Jak vyčistit vosk z oblečení, koberce, skla nebo dřevěného nábytku?

Zapálená svíčka stojí na posteli, kolem jsou deky, polštář, knihy morrowlight / Shutterstock.com

Ukápnutý vosk ze svíčky dokáže změnit chvíle pohody a klidu na perné okamžiky plné obav o oblíbený kousek oblečení, ubrus, koberec či dřevěný nábytek. Vosk jako takový je totiž mastný a skvrny, které zanechává, se umí „zažrat“ pěkně hluboko. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak ho odstranit. Poradíme vám, jak se vosku zbavit z různých materiálů i jak od jeho zbytků vyčistit znovupoužitelné skleničky od svíček.

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Jak odstranit vosk z látky?

Ať už to schytal váš ubrus, prostírání, nebo kousek oblečení, se vzniklým znečištěním se předem smiřte a jako první nechte vosk zaschnout. Kdybyste se ho pokoušeli odstranit v ještě tekutém stavu, akorát byste zvětšili rozsah škody.

Pokud je to možné, zasaženou látku dejte do mrazáku, případně na ni aplikujte led. Vosk bude tuhnout rychleji a snáze půjde sloupnout či seškrábnout. Na pomoc si můžete vzít příborový nůž nebo plastovou kartu.

Žehličkou nebo fénem

Poté je načase zbavit se mastnoty, která na látce zůstala. Osvědčeným způsobem je dát pod skvrnu i na ni savou vrstvu (papír, noviny, kuchyňské utěrky apod.) a tu poté pomalu přejíždět žehličkou nastavenou na nejnižší stupeň, případně na ni foukat horký vzduch fénem. Savé vrstvy průběžně vyměňujte za čisté, dokud mastnota úplně nezmizí.

Šikovný pomocník pro odstraňování skvrn se hodí vždy

Horkou vodou s jedlou sodou

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte do ní cca 5–6 lžiček jedlé sody. Látku v ní nechte nějakou chvíli odmáčet. Pokud vosk pronikl hlouběji do vláken, skvrny se možná úplně nezbavíte, snáze ovšem zmizí při následném praní.

V pračce

Na závěr dejte látku vyprat. Použijte prací prostředky určené na odstraňování mastných skvrn (v případě bílého oblečení a barevného vosku můžete také sáhnout po bělidle) nebo do pračky přilijte trochu octa či saponátu. Zvolte nejvyšší možný stupeň, jaký daná textilie povoluje.

Člověk žehlí košili Canva

Jak odstranit vosk z koberce?

V tomto případě je princip velice podobný jako u látky. Tedy nejprve počkejte, až vosk zaschne. To urychlíte přiložením kostky ledu. Poté jeho zbytky odloupněte. Na zasáhnuté místo položte vrstvu papíru či ubrousku a opět sáhněte po žehličce nebo fénu. Působením tepla se mastnota začne vpíjet do savé vrstvy a postupně mizet.

Pokud je i po použití žehličky skvrna na koberci vidět, k dočištění si vezměte některý z účinných čističů a odmašťovačů.

  • Jedlá soda, mouka nebo kukuřičný škrob mají dobré savé schopnosti. Zasypte jimi mastnotu, nechte chvíli působit a poté vysajte.
  • Stejný účinek mají i kupované prášky na suché čištění koberců, které seženete v obchodech.
  • Ocet, kyselina citronová (rozmíchaná ve vodě) či prostředek na nádobí: Kápněte trochu na skvrnu a otírejte houbičkou nebo hadříkem. Pro navlhčení používejte teplou vodu, která na rozdíl od vody studené rozpouštění mastnoty podpoří.
Ruce v gumových rukavicích čistí koberec houbičkou Canva

Jak odstranit vosk ze dřeva?

I zde platí pravidlo vyčkat, dokud vosk zcela nezatuhne. Z dřevěného nábytku nebo podlahy ho potom opatrně seškrábněte tupým, plochým předmětem (nejlepší je plastová karta). Lépe to půjde po nahřátí. I v případě dřeva lze vsadit na odmašťování pomocí savého papíru a žehličky nebo fénu.

Pokud na dřevě zůstala skvrna, jděte na ni s octem, lihem, terpentýnem, ředidlem či benzinovým čističem – nikdy je ovšem nelijte přímo na dřevo, pouze na hadřík. Pozor také na lakovaný a barvený nábytek. Čističe na bázi alkoholu by mohly jeho povrch poškodit.

K neopracovanému dřevu, u kterého vosk proniká i do sktruktury a pórů, zase přistupujte podobně jako ke koberci. Tedy můžete skvrnu nahřát, použít na ni savou vrstvu a žehličku či fén a poté ji zasypat jakýmkoliv absorpčním práškem, který mastnotu vytáhne. Jeho zbytky potom odstraníte pomocí vysavače.

  • Tip: Než vosk zatuhne, skočte do obchodu. Na trhu existuje celá řada účinných přípravků na odstraňování vosku.
  • Sehnat je můžete v některých drogeriích, prodejnách barev a laků, hobby marketech, železářstvích a samozřejmě na internetu. Koupíte například Extra silný odstraňovač vosku na dřevo STARWAX 43058 (cena od 226 Kč / 1 l), HG čistič odstraňovač vosků na nábytek (koupíte od 147 Kč / 300 ml) nebo o něco dražší NanoConcept Odstraňovač silikonu a vosku, který zároveň slibuje vysoké odmašťovací účinky (cena od 322 Kč / 250 ml).

Jak odstranit vosk ze zdi

Někdy se zkrátka „zadaří“ a vosk skončí i na zdi (třeba při nechtěném pádu svíčky na zem). I zde nejlépe pomůže několikrát zmíněné (opatrné) seškrábnutí ztuhlého vosku, následné přiložení savé vrstvy a nahřátí žehličkou či horkým vzduchem z fénu.

K odstranění vosku ze skla postačí běžný čistič oken

Jak odstranit vosk ze skla?

Ze skleněného stolu či jiného povrchu odstraníte ztuhlý vosk nejlépe jeho seškrábnutím, například platební kartou nebo klasickou žiletkou. Pokud by to nešlo úplně hladce, vosk nejprve polijte horkou vodou, aby povolil. Na zbylou skvrnu si vezměte ocet, saponát nebo přímo sprej na okna a pomocí hadříku dočistěte.

A co když chcete zbavit pěknou skleničku zbytků od svíčky, abyste ji mohli dále využívat? Buďto ji zavřete do mrazáku, kde se vlivem chladu vosk oddělí od stěn a půjde snáze vyškrabat příborovým nožem či prstem, anebo do ní naopak nalijte vroucí vodu. Vosk se rozpustí a buď půjde vylít, nebo se v chladnoucí vodě vysráží, vyplave na povrch a bude snadné ho vyjmout. K dočištění sklenice potom použijte vatu, dětský olejíček nebo ocet.