Kupované zmrzliny a hubnutí: Kterým se vyhnout obloukem a které neuškodí?

Žena drží kornoutek se dvěma kopečky zmrzliny a tváří se zamyšleně Asier Romero / Shutterstock.com

Horké letní dny strávené u vody, na výletech nebo potloukáním se uličkami měst jsou k vychutnávání osvěžující zmrzliny jako stvořené. Co když si ale hlídáte postavu nebo potřebujete shodit posledních pár kil do plavek? Ani tak nemusíte na oblíbenou pochoutku zanevřít. Stačí jen vědět, kterým druhům zmrzlin se vyhýbat a které naopak – při šikovném zakomponování do jídelníčku – zase tolik nevadí.

Přečtěte si také

Koupací sezóna se blíží! Jak vyčistit bazén po zimě krok za krokem?

Který druh zmrzlin je nejhorší při hubnutí?

Z hlediska redukčního jídelníčku jsou jednou z nejméně vhodných variant kopečkové a točené zmrzliny. A to především proto, že u nich většinou nemáme možnost si ověřit složení. Pro většinu klasických cukráren a stánků není výjimkou, že jsou jejich zmrzliny plné ztužených tuků, instantních sirupů a prášků napěchovaných umělými barvivy, aromaty či sladidly a dalšími průmyslově zpracovanými surovinami.

Když už, pak je vždy lepší dát přednost jednomu kopečku než malé točené – té bývá při podobném složení většinou více a zbytečně byste do sebe dostali větší množství kalorií.

Zkuste lokální zmrzlinárny, kavárny a bistra

Nicméně (naštěstí) se dnes dá narazit na spoustu kaváren, bister či restaurací, které v létě připravují vlastní poctivé zmrzliny s kvalitním složením, často jako raw sorbety z ovoce bez přidaných cukrů a jiných aditiv (např. banánové, hruškové apod.), veganské zmrzliny nebo řemeslné domácí jogurtové a tvarohové zmrzliny. Štěstí na ně můžete mít i na některých moderních koupalištích, na festivalech nebo jiných akcích.

Prodejce nabírá kopečkovou zmrzlinu Juice Flair / Shutterstock.com

Jsou při dietě vhodné nanuky a vaničkové zmrzliny?

Jejich výhodou je možnost ověřit složení a nutriční údaje na zadní straně obalu. Rozhodně jejich porovnávání nepodceňujte. U chladicích boxů sice strávíte o něco více času, při stoupnutí na váhu si ale poděkujete. Dobrou volbou mohou být různé nanuky a zmrzliny z tvarohu, nebo dokonce řeckého jogurtu či skyru. Na trhu se objevují i různé nízkotučné či dietní varianty s vyšším obsahem proteinů nebo nižším obsahem cukru.

A ačkoliv se jako vhodné mohou zdát různé vodové nanuky, kamenem úrazu bývá jejich vysoký obsah cukru či sladkých sirupů a barviv na úkor poctivé ovocné složky. Naproti tomu zmrzliny označené jako „ovocné“ musí již obsahovat minimálně 15 % ovoce, sorbety minimálně 25 % –⁠ a čím více, tím samozřejmě lépe.

Na co si dát při výběru nanuků pozor:

  • Nespoléhejte na líbivý obal a marketingové taháky na přední straně obalu. Hesla jako „méně tuku“, „o 30 % méně cukru“, „tvarohový“ či „mléčný“ nemusí o složení vůbec nic vypovídat. Hodnoty vždy ověřte ve složení nebo porovnejte dietní alternativu nanuku s jeho klasickou variantou.
  • Na prvních místech v použitých surovinách by měl být tvaroh, jogurt, mléko, případně smetana (ta je ovšem na rozdíl od předchozích ingrediencí více kalorická). Tyto suroviny přidají do vašeho jídelníčku alespoň trochu cenných bílkovin navíc, případně můžete sáhnout po proteinových nanucích a zmrzlinách, jejichž nabídka na trhu roste.
  • Naopak se vyhněte všem zmrzlinám se ztuženými tuky, které obsahují transmastné kyseliny. Jedná se např. o rostlinný tuk, který se používá pro výrobu mražených krémů a zmrzlin (nejčastěji je to tuk kokosový a palmojádrový).
  • U ovocných a vodových zmrzlin je důležitý podíl ovoce (pozor na různé sirupy, cukry, glukózové složky apod.).
  • Vysoký obsah přidaných cukrů a tuků (transmastných kyselin) může být pro naše tělo mnohem horší než vyšší množství kalorií. Proto se vždy řiďte všemi údaji a při výběru nehleďte pouze na energetickou hodnotu.
Žena v klobouku stojí u moře a drží nanuk Zigres / Shutterstock.com

Můžeme si tedy při dietě dopřát zmrzlinu?

Všeobecně platí, že pokud si zmrzlinu dopřejete čas od času, vůbec nic se nestane a nemusíte si hned kvůli sladkému osvěžení kazit náladu z letních radovánek a zážitků. Hlídáte-li si kvůli hubnutí přesný počet kalorií (například zápisem jídel do různých kalorických tabulek a kalkulaček), pak jen stačí vypustit ze svého denního příjmu jinou malou svačinku či kaloričtější surovinu o stejné energetické hodnotě.

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem

Láká vás letní zmrzlinové osvěžení, ale klasické smetanové nejsou nic pro vás? Vyrobte si vlastní veganskou zmrzlinu s banány a lesním ovocem, postačí vám k tomu jen pár surovin. Jednoduše stačí rozmixovat oblíbené druhy ovoce, osladit a nechat zamrazit.

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem

Úplně nejlepší je potom příprava zmrzlin a nanuků domácích. Stačí pořídit formičky na nanuky (seženete je v nejrůznějších velikostech a tvarech), namíchat si pořádnou porci čerstvého ovoce, bylinek, nízkotučného jogurtu či tvarohu. K takovému banánovému nebo mangovému sorbetu vám dokonce postačí jen jedna surovina. Pěkně zralé ovoce rozmixujte do hladké konzistence a dejte zamrazit. Uvidíte, že si náramně (a hlavně dietně) pochutnáte.

Zdroj: autorský text Alžběty Eremiášové, kalorické tabulky