Proč je pití alkoholu v létě nebezpečné a co nám může hrozit?

Mladí lidé si připíjí sklenicemi s alkoholem Lomb / Shutterstock.com

Léto si lidé spojují se zábavou, venkovními večírky, diskotékami a koncerty. K těmto aktivitám patří často také pití různých alkoholických nápojů. Ať už jde o vychlazené pivo, vinný střik nebo nejrůznější koktejly, společně s těmito drinky se do našeho těla dostane alkohol. Jelikož náš organismus funguje v horkých dnech jinak, je třeba na to myslet. Právě v létě totiž dochází k mnoha zbytečným kolapsům i úmrtím právě z důvodu neuváženého pití. Víte, jaká rizika hrozí a jak byste měli alkohol v létě správně konzumovat?

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Největší rizika pití alkoholu v létě

Dehydratace – V létě se tělo snaží ochlazovat pomocí potu. Při konzumaci alkoholu dochází ke zvýšenému pocení a také k častějšímu močení, protože je alkohol silným diuretikem. To vede ke zvýšenému riziku dehydratace.

Úpal – Nastává, když tělo není schopno regulovat svou teplotu. Lidské tělo produkuje velké množství vnitřního tepla, které se normálně ochlazuje pocením. Pokud tělu chybí dostatek tekutin, nejste schopni se dostatečně potit, abyste se ochladili. Být venku na horkém letním slunci bez možnosti regulovat teplotu může způsobit její zvýšení na nebezpečně vysokou úroveň. Mezi příznaky úpalu patří bolest hlavy, závratě, dezorientace, zmatenost, ztráta vědomí, halucinace a záchvaty.

Koktejly na dece na pláži Svetlana Khutornaia / Shutterstock.com

Spálená pokožka – Víte o tom, že jsou lidé pod vlivem alkoholu častěji spálení? Zapomínají se mazat opalovacím krémem a jelikož sílu slunce cítí méně než ti střízliví, často později litují, že se před sluncem lépe nechránili.

Utonutí – Třetina všech utonutí se týká lidí, kteří požili alkohol. Dokonce i zkušeným plavcům pod vlivem alkoholu rychleji dojdou síly. Alkohol navíc snižuje zábrany, a tak se mnozí odváží plavat dál než dokážou zvládnout.

Podchlazení – Plavci mohou strávit více času v chladné vodě, a tím vystavit své tělo nízkým teplotám na příliš dlouhou dobu. Prochladnout nemusíte jen ve vodě, mnoho opilých lidí neváhá si ustlat na chodníku, kovové lavičce, na louce nebo dalších místech, kde může být tělo v noci vystaveno chladu.

Žena si dává sklenici šampaňského u bazénu shevtsovy / Shutterstock.com

Dezorientace – Pod vlivem alkoholu se zhoršuje orientační smysl, což velmi často vede k tomu, že se člověk ztratí. Ztratit se můžete nejen v přírodě, ale také na vodě. Každé páté úmrtí na lodi je způsobeno užitím alkoholu.

Nehoda při řízení – Málokdo si troufne s alkoholem v krvi usednout za volant, ale přesto se tací najdou. Stejné nebezpečí hrozí i v případě člunů, čtyřkolek, kol, koloběžek nebo jiných dopravních prostředků, u kterých si někteří myslí, že je jejich řízení pod vlivem méně nebezpečné. Řidič není schopen včas reagovat, jeho smysly jsou oslabené a jeho odhad zkreslený.

Otrava alkoholem z koktejlů – Většina lidí zná svou míru u piva, vína nebo tvrdého alkoholu. U koktejlů je to ale jiné a jejich pití může být velmi nebezpečné. Jejich složení i obsah alkoholu se mění v závislosti na koktejlu. Mnozí mají tendenci s nimi experimentovat a při jejich konzumaci se mohou velmi rychle opít. Pokud dané koktejly neznáte a nevíte, jaké množství alkoholu obsahují, přistupujte k jejich konzumaci opatrně.

Muž řídí auto, vedle něj sedí žena ORION PRODUCTION / Shutterstock.com

Tipy, jak pít alkohol bezpečně

Dbejte na dostatečnou hydrataci – Při pití alkoholu dochází k falešné dehydrataci. Sice jsou alkoholické drinky tekutinou, ale alkohol to kompenzuje kvůli dehydratačnímu faktoru. Postarejte se, abyste pili také nealkoholické nápoje, nejlépe čistou vodu.

Pravidelně jezte – Některé kalorické drinky mohou způsobit, že se budete cítit sytí, ale nenechte se tímto pocitem oklamat. Jídlo pomáhá absorbovat část alkoholu a pokud chcete snížit dopad alkoholu, dopřávejte si pravidelné svačinky.

Cestujte s řidičem – Pokud před sebou máte cestu a chcete si dát alkohol, vyrazte vždy s kolegou, který zůstane střízlivý nebo si zavolejte taxi. Pokud cestujete na kole, raději z něj slezte a použijte ho jako podpěru.

Muž nalévá vodu z džbánu do sklenice puhhha / Shutterstock.com

Neplánujte žádné aktivity – Konzumujte alkohol jen tehdy, pokud se neplánujete věnovat žádným rizikovým aktivitám, od plavání až po jiné sporty.

Pijte pod míru – Pijte alkohol méně než jste zvyklí, organismus je v létě více zatěžovaný a reaguje na něj za horkých teplot jinak.

Vyhněte se ledový nápojům – Ledové drinky jsou osvěžující, ale nejsou zdravé. Jejich pití během horkých dnů zvyšuje pravděpodobnost bolesti v krku a ucpaného nosu. Také má za následek hromadění přebytečného hlenu, který tvoří ochrannou vrstvu dýchacích cest. Ledové nápoje navíc narušují přirozený proces vstřebávání živin během trávení.

Zdroj: autor článku Petr Pokorný