Jak snadno a rychle nabrousit tupé nože

Žena drží dva nože v kuchyni Vitaliy Abbasov / Shutterstock.com

Ostré nože jsou nejen klíčovými nástroji každého kuchaře, ale také základem pro bezpečnou a efektivní práci v kuchyni. V našem článku se ponoříme do světa broušení nožů a podělíme se o techniky, které vám pomohou udržet vaše nože v optimálním stavu. Od tradičního broušení na brusném kameni až po doostření pomocí koženého pásku.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Jak na správné broušení nožů?

Předtím, než se pustíme do samotného broušení, pojďme si připomenout, proč je ostrý nůž tak důležitý. Ostrý nůž je klíčem k bezpečnému a efektivnímu krájení. Kromě toho, že vám ušetří nervy a čas, také minimalizuje riziko pořezání se.

S dobrým nožem budete schopni nakrájet potraviny rovnoměrně a přesně, což je klíčové pro skvělý vzhled a chuť vašich pokrmů. Broušení nožů může na první pohled působit jako rutinní úkol, ale ve skutečnosti je to umění, které vyžaduje znalost a cvik.

Ruce brousí nůž na kameni Yuriy Golub / Shutterstock.com

Broušení na brusném kameni

Pro začátečníky je nejlepší začít s brusným kamenem. Můžete si vybrat mezi přírodním a syntetickým kamenem, ale pro začátečníky bude syntetický kámen snazší. Má rovnoměrnější povrch a je vhodný pro základní broušení.

  • Příprava kamene: Nejprve namočte brusný kámen do vody. To pomáhá zabránit přehřátí čepele nože během broušení.
  • Správný úhel: Držte nůž ve správném úhlu, ideálně mezi 15–20 stupni. Udržujte tento úhel po celou dobu broušení.
  • Broušení čepele: Táhněte čepel nože po kamenném povrchu stejným počtem tahů z obou stran. Dodržujte správný úhel a nezapomeňte na rovnoměrný tlak.
  • Dokončení: Nakonec přejděte na jemnější stranu kamene a zjemněte ostří.

Snadné broušení brouskem

Pokud máte elektrický nebo ruční brousek, máte to velmi jednoduché.

  • Ruční brousek: Vložte nůž mezi oba brusné kameny a s lehkým tlakem celou čepel protáhněte. Opakujte několikrát, dokud nebude nůž ostrý.
  • Elektrický brousek: Pomalu a plynule protáhněte čepel nože drážkami brousku.

Ocílka pro zkušenější

Broušení pomocí ocílky je již poměrně náročná disciplína, ale může se vám hodit pro udržování předem dobře nabroušených nožů.

  • Správný úhel: Udržujte nůž pod úhlem 15 stupňů. Držte ocílku s hrotem pevně opřeným o povrch.
  • Broušení čepele: Přiložte čepel ostřím u rukojeti a špičku nasměrujte lehce vzhůru. Táhněte celou čepelí až dolů, opakujte 4-5 tahů z každé strany.
Kuchař brousí ocílkou KarepaStock / Shutterstock.com

Jak nabrousit nože bez brousku

Pokud nemáte brusný kámen ani ocílku, můžete vyzkoušet některé kreativnější metody:

Keramický hrníček: Přejíždějte nožem naplocho po dně keramického hrníčku, dokud nůž nebude ostrý. Držte úhel kolem 20 stupňů.

Schodiště: Pokud máte kamenné nebo betonové schodiště, můžete jej využít. Držte nůž ve vodorovné poloze a párkrát ho přejeďte po hraně schodu. Poté použijte ocílku k doostření a očistěte nůž ve vodě.

Hrnec jako improvizovaný brousek: Otočte hrnec dnem vzhůru a ujistěte se, že je čistý. Držte nůž pod úhlem zhruba 20 stupňů a pomalu jej přejíždějte po otočeném dně hrnce. Ujistěte se, že udržujete stejný úhel a provádíte stejný počet tahů na obou stranách nože.

Kožený pásek pro doostření: Pokud máte po ruce kožený pásek, může být vynikajícím nástrojem pro doostření nože. Nejprve se ujistěte, že jde o opravdu kožený pásek, ne jen napodobeninu kůže. Držte nůž tak, aby byla co největší část břitu v kontaktu s páskem, a poté nůž pomalu a opatrně táhněte směrem k ostří. Tímto způsobem můžete postupně zlepšit ostrost nože.

Grilovaný rump steak
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Střední

Grilovaný rump steak

Grlovaný rump steak z květové špičky je naprostá delikatesa. Jedná se o druh hovězího zadního masa, které vyniká jemnou svalovinou, je libové a naprosto perfektně se proto hodí na gril. Navíc je jeho příprava velmi rychlá a snadná.

Grilovaný rump steak

Jak poznat, že je nůž správně naostřený?

Test s papírem: Nejoblíbenějším a nejjednodušším testem je použití listu papíru. Uchopte list za jeden roh a zkuste provést řez pod úhlem zhruba 45 stupňů. Ostrý nůž by měl list snadno a hladce přeříznout, aniž by papír trhal nebo se rozpadal.

Test s rajčetem: Další praktický test můžete provést na rajčeti. Rajče by mělo jít snadno nožem krájet. Výsledkem by měly být tenké, čisté plátky. Pokud se rajče při krájení rozmačkává nebo trhá, je čas naostřit nůž.

Zdroj: ireceptar.cz, primanapady.cz, mall.cz