Jak správně připravit lilek: Vyzkoušejte několik osvědčených receptů

Lilek na prkénku Elena Hramova / Shutterstock.com

Lilek se stal v posledních letech oblíbenou stálicí českých kuchyní. Není divu – dá se upravit na celou řadu způsobů od dušení přes smažení až po grilování. Připravíte z něj jak přílohu k masu, tak plnohodnotné vegetariánské jídlo. Navíc je velmi chutný a přináší našemu tělu spoustu benefitů.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Syrový škodí, tepelně upravený pomáhá

Lilek, kterému se také říká baklažán, je zelenina pocházející z Balkánu. Je typický svými tmavě fialovými plody, houbovitou strukturou a jemnou chutí. Ve Starověkém Řecku měl neblahou pověst – tradovalo se, že způsobuje malomocenství a ztrátu zdravého rozumu. Problém spočíval v tom, že se jej lidé tehdy snažili jíst syrový. V takovém stavu však lilek obsahuje látku zvanou solanin. Ta může skutečně zapříčinit nejrůznější zdravotní potíže.

Nenechte si ujít lilek v akci!

Kupte se slevou Lilek.

Porovnat slevy

Dnes už víme, že syrový se lilek konzumovat nedá. Díky tepelné úpravě dojde právě k eliminaci nežádoucího solaninu a pokrm se stane zdravotně naprosto nezávadný. Naopak může našemu tělu výrazně prospívat.

Lilek obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, takže je vynikající na posílení imunity. Najdeme v ně ale také železo a draslík, v menším množství potom hořčík, zinek, mangan a vitamín C. Lilek je tedy výborným pomocníkem při čištění jater, podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému, napomáhá snižovat cholesterol a předcházet vzniku ledvinových kamenů.

Obsahuje také velké množství vlákniny, takže skvěle zasytí. Jeho kalorická hodnota je přitom poměrně nízká, můžete jej tedy směle zařadit do jídelníčku, pokud držíte redukční dietu.

Žena solí rozkrojený lilek Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Jak na pocení lilku

Jednou ze základních procedur, která se s lilkem provádí před samotnou přípravou pokrmu, je takzvané pocení. Lilek se má tímto způsobem zbavit případné hořkosti. V současné době však odrůdy lilku obvykle nahořklé nejsou. Zvolte si tedy sami, zda lilek vypotit necháte, nebo ne.

Pokud se rozhodnete pro, vězte, že je to naprosto jednoduché. Lilek nakrájejte na kolečka nebo plátky o síle zhruba jednoho centimetru. Osolte je z obou stran a nechte odležet třeba na prkýnku nebo na plechu vyloženém pečicím papírem, a to po dobu zhruba dvaceti minut. Tekutinu, která se z lilku uvolní, potom osušte papírovou utěrkou.

Tipy na pokrmy z lilku

Zapečený lilek

Jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy lilku je jeho zapékání. Příprava takového pokrmu je jednoduchá, nezabere mnoho času, a navíc si můžete vymyslet celou řadu variací. Lilek se obvykle zapéká s nejrůznějšími sýry – můžete zvolit mozzarellu, nivu, kozí sýr – zkrátka, cokoli, co máte rádi.

Lilky jednoduše rozkrojte na poloviny a vydlabejte. Osolte, potřete olivovým olejem a dejte na 15 minut péct do trouby.

Připravte si směs, kterou budete lilky plnit. Kromě vydlabané lilkové dužiny můžete přidat třeba rajčata, cibuli, česnek nebo papriku – vše pokrájejte na kostičky a orestujte. K zelenině pak můžete přimíchat ještě třeba kuskus.

Opečené lilky poté naplňte touto směsí a navrch dejte plátky vašeho oblíbeného sýra. Zapečte dalších 15 minut a můžete podávat.

Grilovaný lilek s rajčaty na talíři nelea33 / Shutterstock.com

Grilovaný lilek

Grilovaný lilek můžete uzobávat jen tak, ale skvěle poslouží i jako příloha k masu. Lilky jednoduše nakrájejte na tenčí plátky, potřete olejem a z obou stran ogrilujte. Když jsou hotové, posolte je. Poté se dají namáčet do marinády. Připravíte ji třeba z olivového oleje, sójové omáčky, balsamica a trochy medu. Přidat můžete taky česnek, kapary, bazalku nebo mátu. Milovníci pikantních jídel ji mohou ochutit trochou chilli.

Polévka z lilku

Z lilku se dá uvařit i hustá, výživná polévka. Na másle osmahněte cibulku a poté k ní přidejte oloupaný lilek nakrájený na kostky. Krátce orestujte a zalijte zeleninovým vývarem. Uvařte do měkka a poté polévku rozmixujte na hladký krém. Přidejte zakysanou smetanu, sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Polévku můžete ozdobit třeba lístky bazalky.

Orientální lilkové ragú s meruňkami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Orientální lilkové ragú s meruňkami

Orientální lilkové ragú s meruňkami je voňavý středomořský pokrm, který je velmi jednoduchý na přípravu a okouzlí vaše chuťové pohárky natolik, že si ho budete chtít dopřávat častěji. Příloha, která se k tomuto pokrmu perfektně hodí, je šafránová rýže.

Orientální lilkové ragú s meruňkami

Lilková pomazánka

Z lilku si můžete připravit také skvělou pomazánku, která přijde vhod ke svačině i k večeři. Lilek nejprve nakrájejte na kolečka. Dejte je péct do mírně rozehřáté trouby, dokud nezměknou. Po vychladnutí je nakrájejte na plátky. Ty následně osmažte na oleji spolu se dvěma stroužky česneku. Poté vložte do mixéru, přidejte bílý jogurt, sůl a pepř podle chuti a vše rozmixujte najemno. Podávat můžete s čerstvým pečivem, topinkou nebo toastem.