Jak správně čistit elektroniku? Při špatném postupu ji snadno poškodíte

Žena čistí klávesnici notebooku Canva

Staráte se o pravidelný úklid domácnosti? Jeho součástí by mělo být také čištění elektroniky. Průměrná domácnost je dnes plná mnoha elektronických přístrojů a příslušenství, které si zaslouží svou péči. Hromadí se na nich prach, mastnota, chlupy a další nečistoty, které jsou neestetické a v konečném důsledku mohou ovlivnit i fungování těchto přístrojů. Poradíme vám, jak elektroniku správně čistit.

Přečtěte si také

Papírové kartony od vajec rozhodně nevyhazujte. Dají se využít jako květináč i zásobník na šicí potřeby

Co byste měli o čištění elektroniky vědět?

Zapomeňte na hadr a saponát, špatné čištění může vést k poškození elektroniky. Ještě, než se do toho pustíte, vždy se ujistěte, že je daný přístroj vypnutý a vypojený ze zásuvky. Pokud budete čistit herní konzole, klávesnice nebo počítačovou myš, i tyto komponenty odpojte, aby se vám s nimi lépe manipulovalo.

Při čištění mnoho lidí elektroniku rozebírá – mějte však na paměti, že u některých produktů to může vést ke ztrátě záruky. Čistěte tedy jen to nezbytné a složité přístroje nechte na odbornících.

Mnozí také netuší, jak často je potřeba elektroniku čistit a pustí se do tohoto procesu až tehdy, když je ve špatném stavu. Čištění by mělo probíhat ideálně jednou za 1–2 měsíce. V mnoha případech tak prodloužíte i životnost daného zařízení.

Kočka ležící na klávesnici Canva

Jaké příslušenství je pro čištění ideální

  • Hadřík z mikrovláken: Zajistěte si jich větší množství, budou se vám hodit.
  • Čistič na obrazovky: Malý čistič ve spreji pořídíte v elektroobchodech, ale i v běžných hypermarketech.
  • Antistatické štětce/kartáče na elektroniku: Můžete je pořídit již za cenu několika desítek korun a při čištění záhybů a konektorů jsou k nezaplacení.
  • Kosmetické tyčinky, tamponky: Při čištění elektroniky jich využijete mnoho.
  • Párátka, pinzety: Jsou zapotřebí na drobné nečistoty, zejména mezi tlačítky.
  • Vysavač: Ideální je vysavač menší, případně větší s možností nastavení nižšího výkonu.
  • Kompresor: Čištění tlakem vzduchu vám ušetří mnoho práce.
  • Technický líh: Ten nicméně není možné použít všude a některé povrchy s ním můžete i poškodit. Zvolit lze i různé komerční čističe, které jsou pro danou elektroniku určené.
  • Další: Dostupné jsou různé čisticí sady na elektroniku – a jelikož ji budete čistit pravidelně, není od věci do nich investovat. U některých druhů elektroniky může být k dispozici i návod na správné čištění.
Muž čistí telefon a sluchátka Canva

Čištění různých druhů elektroniky

Televize a monitory

Nejprve obrazovku přetřete prachovkou. Následně ji vyčistěte hadříkem z mikrovláken, nejlépe vám to půjde v kombinaci s čističem na obrazovky. Vyhněte se jakýmkoliv čističům a přípravkům, které nejsou na obrazovky určené. Hadřík vždy důkladně omyjte a vyklepejte, aby na něm nezůstaly nečistoty, které by mohly displej poškrábat.

S elektronikou ve slevě ušetříte i tisíce

Notebooky a stolní počítače

U notebooku buďte opatrní, a pokud nejste technicky zdatní, nerozebírejte ho a nechte čištění na odborníkovi. Exteriér zvládnete vyčistit za pomoci hadříku z mikrovláken a lihu, u obrazovky postupujte stejně jako v případě televize. K čištění klávesnice a ventilátoru vám pak skvěle pomůže kompresor. Notebooky plné prachu jsou pomalejší a rychle se zahřívají – proto pokud to dělá i ten váš, je nejvyšší čas ho vyčistit.

Velké množství prachu je častým neduhem i u stolních počítačů, jejichž výkon zpomaluje. Ideální je tedy odkrýt boční panel a počítač vyluxovat.

Tip: Nejen vhodné pomocníky na čištění, ale také novou výbavu do vaší domácnosti či kanceláře seženete v obchodech s elektronikou. Sledujte jejich letáky na Kupi.cz, aby vám neunikla žádná sympatická akce.

Čištění příslušenství a částí zařízení

  • Klávesnice: Klávesnici otočte vzhůru nohama a vyklepejte drobky. Ideální je ji rozebrat a jemně vyluxovat. Použijte kosmetické tyčinky a vlhčené ubrousky nebo tamponky namočené v lihu, abyste z ní dostali usazený prach a mastnotu.
  • Sluchátka: Pohled na zaprášená sluchátka plná ušního mazu není zrovna vábný. Čistěte je měkkým, suchým hadříkem nebo tamponkem namočeným v lihu. Maz pak vyčistěte pomocí kosmetických tyčinek nebo párátka.
  • Konektory a porty: Zde je ideální nejprve porty vysát, a následně je vyčistit kartáčky nebo štětečky na elektroniku.
Sledujte akce na elektroniku v supermarketech

Další typy elektroniky

  • Mobilní telefon: Na hlavní čištění využijete hadřík z mikrovláken, na dočištění pak kartáč na elektroniku, případně vatové tyčinky.
  • Ovladače a konzole: Zde použijte měkký hadřík, který může být jemně navlhčený. Nečistoty v okolí tlačítek vyčistěte párátky nebo kosmetickými tyčinkami.
  • Další elektronika: Snažte se výhradně držet hadříků z mikrovláken a dalších čisticích pomocníků. U některých druhů elektroniky dodržujte postup čištění podle pokynů výrobce.
Čištění interiéru počítačové součástky Canva

Pozor na zákoutí

V každé domácnosti jsou místa, kam se obtížně dostává. Dbejte na pravidelné čištění zadní strany televizí a monitorů, dále kabelů za stoly a skříněmi. Často se na nich hromadí chuchvalce prachu a další nečistoty, je proto vhodné čas od času odsunout nábytek a věnovat se úklidu těchto problematických míst.

Díky pravidelné péči bude vaše elektronika vypadat stále jako nová, a navíc prodloužíte i její životnost. Mnoho lidí má z jejího čištění strach, ale se správným a šetrným přístupem se nemáte čeho obávat.