Co všechno v domácnosti dokáže vyčistit obyčejný citron?

Žena drží rozkrojený citron Canva

Citron má množství využití nejen při vaření a dochucování jídel, ale je také skvělým pomocníkem v domácnosti, který oceníte především při úklidu. Obsahuje množství prospěšných látek, které dokážou neutralizovat pachy, dezinfikují a pomáhají v boji s bakteriemi a viry. Co všechno můžete citronem vyčistit?

Přečtěte si také

Firmy, které to zabalily. Kam zmizely cigarety Start, autobusy Karosa, lednice Calex nebo Delvita?

1. Čisté struhadlo na sýr bez použití houbičky

Čištění struhadla na sýr je pro mnoho lidí velký boj, který se často neobejde bez několika roztrhnutých mycích houbiček. Zkuste při dalším čištění vyměnit houbičku za rozkrojený citron, který ze struhadla uvolní všechny nečistoty i z těch nejméně dostupných míst.

Pusťte se do jarního úklidu bez chemických prostředků

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

2. Lesklé talíře ihned po vytažení z myčky na nádobí

Citron se nemusíte bát použít ani v myčce na nádobí. Jsou dvě možnosti, jak dosáhnout dokonale umytých a lesklých talířů. Jednodušší způsob spočívá v nakrájení citronu na kolečka, která umístíte na horní stojan mezi sklenice. Velký efekt má také když citron napřed vymačkáte a jeho šťávu nalijete do jedné ze sklenic nebo jiných nádob, které jsou umístěné na horní poličce. Po zapnutí myčky se citronová šťáva dostane všude a talíře budou krásně zářit a vonět.

3. Dejte sbohem vodnímu kameni na kuchyňských bateriích

Největším nepřítelem vodovodních baterií je nahromaděná tvrdá voda a minerální usazeniny. Zbavit se jich můžete nejen chemickými čistidly, ale také citronovou šťávou. Stačí když nastříkáte citronovou šťávu na místo s usazeninou a před setřením počkáte 15 minut. Stejný postup můžete použít také na vyčištění sprchové hlavice.

Citron a čisticí prostředky Canva

4. Čistá podlaha bez použití chemikálii

Do vody, kterou umýváte podlahu, přidejte vymačkanou citronovou šťávu a 1 dcl octa. Je možné, že při umývání vám bude octový zápach nepříjemný, nemusíte se však bát, po několika minutách se úplně vytratí. Tento způsob mytí podlahy doporučujeme především do domácností s malými dětmi a domácími zvířaty, které s podlahou přicházejí do přímého kontaktu.

5. Citron je vhodný i na vyčištění grilovacích roštů

Každý, kdo griluje, ví, že rošty po grilování zůstávají špinavé a mastné. Navíc ne každý chemický prostředek je dokáže dokonale vyčistit, a proto vám poradíme vyzkoušet citron. Stačí, když před grilováním nahřejete grilovací rošty a potřete je rozkrojeným citronem. Pro ještě větší efekt můžete citron namočit do soli.

6. Vyhrajte boj s mastnotou díky citronu

Citronovou šťávu můžete využít také při čištění mastného nádobí. Stačí mastný plech nebo pánev namočit do jarové vody s čajovou lžičkou citronové šťávy.

Znáte i další možnosti, jak lze citron v domácnosti využít? Dejte nám vědět do komentářů, zda citrony používáte pouze při vaření, nebo také při úklidu.