Mazlíčci vám ničí domov? Těchto 12 rad vám pomůže

Pes zničil opěradlo křesla cunaplus / Shutterstock.com

Říká se, že zvířecí láska je tou nejupřímnější, kterou můžeme zažít. Domácí mazlíčci jsou společníky, bez kterých si mnozí z nás neumí svůj život už ani představit. Kromě radosti a štěstí jsou ale momenty, které dokážou vyvést z míry i toho nejtolerantnějšího páníčka. Když začnou psi nebo kočky likvidovat interiér vaší vysněné domácnosti, nejde o něco, co se dá dlouhodobě snášet. Naštěstí existuje celá řada rad, které umí destruktivní chování vašich mazlíčků zarazit.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Postarejte se, aby se nenudili

Jedním z nejčastějších důvodů ničení domácnosti je nuda. Pokud zvíře nemá dostatek rozptýlení, začne trpět a hledat jakýkoliv způsob, jak se zabavit, včetně ničení vašeho zařízení.

V mnoha případech je to akt zoufalství, který by pro vás měl být signálem, že je potřeba tento problém řešit. Ničení zařízení je jednou z lepších možností, jak nudu u zvířete zaznamenat. Postarejte se, aby se zvíře nenudilo. Pořiďte mu dostatek hraček, dalšího zvířecího kamaráda nebo si rozdělte čas v rodině tak, aby se mu v průběhu dne stále někdo věnoval.

Pes a kočka u roztrhaných ubrousků na gauči Kachalkina Veronika / Shutterstock.com

Zvažte výcvik

Pokud máte psa, s výcvikem začněte již od brzkého věku. Profesionální trénink pomáhá zmírnit stres, vyhnout se konfliktům a zlepšit chování, díky čemuž bude váš čtyřnohý přítel šťastnější, poslušnější, bezpečnější a méně agresivní. Čím starší zvíře je, tím hůře se své zlozvyky odnaučí.

Kousací hračky a věci na likvidaci

Nutkání něco žvýkat umí skvěle uspokojit nejrůznější tuhé pamlsky a žvýkací hračky. Zvířatům může přinášet radost občas něco zničit, pro tyto účely je skvělá zejména kartonová krabice. Můžete jim čas od času tuto zábavu dopřát, roztrháním nebo rozkousáním krabice ukojíte jejich frustraci.

Za dobré chování svého mazlíčka odměňte

Kupte sprej proti okusování

Na trhu existuje celá řada sprejů proti okusování nábytku a dalších předmětů. Pokud vám pes okusuje nábytek nebo třeba žvýká vaše boty, stačí nanést sprej a jeho chuť pro něj bude natolik odrazující, že toho zanechá.

Strategické umístění škrabadel

Kočky potřebují brousit své drápky. Než aby k tomu použily gauč nebo vaši postel, pořiďte do domácnosti několik škrabadel, která strategicky rozmístíte po interiéru. Jedno může být třeba u rohu vaší postele, další třeba v obýváku u gauče.

Kočka si brousí drápky o kožený gauč RJ22 / Shutterstock.com

Umístěte nebezpečné předměty vysoko

Pokud má zvíře snadno k dispozici vaši šperkovnici, zásuvku s léky nebo třeba toaletní potřeby, může je nejen poškodit, ale také si ublížit. Dávejte takové věci dostatečně vysoko nebo do uzamykatelných zásuvek. Také nenechávejte doma volně válet parfémy, difuzéry a jiné křehké předměty s nebezpečným obsahem.

Pořiďte robustní vybavení

Máte na stolku vratkou skleněnou vázu? Je jen otázkou času, kdy ji váš miláček převrhne a vy budete sbírat desítky drobných střepů. Raději zvolte robustní vázu, která má takový tvar, že se jen tak nepřevrhne. Nemusí být jen ze skla, raději zvolte plast, kov nebo dřevo. To samé platí o jiných dekoracích. Pokud máte v domácnosti květiny, myslete na to, že malý květináč s orchidejí převrhne mazlíček spíše než masivní dvacetikilový květináč s palmou.

Ujistěte se, že netrpí bolestí

Důvodem ničení věcí může být zdravotní problém. Pokud zvíře trpí bolestí, může být agresivnější a hlasitější. Dbejte na to, abyste chodili se svým mazlíčkem na pravidelné zdravotní prohlídky, které tento problém vyloučí.

Dbejte na dostatečné krmení

Pokud má zvíře hlad, může ho to nutit okusovat věci ve vaší domácnosti nebo hledat potravu. Postarejte se, aby měl váš mazlíček pravidelný přístup k vodě a krmení.

Žena sype labradorovi granule Christian Mueller / Shutterstock.com

Udržujte svého mazlíčka

Pokud máte poškrábanou podlahu od psa, možná je to tím, že nepečujete o jeho drápky. Někoho zase trápí chlupy na nábytku, to vyřešíte jejich pravidelným vyčesáváním. Pokud máte v domácnosti stopy od bahna, možná byste měli svému kamarádovi lépe otírat tlapky nebo ho častěji mýt.

Vytvořte jim útulný prostor

Nechcete, aby vám zvířata chodila do postele nebo na gauč? Každé zvíře potřebuje mít místo, kde může spát i relaxovat. Pořiďte mu pelíšek nebo odpočívadlo, kde se může natáhnout a odpočívat.

Správná hygiena je základ zdraví

Zamykejte

Nechcete, aby vám zvíře chodilo do ložnice? Zavřít dveře nestačí, psi i kočky se často naučí dveře otevírat. V mnoha případech postačí dveře zamknout a zabránit zvířatům přístupu na místa, kde je nechcete mít.