Jak se v létě zbavit otravných vos? Zkuste esenciální oleje, svíčky nebo účinné pasti

Dívka jí na pláži ovoce, útočí na ni vosa Oksana Klymenko / Shutterstock.com

Období léta, posezení na zahradách, sladkých zmrzlin, limonád nebo grilovaček plných masa je tu. A s ním i časté nálety mlsných vos. Máme pro vás několik tipů, jak si s nezvanými vosími návštěvníky poradit. Ať už je chcete jen odpudit, nebo přímo zlikvidovat. Od přírodních látek až po užitečné vychytávky z obchodů.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Esenciální oleje

Už naše babičky věděly, že mají vosy velmi citlivý čich a dají se tak snadno nalákat, nebo naopak odpudit pomocí aromatických látek. Někdo zavěšuje na stromy dřevo potřené česnekem nebo jiným pálivým kořením rozmíchaným v trošce vody, jiný nedá dopustit na přírodní esenciální oleje.

Proti vosám dobře působí citrusové esence, dále hřebíček, bazalka, meduňka a máta. Proti vosám pomůže také kyselina octová, kterou v podobě rozředěného roztoku můžete potírat i odolný plastový zahradní nábytek či parapety a rámy oken.

Domácí repelenty proti vosám z citrusů a hřebíčku IngridHS / Shutterstock.com

Tipy na užitečné odpuzovače z obchodů

  • Na balkon a zahradu vyzkoušejte proti vosám svíčky s esencí Citronella, které se primárně prodávají v drogeriích a domácích potřebách. Primárně jsou určené proti komárům, mohou však účinně odpuzovat i jiný létající hmyz včetně vos, kterým citrusové aroma všeobecně vadí.
  • Vsadit samozřejmě můžete také na spreje, pěny či prášky – některé jsou určené výhradně k odpuzování, jiné fungují jako ochranná bariéra a zároveň jimi můžete nežádoucí hmyz likvidovat. Ty od nejznámějších značek (Biolit, Raid, Bros, Predator apod.) seženete také ve velkých řetězcích drogerií, v hypermarketech a supermarketech nebo hobby marketech, v období léta a dovolených se často za výhodnější ceny objevují v letákových a akčních nabídkách.
  • Prodávají se také umělá vosí hnízda, která lze zavěsit pod slunečník, okap, na stromy, do blízkosti oken apod. Vosy budou dané místo považovat za osídlené “konkurencí” a měly by se mu vyhýbat.

Pasti na vosy

Pokud s vosami bojujete ve velkém, pak je na zahradě nebo terase ideální sáhnout po některém z lapačů. Malé plastové seženete již za 50–100 Kč (např. v Alze, Orionu, Uni Hobby, bauMaxu, případně větší prodává i Tescoma za cenu od 219 Kč). Stačí je naplnit sladkou tekutinou (používá se sirup, colové nápoje, pivo, ředěný med či marmeláda apod.) a zavěsit či postavit do okolí venkovního posezení, případně do kuchyně.

Zavěšená past na vosy Martina Unbehauen / Shutterstock.com

Jak vyrobit lapač na vosy?

Velmi snadná je i domácí výroba pastí. Někdy stačí nechat jen v blízkosti stolu položenou plechovku se zbytkem piva nebo sladkého nealko nápoje, velmi snadno si ale vyrobíte i účinnější pastičku. Vše potřebné určitě najdete doma a hotovo budete mít za chvilku.

Jak na to? Seřízněte jednu PET lahev cca 10 cm pod vrškem a odříznutou část vložte do zbytku lahve hrdlem dolů. Po stranách ještě můžete vytvořit díry a s pomocí provlečeného provázku nebo drátku past zavěsit. Vnitřek se doporučuje naplnit sladkou tekutinou s kapkou octa (ten bude odpuzovat neškodné včely) a mycího přípravku na nádobí, který vosám znesnadní únik.

Zdroje: Autorský text Alžběty Eremiášové, Kupi.cz