Kofein jako palivo: Co vlastně dělá s tělem a jaká dávka vás může zabít?

Šálek silné, černé kávy a kávová zrna Canva

Potřebujete nakopnout? Při únavě pomyslí většina lidí na kofein, respektive na různé nápoje a doplňky stravy, které ho obsahují. Najdeme ho například v kávě, po které dostal svůj název. Ačkoliv jeho účinků využívá skoro každý, většina lidí o něm neví skoro nic. Má pro nás mnoho výhod, ale také může být velkým rizikem. Představíme si, co to vlastně kofein je a co dělá s naším tělem.

Přečtěte si také

Videorecept: Nádherně křupavé chřestové taštičky z listového těsta

Co byste měli o kofeinu vědět?

Kofein je xanthinový alkaloid, který je psychoaktivní, stimulační drogou – laicky řečeno jde o látku, která zvyšuje aktivitu nervového systému.

Přirozeně se vyskytuje v listech a plodech některých rostlin. Ve stravě jej najdeme v kávě, černém a zeleném čaji, kakau, kolových nealkoholických nápojích a energetických nápojích. Nachází se ale i v potravinách a doplňcích, kde byste ho nečekali, a je také součástí velkého množství léků, například těch na nachlazení a na bolest. V různých podobách ho užívá zhruba 90 % lidí.

Šálky a sklenice s kávou a kávová zrna Canva

Jak kofein působí?

Účinek kofeinu se začíná objevovat obvykle do 5–30 minut a může trvat i 8–12 hodin, největší účinek nastupuje zhruba za 1 hodinu. Obvykle se na krátkou dobu zvýší krevní tlak, což se děje buď zvýšením adrenalinu nebo blokováním hormonů, které rozšiřují cévy.

Na kofeinu může vzniknout závislost, či naopak tolerance, při níž mohou mít lidé potřebu jeho příjem neustále navyšovat, protože už je současná dávka tolik nenabudí. Působí jako stimulant a když se dostane do vašeho nervového systému, projeví se to vyšší bdělostí. V těle se nijak neukládá a postupně se dostává do jater, které ho zpracují a tělo ho vyloučí v moči. Po jeho požití se obvykle objevuje zvýšené močení, což může způsobit dehydrataci. Při častém pití kávy je tedy vhodné pít i dostatek tekutin bez kofeinu.

Neumíte si ráno bez kávy představit?

Zdravotní výhody

Kofein přináší zdravotní výhody jen tehdy, když se konzumuje v přiměřeném množství, které se pohybuje do 400 mg denně. Má skvělé účinky na paměť, konkrétně může zlepšit krátkodobou paměť a zrychlit reakční dobu. Dokáže také dlouhodobě snižovat únavu a zlepšit vaše duševní fungování. Je prokázané, že může pomoci předcházet cukrovce 2. typu, Parkinsonově chorobě a onemocnění jater, včetně rakoviny. Jeho užívání je také spojeno s nižším rizikem rozvoje Alzheimerovy choroby či demence.

Žena s energy drinkem pracuje na notebooku Canva

Zdravotní rizika

Konzumace nízkých dávek kofeinu, které se rovnají 3 šálkům kávy, nemají z dlouhodobého hlediska žádné negativní účinky. Při pravidelném užívání dávek nad 600 mg denně se ovšem může objevovat chronická nespavost, pocity úzkosti, deprese, žaludeční problémy a vysoký krevní tlak. Také se objevuje vyšší lámavost kostí, protože může docházet k narušení vstřebávání a metabolismu vápníku.

Kofeinu se také vyhněte, pokud vás trápí žaludeční obtíže. Zvyšuje totiž množství kyseliny ve vašem žaludku a může způsobit pálení žáhy. Rovněž ho neužívejte při srdečních potížích. I těhotné ženy by na něj měly zcela zapomenout, jelikož může způsobit zpomalení růstu plodu a zvýšit riziko potratu.

Kofein a alkohol

Jde o nejnebezpečnější kombinaci. Kofein vás nabudí a alkohol zase utlumí, velké dávky kofeinu a alkoholu tak mohou způsobit i srdeční selhání. Kofein také dokáže maskovat ospalost spojenou s opilostí a opilý člověk tak pije ještě více než obvykle. Vysoké riziko také hrozí, pokud dotyčný usedne za volant.

I kousek čokolády doplní energii

Kolik kofeinu je už příliš?

Smrtelná dávka kofeinu se u dospělého člověka pohybuje kolem 10 gramů, u dětí je to už kolem 1 gramu. Pitím běžných nápojů s ním byste takového příjmu nedosáhli, jiné je to ale s doplňky stravy, které ho obsahují vysoké množství a předávkování je u nich reálné. Obzvláště nebezpečné je užití většího množství kofeinových přípravků v rychlém sledu. Velmi vysoká dávka je už 600 mg denně, při jejím překročení se může objevit například bolest hlavy a břicha, nevolnost či zvracení, podrážděnost, nervozita nebo třes rukou. Dobrým ukazatelem je i zrychlený srdeční tep.

Tabulka hořké čokolády a kakaové boby Canva

Jaké množství ho obsahují běžné produkty

Obsah kofeinu se u různých produktů liší, a přestože je u některých uveden, jinde tato informace chybí. Níže si uvedeme jeho přibližný obsah v různých produktech:

  • Šálek kávy: 100–200 mg
  • Šálek čaje: 10–110 mg
  • Energetický nápoj: 50–300 mg
  • Plechovka coly: do 70 mg
  • Tablety s kofeinem: 100–250 mg (na 1 tabletu)
  • Kofeinové žvýkačky a jiné pochutiny: 30–50 mg
  • Tabulka hořké čokolády: 70–125 mg