Už jste ochutnali čajot? Je podobný cuketě, ale chutí se podobá okurce

Košík se třemi čajoty WS-Studio / Shutterstock.com

Myslíte si, že znáte všechny druhy zeleniny? Pak byste možná měli poznat i čajot – jedná se o exotickou plodinu, která pochází ze Střední Ameriky, nicméně dá se koupit i vypěstovat i u nás. Jak chutná a jaké má přínosy pro naše zdraví? Zaujme vás plod, který má netradiční vzhled, ale jakmile ho okusíte, pochopíte, proč se mu lidově říká mexická okurka. Pojďme si představit tuto exotickou zeleninu trochu blíže.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Co má společného čajot a cuketa?

Čajot je zelenina, která patří do čeledi tykvovitých a jeho celý název je sladkojam jedlý. Když ho uvidíte, možná si vzpomenete na cuketu – je to její příbuzný a roste i podobným způsobem, protože jde o popínavou rostlinu, která má podobné květy.

Ačkoliv je jeho domovem Střední Amerika, postupně se rozšířil do celého světa. Jeho plody jsou velké kolem 10–20 cm, mají specifické žebrování a hruškovitý tvar. Zralý má asi půl kilogramu, světle zelenou barvu a můžete ho konzumovat celý.

Pokud vás zaujal, můžete ho pěstovat i v našich podmínkách – ideálně ve skleníku, ale pokud žijete v teplé lokalitě, jde to i na záhonu. Zimu ovšem nepřežije, takže je třeba vysadit jej znovu. Jelikož jde o popínavou rostlinu, vhodné je vytvořit pro ni konstrukci nebo ji pěstovat třeba u plotu.

Popínavý čajot visící z trámů pergoly na zahradě Sukarman / Shutterstock.com

Jak ho využít?

Zde je další velká podoba s cuketou – využijete jej totiž úplně stejným způsobem. Můžete ho grilovat, přidávat do omáček, smažit, obalovat nebo ho syrový používat do salátů. Hodí se také k masům a pokud máte rádi mexická jídla, využijete jej víc než dost. Při tepelné úpravě se soustřeďte pouze na to, aby plod změkl, poté se totiž konzumuje nejlépe.

Jde o nízkokalorickou zeleninu, kterou můžete jíst po kilech a nepřiberete, protože je tvořena převážně vodou. Pokud budete plod udržovat na chladném a stinném místě, vydrží vám delší dobu, podobně jako cuketa. Ze samotné rostliny nemusíte vyhazovat prakticky nic, konzumují se totiž její hlízy, kořeny, plody, syrové listy, semena i stonky.

Čajot využijete například k masu na mexický způsob

Zdravotní přínosy

Proč se vyplatí zařadit čajot do jídelníčku? Jeho konzumace přináší množství zdravotních benefitů – podívejte se na některé z nich.

  • Zdravé srdce – Je bohatý na fytochemikálie a hraje hlavní roli při zlepšování průtoku krve, čímž reguluje vysoký krevní tlak. Najdeme v něm také myricetin, antioxidant, který snižuje hladinu cholesterolu a bojuje proti zánětům, čímž předchází chronickým kardiovaskulárním onemocněním.
  • Zlepšuje funkce jater – Ztučnění jater je nebezpečný stav a může se objevit i u abstinentů. Pravidelná konzumace této výživné zeleniny výrazně omezuje hromadění tuku v játrech a také snižuje hladinu špatného cholesterolu.
  • Reguluje krevní cukr – Jde o zeleninu s nízkým obsahem cukru a dostatkem vlákniny. Ta brání rychlému vstřebávání sacharidů, čímž reguluje hladinu cukru v krvi.
Zapečený čajot s masovou směsí a kukuřicí Lyudmila Mikhailovskaya / Shutterstock.com
  • Podpora zdravého těhotenství – Folát je základní živinou, kterou každá těhotná žena potřebuje k porodu zdravého dítěte – a jeden čajot ho obsahuje hned 40 % denního příjmu. Tato látka hraje důležitou roli především ve zdravém vývoji mozku a míchy plodu i při jeho dalším růstu a vývoji.
  • Bohatý na antioxidanty – Čajot obsahuje řadu antioxidantů včetně kvercetinu, myricetinu, campferolu a morinu, které bojují proti různým chronickým stavům včetně cukrovky, rakoviny a zánětů. Přítomný vitamín C navíc pomůže v boji s bakteriálními a virovými infekcemi.
  • Zabraňuje rakovině – Přítomnost flavonoidů omezuje růst rakovinných buněk a zabraňuje metastázím.
Nevíte, co uvařit k obědu?

Kupte se slevou Cuketa.

Porovnat slevy

  • Zpomaluje stárnutí – Tato zelenina dokáže účinně snižovat oxidační stres, který může negativně ovlivňovat buňky v těle. Konzumace čajotu snižuje příznaky metabolických symptomů, čímž chrání tělo před poškozením buněk.
  • Zdravé trávení – Jeho konzumace zlepší vstřebávání živin a zajišťuje pravidelnou detoxikaci. Obsažené flavonoidy zabraňují zácpě, kontrolují střevní pohyby, udržují růst zdravých střevních bakterií a optimalizují funkci trávicího traktu.
  • Pomáhá při hubnutí – Nízký obsah kalorií je mimořádně prospěšný pro kontrolu hmotnosti. Zelenina je navíc bohatá na vlákninu, která prodlouží váš pocit sytosti.
Rozříznutý čajot a jeho další plody ležící v proutěné míse Regreto / Shutterstock.com
  • Podpoří kognitivní funkce – Čajot je bohatý na antioxidanty, flavonoidy a další rostlinné sloučeniny. Díky tomu je mimořádně prospěšný pro ty, kteří trpí kognitivním poklesem. Je také velmi účinný pro zlepšení poruch nálady a prevenci deprese a doporučuje se též lidem s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
  • Zabraňuje anémiiNedostatek vitamínu B2 a železa může u člověka vést k nedostatku červených krvinek a anémii. Čajot ovšem nese obě tyto složky, které produkci červených krvinek a hemoglobinu v těle podpoří.
  • Snižuje krevní tlak – Pravidelná konzumace čajotu snižuje vysoký krevní tlak. Pokud tedy máte hypertenzi, rozhodně ho zařaďte do svého jídelníčku.