Čím se liší whisky a whiskey? Lidé si názvy pletou, rozdíl je v původu i chuti

Muž drží sklenici whisky a tváří se zamyšleně Krakenimages.com / Shutterstock.com

Píše se správně whisky, nebo whiskey? Spousta lidí si názvy plete, přesto je odpověď snadná. Existují obě varianty, to ale proto, že se vlastně jedná o rozdílné typy tohoto oblíbeného destilátu. Whisky má zkrátka jiný původ a chuť než whiskey. Naučte se rozpoznávat jejich rozdíly i to, v čem všem se liší whisky skotská, irská, americká, česká nebo single malt a blendovaná.

Přečtěte si také

Koupací sezóna se blíží! Jak vyčistit bazén po zimě krok za krokem?

Skotská whisky

Jak její název napovídá, pochází výhradně ze Skotska, kde pro její výrobu existují velmi přísné zákony. Používá se převážně ječný slad (často naklíčený), který se nechává sušit nad otevřeným rašelinným ohněm. Právě ten jí propůjčuje výrazné kouřové, „uzené“ aroma.

Její chuť bývá velmi specifická a intenzivní, často se o ní říká, že odráží drsnost skotské krajiny. Skotská whisky se destiluje dvakrát a díky svému unikátnímu chuťovému profilu se ideálně vychutnává samotná.

  • V obchodech skotskou whisky hledejte například od značek: Johnnie Walker, Grant’s, Glenfiddich, Ardbeg nebo Ballantine’s.

Irská whiskey

Na rozdíl od skotské se k její výrobě používá částečně jak ječmenný slad, tak syrový ječmen. Obilovina se suší v těsně uzavřených pecích bez přítomnosti rašeliny. Její chuť je proto mírně nasládlá, jemná, bez kouřových tónů, naopak s výraznými stopami sladu. Podle irského zákona se destiluje třikrát a kromě samotného popíjení je oblíbená také jako přísada do koktejlů, smetanových likérů typu irský krém (irish cream, jako je např. Baileys) nebo do irské kávy.

A proč se její název zapisuje jinak? Slovo whisky pochází z gaelského výrazu „živá voda“, původně „uisge beatha“, který se časem zkrátil na „usqua“ a poté „whisky“. Pouze v Irsku došlo historicky k trochu jinému přepisu a do názvu se vloudilo i písmenko „e“. A proto mají whiskey pouze v Irsku.

  • V obchodech irskou whiskey hledejte například od značek: Tullamore Dew, Bushmills nebo Jameson.
Muž sedí u stolu a pije whisky Edvard Nalbantjan / Shutterstock.com

Americká whisky a bourbon

Destiluje se z různých obilovin, převážně kukuřice nebo žita (neboli rye whisky). Nejčastějším zástupcem americké whisky je tzv. bourbon. Ten musí být destilován výhradně z kukuřice, pocházet z Kentucky a zrát ve vypalovaných dubových sudech. Díky tomu má americký bourbon příjemně sladkou chuť s kouřovými tóny.

  • V obchodech koupíte bourbon především od značek: Jim Beam a Jack Daniel’s. Na rozdíl od ostatních druhů whisky bývají často k dostání i v ochucené variantě, například medové, jablečné nebo skořicové.

I u ostatních whisky ze Spojených států se můžete setkat s označením „whisky“ nebo „whiskey“. Je to dáno tím, který rod přistěhovalců ji zde vyrábí. V Americe totiž existuje celá řada palíren se skotským nebo irským původem.

Jaké další whisky existují?

Nejsou sice tak ikonické jako výše zmíněná trojice, i přesto mají ve světě své jméno. Tak například whisky kanadská, která se pálí převážně ze žita, nebo japonská, která zase vzniká pečlivými, až vědeckými metodami destilace.

U nás v Česku není výroba tohoto destilátu tak rozšířená, k typickým zástupcům patří například značky Stará žitná myslivecká, Trebitsch nebo GoldCock. Česká whisky nepodléhá tak přísným pravidlům výroby, vzniká z lokálních obilovin (ječmene, žita) a vyniká poměrně jemnou chutí s medovými tóny.

Lahev a sklenice whisky na sudu Evgeny Karandaev / Shutterstock.com

Jaký je rozdíl mezi single malt a blendovanou whisky?

Ať už potom whisky pochází odkudkoliv, rozlišuje se u ní, zda je jednodruhová (single malt), nebo míchaná (blend).

Single malt: vzniká pouze z jednoho druhu sladu (nejčastěji ječmenného) a pochází z jedné palírny. Mívá díky tomu zajímavější chuť charakteristickou pro danou likérku a takové whisky bývají cennější.

Blend: míchají se z rozdílných druhů sladů, ať už pochází z jedné palírny, nebo z několika různých. Na jejich míchání a vyvažování chutí se podílí tzv. master blenders, kteří jsou ve světě lihovin velice uznávanými odborníky. Blendované whisky mají komplexnější a pestřejší chuťový profil.

  • A pozor, doba zrání se u míchaných whisky označuje podle nejstarší složky z blendu. To znamená, že například u 15leté blend whisky zrála tak dlouhou dobu pouze jedna její složka, ostatní mohou mít třeba jen dva roky. Naopak u 15leté single malt není o stáří celého obsahu lahve pochyb. Také proto bývají mnohonásobně dražší.

Zdroj: Alkohol.cz, Espirits.cz