5 tipů na bylinky, které vás v horkých dnech ochladí

Nápoj s ledem a mátou ve sklenici Tanja Esser / Shutterstock.com

Slunečné dny s teplotami nad 30 stupňů jsou možná příjemné na dovolené u moře nebo na chalupě u lesa. Během pracovního týdne ale přílišné horko vyčerpává a často způsobuje i zdravotní problémy. Ledové drinky, zmrzlina ani studená sprcha v tomto případě nepomohou. Mnohem lépe fungují bylinky, které přispívají ke správné termoregulaci. Patří k nim máta, šalvěj nebo koriandr. V jaké formě jsou nejúčinnější?

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na dokonale vláčného beránka s jablky a ořechy

Máta ochlazuje zejména vnitřně

Velmi účinná je z hlediska termoregulace máta peprná. Potvrzují to zkušenosti našich babiček i renomovaných lékařů čínské medicíny. Důvod je jednoduchý – obsahuje velké množství mentolu, který organismus přirozeně osvěžuje a ochlazuje.

Jedno mojito dospělému člověku samozřejmě neublíží. Jinak to ale s alkoholem nepřehánějte a zkuste čerstvou mátu a limetku přidat jen do vody. Pokud mátu navíc rozdrtíte s trochou třtinového cukru a přidáte jahody nebo maliny, bude tento osvěžující nápoj chutnat i dětem. Nic ale nezkazíte ani klasickým mátovým čajem. Jen ho před podáváním nechte lehce vychladnout.

Salát s fenyklem, mandarinkou, semínky a krevetami, utěrka, vidličky, fenykl kochabamba / Shutterstock.com

Fenykl přidejte do salátu

Ochladí vás i méně známé bylinky, například fenykl obecný. Tato středomořská rostlina vyvolává pocení a zároveň dodává energii. Výborně se hodí do zeleninových salátů, hlavně k paprice nebo avokádu. Chutí i vůní se podobá kopru a je velmi výrazný, stačí ho tedy menší množství.

Tip: Ještě více vás osvěží kombinace fenyklu a máty. V tomto případě ale použijte raději fenykl sladký, který se pěstuje zejména pro listové řapíky.

Koriandr proti nadměrnému pocení

Příbuzným fenyklu je koriandr, který nejen ochlazuje, ale také potlačuje tělesný pach. Uplatní se jako koření do čínských, arabských nebo mexických jídel, ale také si z něj můžete uvařit čaj. Ten navíc zlepšuje trávení a celkově čistí organismus.

Tip: Do salátů můžete koriandr přidat kdykoli, ale do teplých jídel ho doporučujeme dát až na konec, aby si zachoval svou chuť i vůni.

Člověk krájí koriandr na prkénku New Africa / Shutterstock.com

Šalvěj využijete v kuchyni i koupelně

Nejen na zchlazení zanícené pokožky se používá šalvěj lékařská. Během letních veder ji oceníte i proto, že zmírňuje pocení a odpuzuje hmyz. Oblíbená je nejen ve formě čaje, ale také esenciálního oleje nebo tělového spreje, který si můžete vyrobit i sami doma. Stačí smíchat růžovou vodu s trochou gelu z aloe vera a esenciálním olejem ze šalvěje.

Pohlídejte si aloe vera v akci

Kupte se slevou Aloe vera.

Porovnat slevy

Aloe vera ochlazuje a uvolňuje pokožku

Jistě znáte chladivý gel z aloe vera, který koupíte v každé lékárně. Používá se na podrážděnou pokožku i na unavené svaly a dobře ho snáší každý typ pleti. Stále oblíbenější je ale také přírodní olej z aloe vera. Ten velmi účinně zklidňuje pleť po slunění nebo bodnutí hmyzem a přitom se vyrábí z organických surovin.