Ledová čokoláda: Proč se nemusí skladovat v lednici a nikdy se do ní nesmí kousat?

Šest kostiček ledové čokolády v modrém, zlatém a červeném obalu kevin brine / Shutterstock.com

Ikonické barevné kostičky ledové čokolády dnes už tolik známé a vyhledávané nejsou, jednu dobu ovšem patřily k oblíbeným cukrovinkám. A to i přesto, že je jejich název značně zavádějící. Věděli jste například, že se tato sladkost nemusí uchovávat v chladu a že existuje pouze jeden správný způsob, jak si ji vychutnávat? Velmi snadno si ji taky vyrobíte doma. V našem článku najdete jednoduchý recept pouze ze dvou surovin!

Přečtěte si také

Nulová tolerance alkoholu za volantem? V Evropě spíše výjimka. V Británii dokonce do 0,8 promile

Barevné kostky v kornoutu

Sladkost s názvem Eiskonfekt poprvé vyrobil v roce 1927 německý cukrář Adam Eichelmann. Cukrovinka se rychle stala populární i ve Skandinávii, kde se tradičně jedla v období Vánoc.

Původně byla čokoládová hmota dostupná v barevných košíčcích, později získala tvar kostek a balila se do různě barevného staniolu a prodávala v igelitových kornoutech.

Nenechte si ujít sladké pokušení v akci

U nás se ledová čokoláda začala na pultech obchodů objevovat již v době socialistického Československa. Po vzoru severských zemí se pochoutka častěji kupovala o Vánocích a obvykle na děti jakožto vzácnost čekávala v mikulášských nadílkách.

  • V tradičním balení se ledová čokoláda prodává dodnes, na trhu je k dostání pod značkami Moritz, Chocoland, Eichetti, Eiskonfekt či Riegelein.
Ledová čokoláda zabalená v modrém obalu s vločkami Sinisa Botas / Shutterstock.com

Ani čokoláda, ani ledová

A jak je to tedy s tou ledovostí? V první řadě je nutné zmínit, že v dnešní době není označení „čokoláda“ úplně vhodné. Čokoláda totiž musí podle legislativy obsahovat určité množství kakaového másla a kakaové sušiny. A v té ledové není ani jedno. V jejím složení obvykle najdete cukr, ztužený palmový tuk, sušenou mléčnou syrovátku, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, lískové ořechy a hlavně kokosový olej, který stojí za celým kouzlem.

Kokosový olej totiž taje již od 20 °C, což je zhruba o deset stupňů méně, než potřebuje čokoláda. Díky tomu se začne cukrovinka ihned po vložení do úst krásně rozplývat – podobně jako kostka ledu. Doprovodný chladivý efekt je tak pouhou iluzí.

Jak ledovou čokoládu správně jíst?

Není také pravda, že by se měla skladovat v ledničce, nebo dokonce mrazáku, jak si lidé kvůli jejímu názvu mnohdy mylně myslí. Stejný „ledový“ efekt má i při pokojové teplotě. To hlavní je totiž způsob, jakým ji člověk jí. Jediným správným postupem je nechat kostičku pozvolna tát na jazyku. Rozkousání celé kouzlo pokazí.

A pokud jste na ledovou čokoládu právě dostali chuť, velmi snadno a jen ze dvou surovin se dá vyrobit doma.

Domácí čokoládové košíčky na talíři Heike Rau / Shutterstock.com

Recept: Domácí ledová čokoláda

Na přípravu budete potřebovat libovolnou mléčnou nebo hořkou čokoládu (tabulku, pecičky apod.) a kokosový olej. Ten běžně seženete v supermarketech, ve zdravých výživách, drogeriích i různě na internetu (včetně e-shopů velkých lékáren).

Kokosový olej vytváří kouzlo ledové čokolády

Na 100 g čokolády dávkujte 45 g kokosového tuku.

  1. Čokoládu pozvolna rozpusťte ve vodní lázni (případně v mikrovlnce).
  2. Poté do ní zamíchejte kokosový olej a vše nechte rozpustit do hladké konzistence. Pro lepší chuť můžete přidat i kapku vanilkového extraktu, případně podle švédské receptury i najemno nasekané oříšky (lískové, mandle).
  3. Hmotou naplňte formičky a nechte ztuhnout – při pokojové teplotě nebo v ledničce.

Tip: Jako formu můžete použít tvořítka na led. Pokud vám ale obyčejné kostky přijdou nudné, koupit se dá celá řada silikonových formiček na pralinky nebo bonbony nejrůznějších tvarů a motivů. Navíc vám z nich půjde „čokoláda“ snáze vyklepnout. Mrkněte například na nabídku Tescomy, Orionu nebo Kitosu.