10 tipů, jak nalákat ptáčky na vaši zahradu

Dva ptáčci na větvi Fercast / Shutterstock.com

Po zahradě se prohání vrabčáci, na zemi poskakují kosi a tahají žížaly. Nad nimi ve větvích zpívá slavíček, dovádí zde sýkorky a zamilované hrdličky si vyznávají lásku. Nemusí to být začátek básně, ale pohled z okna, který mnoha lidem schází. Je krásné vidět zahradu plnou života, ale pokud u vás žádné ptactvo není, možná jen zíráte do prázdna. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak můžete ptactvo na zahradu nalákat. Představíme vám tipy, se kterými bude vaše zahrada pro ptáčky atraktivní po celý rok.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Více krmítek znamená více ptáků

Základem je mít na zahradě alespoň jedno krmítko. Je ale třeba myslet na to, že se ptáci mezi sebou liší a některým druhům více chutná jiná strava. Skvěle zabodujete pestrým složením potravy v krmítku nebo více krmítky s jiným obsahem.

O pestrý obsah se postarají zejména hotové krmné směsi pro ptáky, které mají bohaté složení. Zatímco většina zpěvného ptactva si pochutná třeba na slunečnicových semínkách, červenku nejlépe nalákáte na moučné červy. V zimním období můžete na zahradě strategicky umístit lojové koule nebo třeba rozříznuté kokosové ořechy.

Sýkorka v krmítku Kletr / Shutterstock.com

Krmítka stále čistěte a doplňujte

Krmítka pravidelně čistěte, abyste zabránili hromadění bakterií a spór plísní, které by mohly zabít navštěvující ptáky. Při čištění používejte vždy gumové rukavice, abyste neohrozili ani sami sebe. Starejte se také o to, aby krmítka nebyla nikdy prázdná. Pravidelně sledujte, kolik potravy v nich zbývá a stále přisypávejte další.

Vyhýbejte se nevhodné a nebezpečné potravě

Do krmítka dávejte pouze potravu určenou pro ptáky. Vyhýbejte se tomu, abyste sem dávali zbytky od jídla, sladkosti, mastná jídla, kořeněná jídla nebo pečivo. Nebezpečné jsou i zkažené, žluklé a plesnivé potraviny. Pokud si nejste jistí, kupujte pouze krmné směsi, které jsou pro ptáky určené.

Udržujte zdravý ekosystém

Pokud budete mít zahradu s nízkým anglickým trávníkem, žádného ptáka s ní nezaujmete. Postarejte se, abyste měli na zahradě pestré složení rostlin a nesekejte trávu tam, kde nemusíte. Díky tomu budete mít na zahradě i dostatek hmyzu a vytvoříte tím funkční ekosystém, který bude ptáky přirozeně přitahovat.

Poskytujte přirozené zdroje potravy

Krmení ptáků doplňkovými krmivy je velmi užitečné, ale je také nezbytné poskytovat přirozenou potravu. Důležité jsou zejména bobule a semena. Můžete si na pozemku pěstovat celou škálu rostlin produkujících semena a keřů, které poskytnou ptákům zdroj potravy nebo i útočiště. Skvělou volbou je například bez černý, dřišťál obecný, hloh jednosemenný, jeřáb ptačí, růže šípková, temnoplodec černoplodý nebo trnka obecná.

Pták konzumující bobule na keři PJ photography / Shutterstock.com

Zajistěte jim bezpečný úkryt

Přidání stromů, keřů a květin na váš dvorek zvýší atraktivitu pro ptáky, protože se zde budou cítit přirozeně a bezpečně. Původní rostlinstvo poskytuje ptákům ochranu před predátory a hnízdní prostor pro výchovu mláďat. Ptáci potřebují úkryt i před chladem, zejména za chladných zimních nocí. Obzvláště dobré jsou husté stálezelené jehličnany, keře, ale třeba i vzrostlý břečťan. Někteří ptáci, včetně sýkorek a střízlíků, se schovávají v prázdných hnízdních budkách, kde se k sobě přitulí, aby jim bylo teplo. Lákadlem pro ptáky je i živý plot. Pokud v něm ptáci začnou hnízdit, myslete na to, že byste ho neměli od března do července stříhat.

Umístěte na zahradu pítko

Ptáci potřebují neustálý zdroj vody, aby se mohli každý den napít a vykoupat se. Můžete na zahradu umístit pítka a už v krátké době zde zaznamenáte celou řadu opeřenců. Pítko může nahradit i obyčejná široká miska s vodou. V parných dnech to pro ně může být záchrana. Léto ale není jediným obdobím, kdy ptáci potřebují vodu. Koupání je zvláště důležité v zimě, peří se díky němu snadněji čistí a následně lépe izoluje teplo i vlhkost. Chraňte zdroj vody před predátory a vodu v něm udržujte čistou a svěží. Ujistěte se, že v zimě nezamrzne a v případě potřeby ji rozmrazte horkou vodou z konvice.

Pták koupající se v pítku Evelyn Joubert / Shutterstock.com

Ptáci milují pohybující se vodu

Pítka jsou sice důležitá, ale obzvláště atraktivní je pro ptáky jemně se pohybující voda. Může jít o malý vodopád, kapající vodu nebo zahradní fontánku. Velmi lákavá jsou zahradní jezírka, protože přirozeně splývají s okolní krajinou a umožňují ptákům vnímat tento vodní zdroj jako rozšíření jejich přirozeného prostředí.

Zahrada plná barev

Ptáci mají extrémně vyvinutou citlivost na barvy a přitahují je jasné barvy, které se v přírodě běžně nevyskytují. Můžete použít barevné a kvetoucí druhy rostlin, abyste do své ptačí krajiny přidali barevný nádech a ptáci už za letu mohli z oblohy spatřit vaši ptačí oázu.

Vyvěste budky

Zatímco někteří ptáci si dělají hnízda ve větvích stromů, mnoho druhů ptáků si buduje dutinová hnízda v dutinách starých nebo mrtvých stromů. Jelikož ale z krajiny takové stromy mizí, na mnoha místech ptákům ubývají vhodná místa pro hnízdění. Hnízdní budky pomáhají ptákům na jaře a v létě najít bezpečné místo pro odchov svých mláďat.

Velikost vstupního otvoru určuje, jaké druhy budou vaši budku používat. Pokud je ve vašem okolí nedostatek dutin stromů, instalace budek je důležitá, ale snadno při ní uděláte chybu. Je to trochu věda, musíte mít správnou budku, vyvěsit ji na správné místo a také ve správnou dobu. Než s tím začnete, rozmyslete si to tak, abyste ptákům nabídli to nejlepší možné místo pro nový domov.

Zdroj: gardenersworld.com, perkypet.com, goodhousekeeping.com, zelenadomacnost.com, ireceptar.cz