Kadidlo, jak ho neznáte: Vůně Vánoc má báječné regenerační, terapeutické a omlazující účinky

Kadidlový olej, kadidlo a svíčka Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Nezaměnitelné aroma kadidla se nám nejčastěji pojí s návštěvou kostela nebo s vánočním zapalováním františků. Věděli jste ale, že je kadidlo také ceněnou kosmetickou surovinou s celou řadou blahodárných účinků? V jaké formě se nejčastěji používá, proč se vyplatí ho zařadit do své pečující a zkrášlující rutiny a co to vlastně je?

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Jaké účinky má kadidlo?

Pravým (neboli posvátným) kadidlem se nazývá ztvrdlá pryskyřice z kůry stromů Boswelia Sacra, které rostou na jihu Arabského poloostrova. Běžně se pěstují například v Somálsku, oblastech Pákistánu nebo Ománu.

Pryskyřice má známé dezinfekční, regenerační, pročišťující a vonné účinky, které využívaly již starověké civilizace. Používala se k balzamování, léčení mnohých chorob, jako vykuřovadlo k pročišťování vzduchu nebo ke spirituálním, náboženským a obřadním událostem.

Esenciální oleje a výpary kadidla mohou pomáhat při léčbě astmatu, zmírňovat střevní problémy, ulevovat při artritidě nebo menstruačních křečích, mohou mít protirakovinné účinky, fungovat proti stresu, psychickému vyčerpání i špatné náladě a žvýkání pryskyřice může rovněž přispívat ke zdraví ústní dutiny, uvádí zdravotní benefity této pryskyřice stránka Healthline.com.

Kadidlo v misce a vedle ní sweet_tomato / Shutterstock.com

Jak provonět svůj domov kadidlem?

Dnes si kadidlo našlo cestu do našich domovů zejména skrze aromaterapii. Přidává se do vonných tyčinek, vánočních františků nebo se krystalky pryskyřice nechávají přímo rozvonět nad uhlíky či svíčkami v kadidelnicích nebo aromalampách.

I dnes se jedná o poměrně drahou a ceněnou surovinu. Bavíme-li se samozřejmě o pravém kadidle sbíraném ze stromů rostoucích v orientálních zemích, nikoliv o syntetických náhražkách. Za pár krystalků o váze 10 gramů dáte obvykle 50 až 150 Kč.

Kvalita kadidla se totiž může značně lišit podle doby sklizně nebo klimatických podmínek oblasti, ze které pochází (seriózní prodejci by měli vždy uvádět tyto informace u produktů). Nejdražší kadidlo obvykle pochází ze sušších lokalit s méně častými srážkami. Pryskyřice se zde tvoří mnohem pomaleji, je tedy vzácnější a navíc aromatičtější a účinnější než jiné. Je to díky vyššímu obsahu cenných látek: terpenů, seskviterpenů a diterpenů.

Kadidlový olej: Anti-age zázrak pro pleť

Neméně velký význam má ovšem kadidlo při výrobě parfémů nebo v kosmetice. Na trhu jsou k dostání séra, krémy, pleťová mléka a další, koupit se ale dá také čistý kadidlový olej. Ten může mít při každodenním používání na pleť zázračný vliv, stejně tak urychluje hojení a pomáhá předcházet projevům stárnutí.

Jaké má kadidlový olej účinky?

  • Díky silným protizánětlivým účinkům pomáhá s léčbou akné a ekzémů,
  • vyhlazuje vrásky, vyživuje pleť a zvyšuje její elasticitu, má omlazující efekt,
  • regeneruje pokožku, urychluje hojení jizev a poranění,
  • účinně hydratuje, zamezuje svědění a vysušování,
  • zpevňuje křehké nehty, eliminuje jejich třepení a lámání i vznik záděr.
Člověk nabírá pleťový olej kapátkem polinaloves / Shutterstock.com

Jak kadidlový olej používat?

Jeho využití je podobné jako například u arganového. Buďto můžete pár kapek aplikovat přímo na kůži a pleť (v takovém případě ji nejprve zvlhčete, třeba přírodní květinovou vodou), nebo nehty. Případně jím obohaťte svou oblíbenou kosmetiku: tělové i pleťové krémy, mléka a másla či balzámy na rty.

Při výrobě domácí kadidlové kosmetiky se doporučuje jej míchat s jiným nosným olejem, například kokosovým, mandlovým, jojobovým, nebo s bambuckým máslem.

V neposlední řadě je ideální také k inhalaci. Stačí nakapat pár kapek kadidlového oleje do speciálního difuzéru nebo do lavóru s horkou vodou a (pod ručníkem) inhalovat po dobu pěti až deseti minut. Taková terapie může mít blahodárný vliv nejen na kvalitu pleti, ale také na zdraví dýchacích cest a na psychický stav.

Zdroje: Dotekyorientu.cz, Bellmedi.cz, Healthline.com