Kdo vlastní největší řetězce s oblečením a sportovním vybavením v Česku?

Prodejna řetězce Pepco DCODE MEDIA / Shutterstock.com

V České republice ovládá trh maloobchodu v segmentech s oblečením, dekoracemi a sportovními potřebami několik velkých hráčů. Tyto firmy nabízejí rozsáhlé portfolio produktů a zaujímají pevné postavení na trhu, což je výsledkem jejich rozvinuté sítě obchodních poboček a účinných marketingových strategií. Kdo ve skutečnosti za nimi stojí?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Příčí se vám vyhazovat jídlo? Ze starého chleba a šťavnatých rajčat si připravte lehoučký italský salát panzanella

Oblečení

C&A

Módní značka C&A, založená v roce 1841 v Nizozemsku bratry Clemensem a Augustem Brenninkmeijerovými, si zachovala rodinný charakter vedení až do současnosti. Vlastníkem a správcem značky je švýcarská společnost Cofra Holding, která je stále v rukou potomků zakladatelů.

H&M

Švédská oděvní společnost Hennes&Mauritz (H&M) byla založena Erlingem Perssonem v roce 1947. Dnes drží největší podíl ve společnosti, a to 36 %, jeho syn Stefan Persson. Stefan je zároveň nejbohatším Švédem a podle žebříčku Forbes z roku 2023 se umístil jako 104. nejbohatší člověk na světě.

Pepco

Polský obchodní řetězec Pepco začal expandovat na český trh v roce 2013. Za založením stál jihoafrický miliardář Christo Wiese pod hlavičkou mateřské společnosti Pepkor. Postupně došlo k fúzi s jihoafricko-evropskou investiční skupinou Steinhoff, která je součástí Pepco Group. Steinhoff ovšem čelí dlouhodobým problémům v důsledku účetního skandálu z roku 2017, které vyvrcholily rozhodnutím akcionářů Steinhoff International o likvidaci firmy v loňském roce. Přesto tyto komplikace by neměly mít vliv na chod prodejen Pepco.

Sportovní potřeby

Decathlon

Francouzský obchodní řetězec Decathlon, nabízející sportovní zboží, založil Michel Leclercq, významný francouzský miliardář a podnikatel. Michel Leclercq v současnosti drží 40 % akcií společnosti. Většinovým vlastníkem jsou členové rodiny Mulliezových, kteří patří mezi nejbohatší rodiny ve Francii a jsou příbuzní zakladatele Leclercqa.

Sportisimo

Tento řetězec specializující se na sportovní oblečení byl založen v roce 2000 českými podnikateli vietnamského původu Do Hong Sonem a Thai Ngoc Nguyenem. V současné době vlastní 80 % společnosti slovenský miliardář Martin Kúšik, zakladatel a klíčová postava ve společnosti Penta. Zbylých 20 % akcií je rozděleno mezi oba vietnamské zakladatele, z nichž každý vlastní 10 %. Vedení řetězce od tohoto roku převzal František Gregor.

Zdroje: webové stránky řetězců