Jak poznat, že uchází nafukovací člun, lehátko nebo hračky? Na pomoc si vezměte rozprašovač s mýdlovou vodou

Žena uprostřed nafukovacího kruhu Anatoliy Karlyuk / Shutterstock.com

Nafukovací předměty jsou pro mnohé nezbytnou součástí vodních radovánek a nejvíce využití mají obzvláště v létě. Bohužel jsou velmi náchylné k poškození, a tak se může snadno stát, že začnou ucházet. Je nepříjemné zjistit uprostřed jezera, že se s vámi potápí váš člun. Nejvíce zabolí smutný pohled dětí, které se těšily na zábavu a namísto toho sledují, jak se jejich hračky splaskávají. Poradíme vám, jak únik vzduchu odhalit a nejlépe zalepit.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Prevence je nejdůležitější

Nafukovací předměty se nejčastěji poškodí při špatném zacházení nebo skladování. Ať už jde o bazének, lehátko nebo člun, každý předmět by měl být před uskladněním očištěn a uložen na čisté místo nebo do vaku, který zabrání poškození. Při skladování ani přenášení by neměl přijít do kontaktu s žádnými ostrými předměty. Pokud ho budete pokládat na zem, nejprve se ujistěte, že na ní není štěrk, střepy nebo jiné nebezpečné předměty. Velkým nebezpečím jsou domácí mazlíčci. Jelikož se tyto výrobky vyrábí ze slabého materiálu, psi ho mohou snadno prokousnout a kočičí drápky proniknou tenkou vrstvou jako skalpel. Pokud máte předměty na půdě, nebezpečím mohou být i krysy nebo potkani.

Pořiďte si nafukovací člun v akci

Jak zjistit, že neuniká vzduch?

Pokud se chystáte na dovolenou nebo na výlet, je vhodné všechny nafukovací předměty zkontrolovat. Postupujte následovně:

  1. Předmět nafoukněte tak, abyste ho lehce přefoukli. Únik vzduchu můžete často poznat podle syčení.
  2. Proveďte vizuální kontrolu, jestli na něm není nějaké opotřebení nebo viditelné trhliny.
  3. Naplňte rozprašovač mýdlovou vodou a povrch předmětu postříkejte a dané místo pozorujte. Když se někde začne tvořit bublina, uniká tam vzduch.
  4. Vezměte si permanentní fix v kontrastní barvě a místo uniku označte, například křížkem nebo kolečkem.
  5. Zkontrolujte i zbytek povrchu, protože míst úniku může být více.
Muž nafukuje lehátko Pair Srinrat / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

Častým místem úniku je ventil, zkontrolujte ho, jestli je správně utěsněný a jestli není poškozený. Často jsou v oblasti ventilu nečistoty, které způsobují, že nejde plně uzavřít. Pokud je materiál vašich nafukovacích věcí už zpuchřelý, je to ten nejlepší ukazatel, že byste si měli koupit nové.

Vyberte vhodné lepidlo

Je vhodné mít v domácnosti lepidlo určené na lepení měkčeného PVC, s tím snadno zalepíte dětské rukávky, nafukovací hračky nebo třeba kruh. V případě člunu nebo bazénu si kupte speciální sadu, která je určená na bazény nebo čluny. Pokud dojde k úniku vody v bazénu, je každá minuta důležitá a se speciální sadou můžete bazén zalepit i pod vodou. U člunu je důležité, aby byla sada kvalitní a mohli jste se spolehnout, že člun nebude ucházet.

Sady se skládají ze záplaty, kterou si nastříháte na potřebnou velikost, aplikujete na ni lepidlo a následně ji na místo přilepíte a zatížíte ji. Vždy postupujte podle instrukcí na obalu, protože se jednotlivé přípravky mohou lišit. Na každém produktu je obvykle přehledně popsané, na jaké předměty slouží a před nákupem je důležité si tyto informace přečíst. Pokud budete mít sadu na lepení vždy u sebe, možná pomůžete i někomu jinému, koho potkal nepříjemný problém.