Proti migréně i jako repelent: Bobkový list a hřebíček umí doslova zázraky

Konvička na čaj a bobkový list Canva

Bobkový list a hřebíček nemusíte využívat jen na dochucování jídel. Obě koření mají několik pozitivních účinků na lidský organismus. Co všechno si můžete připravit z hřebíčku a bobkového listu a s jakými problémy dokážou pomoct?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Historie smaženého sýru: Víte, odkud pochází a který sýr je na smažák nejlepší?

Bobkový list

V kuchyni se používá už několik století a kromě toho, že jde o skvělé dochucovadlo při vaření, najde také využití v domácí lékárně.

Připravte si čaj z bobkového listu

Pití vyluhovaného bobkového listu má hned několik pozitivních účinků. Čaj podporuje chuť k jídlu, posiluje činnost jater a močového měchýře. Dále pomáhá v boji s artritidou a revmatickými bolestmi, také snižuje hladinu cukru v krvi a je skvělým pomocníkem při migréně, dně nebo při problémech s otoky.

Pro přípravu čaje si nachystejte 4–6 větších usušených listů, které stačí zalít jedním litrem vody. Pro lepší chuť přidejte tyčinku skořice a dochuťte medem.

Podpořte své zdraví i vhodnými doplňky

Léčivý olej z bobkových listů

Trpíte revmatem a bolestmi kloubů? Připravte si olej z bobkového listu, kterým bolavá místa natírejte. Příprava oleje je velmi jednoduchá – stačí 250 ml olivového oleje a 30 gramů sušených bobkových listů, které rozdrtíte a s olejem promícháte. Následně přelijte směs do skleněné láhve s uzávěrem a nechte 14 dní odležet. Po uplynutí 2 týdnů směs přeceďte přes bavlněné plátýnko a hotový olej skladujte v lednici. Při používání jej nanášejte na čistý kousek látky a následně potírejte bolavé místo několikrát denně.

Lahev s olejem a koření hřebíček Canva

Hřebíček

Vůně hřebíčku se vám pravděpodobně spojuje se svařeným vínem a vánočním punčem. Kromě využití v kuchyni je však také skvělým pomocníkem v domácnosti i v přírodě.

Vyrážíte do přírody? Vyrobte si účinný repelent z hřebíčku

Výroba domácího repelentu je snadná – stačí, když hřebíček necháte vyluhovat v trošce vody. Jeho vůně totiž odpuzuje mravence, klíšťata i létající hmyz. Proto před výletem do přírody nezapomeňte natřít tímto výluhem odhalenou pokožku nebo oblečení. Druhou možností, jak tento domácí repelent využít, je postavit skleničku s výluhem na okno nebo na podlahu u dveří, čímž zabráníte vstupu nežádoucího hmyzu do místnosti.

Vybavte se do přírody

Výroba domácí tinktury z hřebíčku

Pro přípravu domácí dezinfekce stačí hrst hřebíčku namočit do silného alkoholu a nechat několik týdnů odležet. To, že je tinktura hotová, poznáte podle výrazného zbarvení do hněda. Tinkturu doporučujeme skladovat na tmavém místě. Využít ji můžete například k ošetření bolavých dásní, zubů, aftů nebo na čistění celé ústní dutiny.

Olej z hřebíčku proti bolesti kloubů

Stejně jako olej z bobkových listů, i ten z hřebíčků pomáhá proti bolesti kloubů a revmatu. Postup přípravy je stejný jako u přípravy léčivého oleje z bobkových listů. Pro zmírnění bolesti je potřeba jej pravidelně vmasírovat na bolestivá místa.

Pozitivních účinků na lidské zdraví má hřebíček mnohem více. Dokáže například tlumit bolest, má dezinfekční účinky, posiluje imunitu a ničí bakterie. Také je močopudný, čímž podporuje látkovou výměnu a pročisťuje organismus. V některých případech jsou jeho účinky velmi silné, proto nedoporučujeme používání malým dětem, těhotným ženám a lidem, kteří mají problémy s nervovou nebo trávicí soustavou.

Jak využíváte toto zázračné koření vy? Napište nám své tipy do komentářů.