Jak vyrobit domácí čokoládová „kinder“ vajíčka? Snadný postup zvládnete s formou i bez ní

Čokoládová vajíčka v papírovém platu na vejce Canva

Jsou u vás doma čokoládová vajíčka oblíbená, ale nechce se vám za ně utrácet spoustu peněz? Pak si je snadno vyrobte doma. Navíc jen ze dvou surovin. Příprava je opravdu snadná, takže si na pomoc můžete přizvat i malé pomocníky. Pro inspiraci najdete v článku také několik tipů na to, čím vajíčka naplnit nebo jak je vytvořit i bez speciální formy.

Přečtěte si také

Které přírodní spalovače tuků skutečně fungují a jsou nejúčinnější?
Které přírodní spalovače tuků skutečně fungují a jsou nejúčinnější?

Co budete na výrobu potřebovat?

Pro přípravu domácích „kinder vajíček“ si připravte mléčnou a bílou čokoládu. Buďto sáhněte po klasické tabulkové, případně po čokoládových pecičkách, které se snáze rozpouští.

  • Tip: tyto pecky se dají koupit i v nejrůznějších příchutích. Můžete proto s jednotlivými vrstvami sladkých vajíček experimentovat a zkusit použít například pecičky z růžové čokolády ruby, z vysokoprocentní hořké, karamelové apod.

Když se domácí výroba nepodaří

Dále je nejlepší použít speciální formu na vajíčka. Existují například silikonové nebo polykarbonátové. Koupíte je v domácích potřebách (Orion či Tescoma), v cukrářských prodejnách nebo na internetu a na výběr jsou v mnoha velikostech.

  • Pokud se vám nechtějí vajíčka slepovat, hravě využijete i samotné čokoládové půlky, které lze nejrůznějšími způsoby naplnit a ozdobit.
Půlky čokoládových vajíček zdobené lentilkami Canva

Jaké překvapení ukrýt dovnitř?

(Nejen) děti ocení sladké dobroty jako, jsou lentilky, želé bonbony, cukrové sypání, oříšky nebo sušené ovoce. Samozřejmě radost udělá i malá hračka či jiná drobnost. Celý vnitřek lze také naplnit krémem nebo čokoládovou pěnou a po otevření vyjídat lžičkou.

Budete-li vajíčka připravovat jako dárek z lásky, vaše drahá polovička může uvnitř najít třeba milý vzkaz, romantická srdíčka z jedlého papíru či sušené jedlé květy.

Recept: domácí „kinder“ vajíčka (s formou)

  1. Nejprve si rozpusťte mléčnou čokoládu a počkejte, až trochu vychladne.
  2. Nalijte ji do formy ve tvaru půlek vajíčkových skořápek. Formu převraťte vzhůru nohama a nechte přebytečnou čokoládu odkapat. Přesvědčte se, že jsou všechny plochy pokryté.
    Pokud máte forem více, můžete pro rovnoměrnější tvar vajíček nalít čokoládu do jedné a tu druhou do ní (vypouklou stranou dolů) vložit. Přebytečná čokoláda se tak vytlačí ven.
  3. Dejte na pár minut do lednice, dokud hmota neztuhne.
  4. Mezi tím si rozpusťte čokoládu bílou a poté celý postup opakujte.
  5. Hotové čokoládové skořápky libovolně naplňte.
  6. Na závěr je slepte k sobě – buďto můžete použít zbytek rozpuštěné čokolády jako lepidlo, nebo okraje půlek nahřejte (např. krouživými pohyby po rozehřátém talíři z mikrovlnky či trouby) a slepte k sobě. Nahřáním se okraje současně zarovnají a výsledná vajíčka budou lépe držet u sebe.
Sada na výrobu domácích „kinder“ vajíček Canva

Recept: „kinder“ vajíčka bez formy

Pokud doma speciální formičky nemáte, s trochou šikovnosti si vajíčka vyrobíte i tak. A nepoužijete k tomu nic jiného než vejce opravdová. Ta zabalte do čtverce potravinové fólie tak, aby vám zbyl zamotaný konec na podlouhlé straně. Za ten budete vejce při namáčení do čokolády držet.

Postup práce s čokoládou je stejný jako v předchozím případě, pouze začnete s bílou. Do té vejce do půlky ponořte a poté dejte čokoládovou stranou nahoru vychladnout. Opakujte s mléčnou. Následně hotové půlky skořápek opatrně zbavte fólie, naplňte a podle postupu výše slepte k sobě.