Jak nejlépe použít kurkumu a proč je tak zdraví prospěšná?

Kurkumový prášek a kořeny kurkumovníku Canva

Kurkuma, známé koření hojně používané v asijské kuchyni, není nic jiného než pomletý sušený kořen kurkumovníku dlouhého. Toto indické koření, které je oblíbené pro svou štiplavou chuť, je někdy nazýváno jako indický šafrán a jeho léčivé a prospěšné účinky jsou známé už od starověku. Co je na kurkumě tak zázračného?

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Kurkuma jako antioxidant

Co jsou to vlastně antioxidanty? Jde o látky, o kterých je známo, že bojují s volnými radikály. Při zpracování jídla nebo při vystavení vnějším toxinům tělo produkuje volné radikály, které mohou vést k oxidativnímu stresu v buňkách.

Antioxidanty tyto volné radikály nicméně neutralizují, a to tím, že se vzdají části svých vlastních elektronů, čímž přeruší řetězovou reakci. Zázračný antioxidant, který se v kurkumě nachází, se nazývá kurkumin.

Jaké jsou účinky kurkumy na zdraví?

Hlavním benefitem pro lidské zdraví jsou její protizánětlivé účinky. Kurkuma má výrazné antioxidační vlastnosti, a tak je velkým pomocníkem pro správnou funkci jater. Pravidelnou konzumací si zajistíte i nižší hladinu cholesterolu v krvi, posílenou imunitu nebo prevenci před srdečními problémy.

Kořeny kurkumy Canva

Jak kurkumu používat?

Kurkumu lze nejčastěji použít v kuchyni, přidáním špetky koření do jídla. Problémem ovšem je, že tělo vstřebá jen minimální množství kurkuminu, protože není rozpustný ve vodě. Pro maximální vstřebání této zázračné látky je tedy potřeba do jídla přidat také pepř, který díky alkaloidu pomůže vstřebat kurkumin přes střevní stěny.

Kurkumu seženete v každém supermarketu či zdravé výživě jako mleté koření – pokud preferujete tuto podobu, nezapomeňte ho skladovat v uzavřené nádobě na tmavém místě. Koupit ji nicméně lze také jako kapsle nebo tablety, a to i v lékárnách.

Šálek kurkumového latté Canva

Recept na kurkumové latté neboli zlaté mléko

Kurkuma latté neboli „zlaté mléko“ je oblíbený nápoj, který si připravíte z již přichystané směsi (cena kolem 120 Kč ve zdravé výživě nebo lékárně) nebo z jednotlivých surovin. Postup je velmi jednoduchý:

  1. Stačí ohřát oblíbené mléko (nejlépe chutná s mandlovým nebo kokosovým, postačí však i to obyčejné),
  2. přidat lžičku kurkumy,
  3. špetku pepře,
  4. zázvoru
  5. a vanilky nebo kardamomu.

A voňavý a zdravý nápoj je na světě! Vyzkoušíte ho také?