Rosí se vám v zimě okna? Víme proč a poradíme, jak tomu zabránit jednou provždy

Orosené sklo na okně Ambiento / Shutterstock.com

Trápí vás doma „zapocená“ okna? Ke kondenzaci neboli srážení vzdušné vlhkosti dochází zejména v zimě, kdy je rozdíl teplot uvnitř a venku největší. Vlhkost ze vzduchu se vlivem setkání se studeným povrchem srazí a vytvoří kapičky vody na studených a hladkých površích – například oknech. Ty potom stékají na parapet, kde mohou nadělat pěknou paseku. Poradíme vám, jak tomuto jevu předcházet.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Proč se rosí okna?

S příchodem zimy a začátkem topné sezóny se v mnoha bytech a domech objevuje problém s rosením oken. Příčina je prostá – za rosením stojí kombinace teplého vzduchu a vlhkosti v místnosti.

Teplý vzduch totiž dokáže absorbovat více vlhkosti než vzduch studený, a pokud se náhle ochladí vlivem nízkých venkovních teplot, vlhkost se musí někde objevit – v tomto případě zkondenzuje a usadí se na oknech.

K podobnému jevu dochází i v koupelně. Jistě se vám už stalo, že jste vyšli ze sprchového koutu a zrcadlo nad umyvadlem bylo orosené. Řešením je pořídit si do koupelny ventilátor, který přebytečnou vlhkost odvede. V kuchyni zastává podobný úkol digestoř, která horké páry vzniklé při vaření odvádí z bytu ven.

Usmívající se žena větrá otevřeným oknem Leszek Glasner / Shutterstock.com

Jak zabránit rosení oken?

Větrání

Řešením častého rosení oken je pravidelné nárazové větrání. Několikrát denně proto otevřete zasažená okna dokořán a nechte vzduch v místnosti důkladně vyměnit. Nejlepších výsledků s větráním dosáhnete, pokud vyvětráte hned ráno, a to tzv. křížovým větráním, tedy větráním na protilehlých stranách místnosti či bytu.

  • Nikdy v zimě okna neotvírejte tzv. „na větračku“ – došlo by k přílišnému ochlazení, které by mohlo působit kontraproduktivně.
  • Díky jednorázovému větrání nedochází k tak velkému úniku tepla a stěny se nestihnou ochladit.

Babské rady

Sůl a kočičí stelivo

Ke snížení vzdušné vlhkosti můžete vedle větrání vyzkoušet i některé zaručené babské rady. Naplňte misku solí a dejte ji do místnosti, kde je rosení nejhorší. Sůl má vysoké absorpční schopnosti a nadbytečné vlhkosti vás snadno zbaví. Podobně funguje i kočičí stelivo, které dokáže vsáknout velké množství tekutiny.

Okenní ohřívače

Výraznou pomocí budou také okenní ohřívače, které zahřívají skla tak, aby se nemlžila. A na trhu je i k dispozici velké množství odvlhčovačů, které snižují vlhkost vzduchu na optimální úroveň 40 až 60 %.

Technik seřizuje okno Ann Kosolapova / Shutterstock.com

Izolace oken

Pokud se kondenzát na oknech tvoří dál navzdory pravidelnému větrání, chyba bude zřejmě přímo v izolaci oken. V takovém případě doporučujeme pozvat si na kontrolu specializovanou firmu, která těsnění zkontroluje. V současné době jsou novostavby i rekonstruované objekty osazovány okny s vysokou těsností, takže je riziko vzniku kondenzátu téměř nulové.

Kdy se okna nejčastěji rosí?

Co se týče oken, sražené kapičky vody pozorujeme nejčastěji na rámu, skle a prostoru mezi okenním křídlem a rámem okna. Nejvíce kondenzátu na oknech pozorujeme po ránu, protože v noci jsou teploty nejnižší a vlhkosti se srazí nejvíce.

Rosení oken mezi skly

Pokud doma máte okna s dvojitými skly a ke srážení vlhkosti dochází mezi nimi, na vině je nejspíš nedokonalé hermetické uzavření meziokenního prostoru, který bývá naplněn vysušeným inertním plynem. Pokud je těsnění nedostatečné, do prostoru mezi skly se dostane vzduch a vzniká kondenzát.

Reklamace

V případě, že k takové situaci dojde, určitě se nebojte obrátit na výrobce oken, případně firmu, která vám je instalovala. Máte totiž plné právo okna reklamovat. Výrobce vám dodá nová okenní křídla, která vám nainstaluje odborný technik.

Plíseň na okenním rámu Burdun Iliya / Shutterstock.com

Vysoká vlhkost a plíseň

Jen dýcháním vyloučí každý člověk až tři litry vody denně. Vysoká vzdušná vlhkost je přitom problém, který je třeba začít aktivně řešit. Příliš vlhký vzduch může přispět k poškození vybavení domácnosti, ať už jde o elektrické spotřebiče nebo nábytek, navíc je často příčinou nepříjemných plísní, které mohou vést ke vzniku alergií, astmatu a dalších nemocí.

Přípravky proti plísni

Pokud se objeví plíseň, je třeba ji co nejdříve odstranit. K tomu můžete využít prostředky z drogerie s obsahem chlornanu sodného, který zaručí perfektní výsledek, rozhodně však není prospěšný zdraví a životnímu prostředí. Dalším řešením jsou přírodní čisticí prostředky, jako je ocet, jedlá soda nebo tea tree olej.

Každopádně používejte prostředky, které dokážou proniknout i do hloubky. Plíseň odstraněná pouze z povrchu se totiž brzy znovu objeví.

Zdroj: ventilatory.cz, idnes.cz, bydlimekvalitne.cz, pksokna.cz