Vedete doma nekonečný boj s prachem? Možná uklízíte špatně, nebo vám jen chybí základní pomocníci

Unavená žena v úklidových rukavicích Just Life / Shutterstock.com

Jeden den utřete prach v celém bytě a druhý den můžete znovu? Boj s prašností se někdy zdá nekonečný a marný. Nemluvě o alergicích, kterým významně znepříjemňuje život. Úplné eliminace asi nikdy nedosáhneme, přesto existuje několik praktických způsobů, jak výskyt prachu v bytě či domě omezit a jak se ho chytře zbavovat. Přečtěte si, co často vede k jeho zvýšenému výskytu a jaké vychytávky se vyplatí si pořídit.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Jak vzniká prach

V první řadě hraje význam typ bydlení. Více se práší nejen v městských bytech, které se nachází poblíž rušných silnic, průmyslových oblastí nebo stavenišť, ale také ve starých budovách i na venkově. Záleží také na vnitřním vybavení. Ať už bydlíte ve městě, nebo na vesnici, více prachu se vždy najde v interiérech s dřevěnými parketami, koberci, závěsy a záclonami, čalouněným nábytkem, velkým množstvím otevřených polic a skříněk, umělých rostlin a různých lapačů prachu nebo s domácími mazlíčky.

Pořiďte si prachovku v akci

Co dalšího přispívá ke zvýšenému výskytu prachu?

  • Nedostatečná cirkulace vzduchu, méně častý úklid.
  • Zanesené filtry u vysavačů, čističek vzduchu i digestoří, které snižují jejich výkon.
  • Vynechávání opomíjených míst, na která se hodně práší, při úklidu: pokojové rostliny, vršky skříní a polic, dveře, závěsy a záclony, garnýže, radiátory, televize a monitory, povrchy elektrospotřebičů atd.
  • Méně častá výměna ložního prádla (ideálně by měla probíhat jednou za 7–14 dní).
  • Převládající „suchý” úklid na úkor vhodnějšího mokrého.
Žena utírá prachovkou knihovnu Stock-Asso / Shutterstock.com

Jak prach efektivně uklízet?

Zaměřte se na všechny body výše. Vždy uklízejte odshora dolů, tedy nejprve utírejte prach a až nakonec vysávejte a vytírejte. V obchodech se poohlédněte po speciálních prostředcích na úklid prachu. Pomohou spreje na ošetření nábytku s antistatickým efektem, vlhčené ubrousky proti prachu i rukavice z mikrovlákna, které mimo jiné usnadní odstraňování prachu z obtížně dostupných míst jako jsou radiátory, žebřinová topná tělesa, žaluzie apod.

Praktická může být i obyčejná prachovka, pokud se vám ovšem nezamlouvá představa skladování dalšího zaprášeného předmětu, koupit se dají i jednorázové. Základní sada s násadou většinou vychází na 80–150 Kč, poté se už dokupují jen výměnné nástavce. Pro vyvýšená místa nebo plochy pod nábytkem zase může být užitečná teleskopická či různě ohebná prachovka.

Spotřebiče vám úklid usnadní

Pro boj s prachem je jich vhodná celá řada. Zvláště, když kvůli alergiím, malým dětem, domácím mazlíčkům či vlastnímu nepohodlí ze zvýšené prašnosti, musíte uklízet denně. Určitě se vyplatí popřemýšlet nad pořízením robotického vysavače, v tomto případě se může hodit i ten s funkcí mopování. Pro obtížně dostupná místa nebo pohotový úklid jsou zase ideální ruční vysavače, případně klasické s různými nástavci a příslušenstvím. Vždy dávejte přednost modelům s HEPA filtrem, který prach nejen zachycuje, ale nevíří jej dále po místnosti.

  • Tip: Pokud bojujete s chlupy od domácích mazlíčků a prachem na oblečení, pak pomůže sušička. Ta nejen přispívá k důkladnějšímu odstranění nečistot (zvláště, pokud do ní přihodíte speciální míčky), ale také díky ní prádlo můžete ihned uklidit do uzavřených skříní a neriskovat, že se během visení na sušáku opět zapráší.
Žena se psem sedí vedle čističky vzduchu 220 Selfmade studio / Shutterstock.com

Čistička vzduchu je základ

Při nadměrné produkci a usazování prachu je čistička vzduchu opravdu nepostradatelným pomocníkem. Při výběru sledujte nejen cenu, ale také doporučenou velikost místnosti, typ filtru a způsob jeho čištění nebo vyměňování (jak často je to potřeba, kolik stojí náhradní apod.), hlučnost, energetickou spotřebu nebo výkon –⁠ ten udává, kolikrát za hodinu čistička zvládne vzduch v místnosti přefiltrovat. Pro alergiky se proto doporučuje volit vždy vyšší hodnoty.