Jak poznat pravé šampaňské? Vyznejte se v bublinkách

Dvě sklenice šampaňského, lahev a dárek Pasko Maksim / Shutterstock.com

Také občas tradiční českou „bohemku“ nazýváte šampíčkem? Je to jednoduchá zkratka, která mnohdy zakrývá to, že úplně neznáme pravý rozdíl mezi sektem a šampaňským. To se může ale rázem změnit. Náš stručný přehled vám osvětlí všechny rozdíly, takže budete na každé oslavě perlit znalostmi ze světa šumivých vín.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Jak poznat šampaňské?

Pravé šampaňské se pozná podle chuti, ceny, a hlavně označení původu. Šampaňské pochází z Francie, a to konkrétně ze severovýchodní oblasti zvané Champagne. Vyrábí se tradiční šampaňskou metodou, která je nejen velice nákladná, ale také náročná. Z toho důvodu se cena pravého šampaňského pohybuje od 600 Kč až k několika tisícům. Podobnou metodu výroby využívají i jiní výrobci. Jejich šumivá vína však nepochází z věhlasné francouzské oblasti, a tak nemohou být označena ochrannou známkou Champagne.

Tři ženy si ťukají sklenicemi se šampaňským puhhha / Shutterstock.com

Co obsahuje šampaňské

Rozdíl poznáte i na chuti. Šampaňské totiž vzniká kombinací tří odrůd – Pinot Noir, které vínu dodává plnost, Chardonnay odpovědným za zrádně lehkou chuť a Pinot Meunier, které vínu zajišťuje svěžest. Celý proces zrání v lahvích může trvat až několik let. Typické bublinky v šampaňském vznikají až sekundárně při kvašení klasickou metodou, takže do něj nejsou nijak uměle dodávány.

Prosecco – víno provoněné sluncem

Květinovo-ovocné prosecco se vyrábí z odrůdy Glera v italských provinciích na Benátsku, kde jeho chuť a vůni ovlivňuje slunné podnebí. Na rozdíl od šampaňského je dostupnější, čímž své místo nachází na různých oslavách a letních párty. Chuťově je svěží, šťavnaté a podbarvené lehkou vůní, takže se perfektně se hodí k salátům, rybím pokrmům či těstovinám.

Tradiční a vždy dobrý sekt

Sekt je šumivé víno, které se vyrábí téměř stejnou metodou jako šampaňské, avšak nepochází z francouzského kraje Champagne. Do této kategorie patří například všemi známý sekt od Bohemky, který jistě ochutnala každá česká domácnost. Základ většiny sektů tvoří směs maximálně tří odrůd vín a zajímavostí je, že podle českého zákona musí sekt před uvedením na trh zrát minimálně 6 měsíců.

Podle obsahu cukru se sekty rozdělují do několika kategorií, které nesou své vlastní názvy. Možná je sami dobře znáte, nejčastěji to je extra brut, brut či demi sec.

Dvě sklenice a lahev šampaňského Gudrun Muenz / Shutterstock.com

Nepleťte si perlivá a šumivá vína!

Dejte si pozor na záměnu šumivého vína za perlivé. Rozdíl je v kvalitě, vlastnostech, chuti i samotné výrobě. Sekt ani jiná šumivá vína nejsou uměle syceny, neboť bublinky v těchto vínech vznikají přirozeně díky druhotnému kvašení. Do vína se totiž přidávají kvasinky, které rozkládají cukr na alkohol a oxid uhličitý, takže šumivá vína krásně perlí.

Oproti tomu perlivá vína jsou buď uměle sycená, anebo v nich bublinky též vznikají druhotným kvašením, avšak mají nižší tlak a jiný uzávěr. Po otevření perlí kratší dobu a mají hrubší charakter.

Nákupní tip na závěr

V akčních nabídkách supermarketů a hypermarketů, které najdete na Kupi.cz, se dá velmi často během roku koupit pravé francouzské šampaňské i s 50% slevou. Aktuálně mají ve slevě například Champagne Brut Imperial Moët&Chandon v Bille 999,90 Kč a v Globusu za 1099 Kč. V Makru mají akci na Champagne Brut Clicquot Ponsardin Veuve Du Vernay za 1149,50 Kč a v Albertu Champagne Chassenay d'Arce Cuvée Premiére ve slevě za 699 korun.

Zdroje: iprima.cz, recepty.cz