Nejvyšší čas zabořit ruce do hlíny: Jak správně připravit zahradu na jaro?

Zahradní potřeby a květiny Alexander Raths / Shutterstock.com

Jaro se nezadržitelně blíží a zahrádkářům nastává čas prvních povinností – prokypřit záhony, ošetřit trávník, prořezat stromy. Zahrada zkrátka po zimě potřebuje připravit na novou sezónu. Jakmile půda rozmrzne, přichází ta pravá chvíle vrhnout se do práce. Věnujte své zahradě dostatečnou péči a uvidíte, že se vám vaše úsilí mnohonásobně vrátí.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Zeleninové záhony

Základ zeleninových záhonů tvoří samozřejmě kvalitní půda. Především díky ní se bude rostlinám dařit a vy se později budete moct těšit z bohaté úrody. Od podzimu byste měli mít poryto, takže teď nastává čas už jen na menší úpravy.

Půdu je dobré prokypřit – bude vám na to stačit obyčejná kypřicí motyčka, ale pokud máte větší záhony, vyplatí se zapojit i rotavátor. Hlína se tak pěkně rozmělní a promíchá.

Příprava půdy na sázení

Následně vytrhejte a vysbírejte všechen plevel. Záhonky je potřeba také pohnojit. Ideálně vlastním kompostem, ale pokud jej nemáte, můžete použít i minerální hnojiva, která zakoupíte v obchodě. Potom už stačí záhony pěkně uhrabat dohladka a jste připravení na setbu.

Nezapomeňte si rozmyslet, kam kterou plodinu umístíte. Lidé rozmístění záhonů často podceňují, protože mu nepřikládají důležitost. Některé druhy zeleniny přitom dobře prospívají v sousedství jiných a naopak. Stejně tak některé vyžadují více a jiné méně slunečního světla.

Žena sází květinu do hlíny ABO PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

Okrasné záhony

Aby vám okrasné záhony nadělaly spoustu parády, musíte se samozřejmě postarat i o ně. Vytrhejte plevel a prokypřete půdu – pozor při tom dávejte na cibuloviny, abyste je neukopli. Ostříhejte také uschlé části rostlin. Jestliže některé rostliny během zimy umrzly nebo je hned zjara napadli škůdci, odstraňte je bez milosti celé. Záhonky poté přihnojte vhodným hnojivem.

Můžete také začít sázet rostliny nové. Toto období přeje hlavně cibulovinám – narcisům, tulipánům, krokusům, kosatcům a mnohým dalším.

Stromy a keře

I ovocné stromy si na jaře zaslouží vaši pozornost. Prořežte jejich koruny – uvidíte, že díky tomu budou v budoucnu bujnější a budou lépe plodit. Staré a uschlé větve odstraňte úplně. Myslete na to, že průřez se týká jádrovin a bobulovin, peckoviny v tomto případě vynechejte. Stromy následně ošetřete postřikem proti chorobám a škůdcům.

Půdu pod stromy okopejte a zbavte plevele. Posypte ji hnojivem – nejlépe opět kompostem, případně organickou hmotou. Tak dodáte stromům potřebné živiny a zároveň zabráníte odpařování vody. I keře – ať už okrasné, nebo ovocné – je nutné prořezat. Vždy však záleží na konkrétním druhu. Obecně platí, že ty rychle rostoucí můžete proříznout víc. Jaro je také nejlepší období na výsadbu stromů i keřů nových.

Člověk stříhá nůžkami trávník 89stocker / Shutterstock.com

Péče o trávník

Pokud se má na vaší zahrádce zelenat ukázkový trávník, musíte mu přirozeně věnovat patřičnou péči. Po zimě z něj nejprve vyhrabejte všechny nečistoty – větvičky, listí nebo šišky. Poté jej můžete poprvé posekat. Následně jej ošetřete vertikutátorem, a to ideálně dvakrát – nejprve v jednom směru a poté do kříže. Trávník se tak provzdušní, a navíc z něj vyčešete zplstnatělou vrstvu mechu i odumřelé kousky rostlin.

Jestliže v trávníku po zimě objevíte holá místa, dosejte je – můžete použít speciální travní směsi určené právě k tomuto účelu. Poté nastává čas trávník pohnojit, případně jej posypat vhodným substrátem. Nadále také pokračujte v pravidelném sečení. Jestliže chcete založit trávník úplně nový, je začátek jara opět ideální.

Údržba nářadí

V neposlední řadě je předjaří časem na inventuru zahradního nářadí a náčiní. Zkontrolujte, zda vám něco nechybí, případně zda některé kousky nepotřebují údržbu. Kovové části můžete ošetřit speciálním čisticím sprejem, na ty dřevěné se zase nejlépe hodí lněný olej.

Zdroj: kupi.cz