Francouzské brambory se dnes řadí mezi oblíbené pokrmy české kuchyně. Avšak původní recept na zapečené brambory, který jsme si přizpůsobili dle našich chutí, má kořeny ve Francii. Naše verze francouzských brambor je vydatná a sytá, a můžete do ní přidat téměř cokoliv – i zbytky z vaší kuchyně. Připravte si je s námi!
Francouzské brambory jsou sice českým výtvorem, ale recept, kterým se české kuchařky a kuchaři inspirovali, pochází z Francie. V zemi galského kohouta, přesněji v Savojsku, byly velmi oblíbeným jídlem tartiflette – zapečené brambory se slaninou, smetanou, vínem a vyzrálým savojským sýrem reblochon. Původní recept na francouzské tartiflette pochází z roku 1705. Tuto regionální specialitu si připravovaly zejména chudší vrstvy obyvatelstva.
V českých zemích pak došlo k úpravě tohoto původního savojského receptu. Francouzské brambory dnes nejčastěji připravujeme s uzeným a vejci. Ovšem i u nás existovaly různé variace na toto jídlo. Například v kuchařce Česká hospodyně z roku 1919 je uveden recept na zemáky pro francouzsku, které se na rozdíl od dnešních francouzských brambor nezapékaly. Na plátky nakrájené uvařené brambory se skládaly do zahuštěného hovězího vývaru, chvíli se v něm povařily a jídlo bylo hotové.
Bramborové šišky s mákem, známé také jako šulánky nebo šlíšky, patří mezi tradiční české recepty. Bramborové šišky se většinou servírují nasladko, ale můžete je využít i jako přílohu například k pečené kachně. Tenhle sladký pokrm chutná skvěle a v oblibě jej mají především děti.
Mirko Graul / Shutterstock.com
Val_R / Shutterstock.com
Jsou brambory vaší oblíbenou přílohou nebo si je často připravujete i jako hlavní jídlo?
Zdroje: 100+1, Kuchařka pro dceru, Kupi.cz