Co všechno s naším tělem dělá alkohol?

Muž ležící na stole drží sklenici s alkoholem NTshutterth / Shutterstock.com

Ve veselých chvílích v něm hledáme ještě větší veselí a v těch smutných útěchu. Důvodů, proč saháme po alkoholu, bychom se asi nedopočítali. Dát si skleničku či dvě je občas fajn, a když se to někdy zvrhne, nevadí. Ale zamysleli jste se už nad tím, jaký vliv má pití alkoholu na náš mozek, pijeme-li častěji než příležitostně?

Přečtěte si také

Vlastník oblíbeného tržiště Temu se veze na úspěšné vlně. Loni ztrojnásobil své tržby a zdvojnásobil zisk

Více než půl milionu Čechů pití alkoholu nezvládá

Podle národních stránek pro podporu omezení konzumace alkoholu pije rizikově 17–20 procent (více než 1,5 milionu) obyvatel České republiky, přičemž pět až osm procent (více než 500 tisíc) tak nadměrně, že to ohrožuje jejich fyzické i duševní zdraví.

  • Nadměrná konzumace alkoholu mnohdy může např. za rakovinu žaludku, slinivky břišní, tlustého střeva, dutiny ústní, za srdeční infarkt, vysoký krevní tlak či zánět žaludku.
Skupina přátel si připíjí sklenicemi a lahvemi piva Rawpixel.com / Shutterstock.com

Jak příležitostné pití alkoholu ovlivňuje organismus?

Účinky alkoholu se dostaví krátce po požití, jeho projevy se však mezi jedinci liší. Introvert možná začne vyprávět o překot, konzervativní a věčně zamyšlený kolega se stane králem večírků a v dalším se projeví sklony k agresi.

Jak ale alkohol působí na mozek? To asi každý tak trochu z vlastní zkušenosti tušíme.

Zpomalení, motání jazyka a ztráta rovnováhy

Alkohol narušuje komunikaci mezi mozkovými buňkami (neurony) – při lehké intoxikaci zaznamenáme zpomalené reflexy, nadměrnou výřečnost či nárůst odvahy, při těžší intoxikaci se pak vyskytují problémy s koordinací, vyjadřováním, pamětí, zrakem a někteří mají potíže se sebeovládáním.

Alkohol je jako dvousečná zbraň. V první moment možná pomůže, usnadní zábavu anebo potlačí trápení. Zvyšuje totiž uvolňování dopaminu (hormonu štěstí), kterým se dá mozek ošálit, že mu alkohol dělá dobře – i když tomu tak není.

Rozespalý muž se v bolestech dívá na prázdné lahve piva Michael Traitov / Shutterstock.com

Vliv alkoholu na spánek

Za to, že po požití alkoholu cítíme únavu, může glutamát, jehož uvolňování alkohol potlačuje. Za normálních okolností se tento prvek stará o správnou činnost mozku a dostatek energie. V důsledku pití ovšem dojde k narušení těchto procesů, a tím pádem se činnost mozku výrazně zpomalí.

Po pití se nicméně také lépe usíná, a to díky kyselině gama-aminomáselné neboli GAMA. Pokud máte potíže se spánkem, koupíte ji i jako doplněk stravy.

Proč je nadměrné pití alkoholu rizikové?

Častá konzumace alkoholu způsobuje v těle mnoho změn, z nichž některé mohou být dokonce nevratné. Mezi zásadní obtíže patří například nedostatek vitamínu B1 čili thiaminu, který může být i fatální. Běžný člověk nemá problém dostat do svého těla z běžné stravy jeho adekvátní množství, pro alkoholiky je to však obtížné.

  • Jeho přirozenými zdroji jsou například vepřové maso, vepřová játra, čočka, pivovarské kvasnice, pivo, vaječný žloutek, špenát, hrášek, květák, chřest, ořechy či celozrnná mouka.
  • Doporučená denní dávka thiaminu je stanovena na 1,1 mg, studie nicméně hovoří i o 2 mg.
Člověk odmítá nabízenou sklenku alkoholu Pixel-Shot / Shutterstock.com

Co může způsobit nedostatek vitamínu B?

Vitamín B1 si tělo nedokáže samo vytvořit – spoléhá na to, že mu jej dodáme z potravy. Vzhledem k tomu, že je thiamin potřebný pro přeměnu glukózy v mozku, nedostatek může způsobit až strukturální poškození mozku a odumírání mozkových buněk, poškození nervových center mozku, či dokonce míchy.

Jeho největší koncentrace se nachází zejména v kosterním svalstvu, srdci, játrech, ledvinách a v mozku – jeho nedostatek má negativní vliv na všechny orgány. Nejvíce to však poznáte na zdraví srdce a nervového systému. Thiamin je také velice důležitý pro tvorbu a správnou funkci mnoha enzymů. Jeho nedostatkem tělo strádá, dochází k narušení obranyschopnosti a vystavení nadměrnému působení volných radikálů.

Riziková je pak i tzv. alkoholová demence, resp. odumírání buněk – člověk má zhoršenou schopnost úsudku a nepamatuje si, co dělal, což se snaží zamaskovat smyšlenými údaji a je schopen pokaždé odpovědět jinak. Dobrou zprávou ale je, že pokud se člověk rozhodne abstinovat, ztracené duševní schopnosti se vrátí, což u jiných druhů demencí bohužel možné nebývá.

Zdroje: alkohol-skodi.cz, cdc.gov, niaaa.nih.gov, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, nzip.cz, healthline.com