Jak vybrat ten nejlepší vysokotlaký čistič

Muž čistí zahradní vrata vysokotlakým čističem bubutu / Shutterstock.com

Bez vysokotlakého čističe neboli wapky se nejspíš neobejdete, pokud potřebujete čistit terasu, zahradu nebo auto. Zahradní hadice by spotřebovala příliš mnoho vody a ručním mytím byste se zbytečně zdržovali. Investice do tohoto moderního přístroje se tedy vyplatí. Jde jen o to, jaký typ vybrat a na jaké parametry či značky se při nákupu zaměřit.

Přečtěte si také

Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

Jak funguje vysokotlaký čistič?

Základ wapky tvoří motor, který pohání systém čerpadel. Voda je přiváděna zahradní hadicí a kromě toho, že pod vysokým tlakem čistí nejrůznější povrchy, zajišťuje i ochlazování motoru.

Nejčastěji jsou vysokotlaké čističe elektrické, ale na trhu najdete i varianty s benzínovým nebo naftovým pohonem. K jejich nevýhodám patří hlučnost i vyšší pořizovací cena, avšak na druhou stranu mají větší výkon a můžete s nimi pracovat i tam, kde není zdroj elektřiny.

Frajer, který pomůže v zahradě, s domem, i umyje auto

Pro domácí použití

Hobby verze vám budou stačit na běžné čištění plotů, zahradního nábytku, auta nebo motorky. Jejich cena začíná už na zhruba 3 000 Kč. Mají nicméně méně výkonný motor a jsou vyrobené převážně z plastu. Nepočítejte tedy s takovou kvalitou a odolností jako u profesionálních vysokotlakých čističů, ale svou službu pro domácí použití splní bez pochyby.

Příkon se v tomto případě pohybuje okolo 1 500 až 2 000 W, méně než 1 300 W určitě nedoporučujeme. Důležitý je ale i tlak a průtok vody. U těchto parametrů hledejte hodnoty minimálně 130 barů a 450 l/hod. Maximální teplota vody bývá tak vysoká, že se dá s wapkou pracovat podobně jako s parním mopem.

S úklidem kolem domu vám pomůže vysokotlaký čistič FIELDMAN FDW 202205-E. Disponuje příkonem 2 200 W a maximálním tlakem 165 baru. Jeho maximální průtok dosahuje 450 l/h. Součástí dodávky je také stříkací pistole s variabilní tryskou. Tento vysokotlaký čistič je vybaven odnímatelnou nádobkou na šampon, turbo tryskou, kartáčem na auto, čističem ploch a praktickými kolečky (PLANEO Elektro, 3 999 Kč) a tím se stává všestranným pomocníkem při úklidu v každé moderní domácnosti.

Čištění dřevěné podlahy vysokotlakým čističem Fieldmann Fieldmann

Profesionální přístroje

Příkon nad 1 600 W značí, že jde o vysokotlaký čistič vhodný i pro náročnou práci v komerčních provozech. Díky tlaku okolo 160 barů a průtoku vody minimálně 500 l/hod zvládnou nejen mytí dlažby, okapů nebo odpadů. Uplatní se také v různých dílnách nebo autoservisech. Mnohé navíc pracují s vodou o teplotě kolem 100 °C a lépe si tak poradí například s mastnou špínou.

Cenové rozpětí je zde opravdu široké. Pokud ovšem nepotřebujete speciální přístroj pro intenzivní práci ve strojírenství, mezi variantami okolo 10 000 Kč byste si určitě měli vybrat.

Nejlepší vysokotlaké čističe

K nejprodávanějším značkám v obou kategoriích se řadí Fieldmann, Kärcher nebo Bosch. V kamenných hobby marketech i na internetu je výběr obrovský.

Pro pořádný úklid zahrady i terasy

Další funkce a příslušenství

Většina vysokotlakých čističů si sama reguluje teplotu, ale u některých modelů můžete nastavit i průtok vody, což je praktičtější i bezpečnější. Další wapky disponují navijákem kabelu, díky kterému se nemusíte zdržovat s jeho motáním. A v některých případech je dokonce možné použít mycí prostředek.

A jaké příslušenství si k wapkám dokoupit? Hodit se mohou prodlužovací hadice, klasické i rotační kartáče nebo sady na čištění potrubí.