Vánoční mini štoly přinášejí všechno, co máme na svátečním pečení rádi – jemné kynuté těsto, vůni másla, vanilky a rumem provoněné ovoce. Díky menší velikosti se skvěle hodí jako jedlý dárek, elegantní doplněk na sváteční tác nebo malá sladkost ke kávě. Recept je jednoduchý, rychlý a nevyžaduje dlouhé zrání, takže si jejich plnou chuť užijete okamžitě po upečení.
Mini štoly mají zvláštní schopnost vrátit člověka v čase – do kuchyní, kde se těsto hnětlo rukama a kandované ovoce se namáčelo v rumu dávno předtím, než se z okna ozvalo první koledování. Tenhle recept vychází ze staré tradice, ale přizpůsobuje ji tempu dnešní doby. Malé kousky se pečou rychleji, snadno se rozdávají a ještě snadněji mizí. A možná právě proto si je oblíbilo tolik z nás, kdo chceme zachovat atmosféru Vánoc, ale zároveň oceníme recepty, které nezaberou celý den.
Vánoční mini štoly – recept
- Počet porcí: 20 mini štoliček
- Délka přípravy: 55 minut celkem
Ingredience
Na těsto:
- 375 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 7 g sušeného droždí
- 125 ml vlažného mléka
- 150 g změklého másla
- 1 vejce (M)
- 1 lžička mleté vanilky
- kůra z 1 citronu
- 65 g sekaných pekanových ořechů
- 100 g lískooříškového krokantu
- 90 g sušených brusinek
- 90 g rozinek
- 65 ml rumu
Na dokončení:
- 150 g rozpuštěného másla
- 300 g moučkového cukru
Rumové kuličky s kokosem
Rumové kuličky s kokosem patří mezi nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Kuličky krásně voní rumem a budete je mít hotové během chvilky.
Rumové kuličky s kokosem
Postup přípravy
- Do menší mísy nasypejte pekanové ořechy, brusinky, rozinky a krokant. Zalijte je rumem, promíchejte a nechte odpočívat, aby ovoce zvláčnělo a natáhlo chuť.
- Do mísy kuchyňského robota nasypejte mouku, cukr a sušené droždí. Přidejte vlažné mléko, změklé máslo, vejce, mletou vanilku a citronovou kůru.
- Zapněte robot s hnětacím hákem a nechte těsto zpracovat do hladké, vláčné konzistence. Zabere to přibližně 10–15 minut.
- Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Do vykynutého těsta přidejte směs ovoce s rumem a znovu ho nechte robotem propracovat, aby se vše rovnoměrně spojilo. Pak ho zakryjte a nechte ještě 20 minut kynout.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Těsto rozdělte na 20 stejných kousků. Každý vytvarujte do malého čtverce, přeložte jeho rohy doprostřed, otočte spojem dolů a dlaní dotvarujte do hladké kuličky.
- Kuličky rozložte na plechy s dostatečnými rozestupy a nechte je přikryté ještě půl hodiny kynout.
- Troubu předehřejte na 150 °C. Mini štoly pečte 25–30 minut dozlatova, v polovině pečení plechy prohoďte, aby se upekly rovnoměrně.
- Ještě teplé štoly potřete rozpuštěným máslem a obalte v moučkovém cukru. Nechte je vychladnout a podávejte.
Tipy pro vylepšení receptu
- U těchto mini štol se mi osvědčilo použít opravdu kvalitní rum – rozdíl je překvapivě znát a těsto díky němu voní mnohem intenzivněji.
- Pokud spěchám, ovoce v rumu ohřeju na pár vteřin v mikrovlnce, rum se rychleji vstřebá a chutě se propojí.
- Doporučuji také citronovou kůru z čerstvého bio citronu, protože právě ona dodává těstu jasnou, svěží stopu.
- A jestli pečete dopředu, po obalení cukrem je nechte úplně vychladnout a schovejte do plechové krabice – vydrží vláčné několik dní. Jen pozor: Mizí rychleji, než byste čekali.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková