Vánoční trhy 2022 v ČR: Kam stojí za to vyrazit?

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí nblx / Shutterstock.com

Za vánočními trhy nemusíte jezdit daleko. Kouzelná atmosféra, lahodný svařák a zajímavé atrakce na vás čekají i v Čechách a na Moravě. Například trhy na Staroměstském náměstí v Praze jsou považovány za jedny z nejkrásnějších v Evropě. Čím návštěvníky lákají? A do jakých dalších měst letos zamířit?

Přečtěte si také

Velikonoční otevírací doba obchodů 2024: Kde nakoupíte a kde bude zavřeno?

Pohádková Praha

Největší a nejznámější vánoční trhy probíhají na Staroměstském náměstí. Navštívit je můžete denně od 10 do 24 hodin.

Nadchnou všechny milovníky tradičních dobrot a rukodělných výrobků. Svařák a medovina tu voní na každém rohu a nouze není ani o trdelníky, klobásy nebo bramboráky. Naopak pouťové atrakce zde nenajdete, za těmi musíte vyrazit do regionů.

Než se tam však vydáte, doporučujeme navštívit i další trhy v metropoli, například na Pražském hradě, Václavské náměstí, náměstí Míru nebo náměstí Republiky. Nejsou tak slavné, ale mají stejně kouzelnou vánoční atmosféru.

Vánoční tramvaj v popředí vánočních trhů a osvíceného ruského kola Patrik Slezak / Shutterstock.com

Za bohatým doprovodným programem do Brna

Pokud si chcete užít vánoční koncerty nebo výhled z ruského kola, jeďte letos do Brna. Vánoční trhy se zde konají rovnou na čtyřech místech. Začít doporučujeme náměstím Svobody, kde najdete i největší vánoční strom. Právě zde mají totiž trhy nejdelší tradici.

Vyznavači tradic si přijdou na své na Dominikánském náměstí, kde stojí ručně vyřezávaný Halouzkův betlém. Naopak moderní pojetí Vánoc nabízí už poněkolikáté trhy na Moravském náměstí, kde stojí oblíbené ruské kolo. Jen pozor na odlišnou otevírací dobu – na náměstí Svobody můžete vyrazit od 10:00 do 21:45, na Zelný trh a Dominikánské náměstí od 10:00 do 20:00 a trhy na Moravském náměstí jsou přístupné mezi 11:00 a 20:00.

Zahřejte se

Kluziště, dětské atrakce i historická tramvaj v Ostravě

Malé i velké návštěvníky budou bavit trhy v Ostravě, kde na vás kromě stánků čeká speciální vánoční kluziště a spousta doprovodného programu. Hlavní scény na Masarykově náměstí doplňuje dětská scéna na Jiráskově náměstí. Na zájemce pak čekají i jízdy historickou tramvají a komentované prohlídky města s povídáním o vánočních zvycích našich předků. Otevírací doba stánků s občerstvením je od 11:00 do 21:45, rukodělné výrobky můžete nakupovat mezi 10:00 a 20:00.

Pohled na Český Krumlov obkroužený řekou v zimě Michal Balada / Shutterstock.com

Olomouc

S dětmi určitě doporučujeme vyrazit do Olomouce, kde si zábavu užije celá rodina. Po jízdě na historickém dřevěném kolotoči doporučujeme podívat se na vyhlídku vyrobenou z lodních kontejnerů. A nechybí ani Ježíškova dílnička s poštou. Celé město ale ještě lépe uvidíte z patnáctimetrového vánočního kola na Tržnici.

Trhy na Horním a Dolním náměstí jsou přístupné od 10:00 do 20:00. Otevírací doba na Tržnici je ve všední dny od 13:00 do 20:00. O víkendech se nicméně začíná už v 10:00 a končí ve 22:00.

Jste připraveni na Vánoce?

Český Krumlov

I vánoční trhy v menších městech mají něco do sebe. Typickým příkladem je Český Krumlov plný historických památek a malebných zákoutí, kde i dospělí uvěří na vánoční zázraky. K hlavním lákadlům patří živý betlém nebo andělský průvod městem. Hlavní část trhů probíhá na náměstí Svornosti, a to ve všední dny od 11:00 do 18:00 a o víkendech od 10:00 do 19:00.