Podprsenku perte obden a pyžamo jednou týdně. Umíte správně prát své prádlo?

 Znáte správné zásady praní? Canva

Zaspali jste, spěcháte do práce či do města a zásuvka s čistým prádlem zeje prázdnotou? Co ta včerejší košile? Podařilo se vám ji přeci uchránit před skvrnami od všech jídel, které jste za den snědli. Vzít, nebo nevzít? Přečtěte si náš jednoduchý návod a naučte se, jak správně a jak často prát!

Přečtěte si také

Bolí vás klouby? Zapomeňte na gumové medvídky a zařaďte na jídelníček těchto 7 potravin

Po každém nošení

Existují části oděvů, u kterých je prostě neakceptovatelné obléci je podruhé bez toho, aniž byste je vyprali. Řeč je o spodním prádle, ponožkách, oblečení do fitcentra a viditelně ušpiněných kouscích.

U pánského oblečení se doporučuje zahrnout do této sekce i trička a prát je po každém nošení. Dámské halenky vydrží o jeden den déle. Stejné pravidlo platí samozřejmě i pro plavky! Jemné prádlo nezapomeňte vložit do pracího sáčku, ve kterém ho buben pračky neponičí. Oblečení perte ve 40 °C vodě, která zničí většinu bakterií.

Párkrát do týdne

Mnoho žen možná překvapí, že podprsenky se doporučuje prát po druhém až třetím nošení. Není-li parné léto a vy jste se až příliš nezapotila, není nutné podprsenku prát každý den. Jemná látka se rychleji opotřebuje a elastické části přestanou pružit.

Přibližně dvakrát týdně byste též měli prát pyžamo a noční košili. Věřili byste, že podle britské statistiky je průměrná doba nošení stejného nočního prádla až 17 dní? Z Britů si tedy příklad rozhodně neberte. V průběhu noci se tělo potí a zbavuje se odumřelých kožních buněk, vaše pohodlné pyžámko se tak lehce může stát živnou půdou pro bakterie.

Párkrát do měsíce

Některé kousky vašeho šatníku si na pračku počkají déle. Pokud se jedná o svetry, sukně, šortky nebo šaty, vyperte je po třech až pěti nošení. Na čem se však mnoho odborníků neshodne, jsou tolik oblíbené džíny.

Někteří džínoví nadšenci, včetně výkonného ředitele značky Levi’s, jsou přesvědčeni o tom, že džíny do pračky vůbec nepatří. Mluvčí zmíněné značky ale není tak radikální a doporučuje prát džíny přibližně jednou za měsíc. Aby si zachovaly původní barvu, perte je naruby v chladné vodě bez použití aviváže.

Džíny perte opatrně. Canva

Vážně nikdy?

Poslední skupinu tvoří oblečení ze speciálních materiálů. Pánské obleky nebo zimní, vlněné kabáty byste v pračce nikdy prát neměli. Chcete oživit jejich vzhled nebo se zbavit zápachu? Pověste je do koupelny, ve které jste si právě dali dlouhou horkou sprchu – pára je vyrovná a zbaví nechtěného odéru.

I přesto se ovšem nevyhnete chemickému čištění – do čistírny kabáty zaneste alespoň dvakrát za rok. A pokud nosíte obleky pravidelně, nechte je profesionálně vyčistit jednou za dva měsíce.

Oblíbený kožený křivák nevyjde nikdy z módy! Jak je to ale s jeho údržbou? Pravdou je, že bez jeho čištění se lze obejít i roky. Pokud se vám nicméně zdá, že trochu péče přeci jen potřebuje, omyjte ho houbičkou namočenou v mýdlové vodě. Koupit si též můžete speciální čistič na kůži nebo se obrátit na specializovanou čistírnu.

Toto prádlo nikdy nemíchejte!

I když se zdá, že prát kuchyňské utěrky s oblečením neznamená žádný problém, opak je pravdou. Utěrky, které přijdou v kuchyni do styku například se syrovým masem nebo neomytou zeleninou, mohou obsahovat nebezpečné zárodky bakterie E. coli. Je proto nutné prát je zvlášť a při vysokých teplotách.