Televizní estrády, chlebíčky s gothajem a šumivé víno. Jak vypadaly silvestrovské oslavy před 50 lety?

Černobílá fotografie lidí v bytě sedících kolem stolu plného alkoholu Roman Nerud / Shutterstock.com

Žádné horské chaty a exotické destinace. Silvestrovské oslavy minulého režimu probíhaly ve znamení televizních estrád s Vladimírem Menšíkem, obložených chlebíčků a ruského šampaňského. Omladina vyrážela na diskotéky s předem schválenými playlisty, kterým vévodil Michal David, a regály obchodů zely prázdnotou. I tak vypadal silvestr za socialismu.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte 4 netradiční recepty s mochyní: Zeleninový salát, salsu, steakovou omáčku či čatní

Jak vypadal silvestr za socialismu?

Silvestra v dnešní době slaví mnoho lidí na horách, v lyžařských střediscích nebo exotických destinacích. Sejdou se s přáteli, vyrazí do klubu a o půlnoci sledují ohňostroje, případně si udělají vlastní.

Za socialismu nicméně vypadaly oslavy příchodu nového roku poněkud skromněji. Rodina si většinou nakoupila v lahůdkách chlebíčky a pár lahví vína, kterým vévodilo ruské šumivé „Sovětskoje igristoje“, připravila domácí jednohubky, ruská vejce a víc si dovolit nemohla.

Pulty řeznictví zely prázdnotou a většina toho, co dnes na silvestra konzumujeme, nebyla k dispozici ani pod pultem.

Obložené chlebíčky Pavel Rumlena / Shutterstock.com

Televizní estrády začaly už v 50. letech

Reprízu některé z tehdejší televizní estrády už viděl snad každý z nás. Tato pásma plná moderovaných scének a písní měla za socialismu na triku tehdejší státní Československá televize. První silvestrovské vysílání z roku 1953 zahájené ve 21 hodin tvořily tři hodinové bloky plné filmových sestřihů a hudebních čísel.

V závěru třetího bloku vystoupily populární osobnosti té doby, jako například Oldřich Nový, Miroslav Horníček, Josef Hlinomaz, František Filipovský, Jaroslav Marvan, Vlasta Burian, Jan Werich a další.

Dvořák, Bohdalová a Menšík

Roku 1959 moderovali zábavný silvestr s názvem Název oznámíme dodatečně Vladimír Dvořák s Jiřinou Bohdalovou. Ti měli tak velký úspěch, že si je vedení Československé televize objednalo na silvestry na léta dopředu.

V 70. letech pak započala éra televizních silvestrů moderovaných hercem a bavičem Vladimírem Menšíkem, který nebyl o nic méně úspěšný. Právě tyto večery se staly nezapomenutelnými a scénky z tehdejšího večerního programu používají televize ve svých vysíláních dodnes.

Žena v silonkách sedící v křesle před retro televizí Sony LIAL / Shutterstock.com

Diskotéky s Michalem Davidem

Přestože Vladimír Menšík a jeho současníci bavili lidi všech generací, omladina raději vyrážela na diskotéky, kde dýdžejové hráli předem schválené playlisty, kterým vévodil Michal David se skupinou Kroky Františka Janečka. Komunisté tento druh zábavy dovolili pouze při zachování určitých pravidel – jedním z nich bylo například dodržení pravidelných přestávek.

Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy

Stylové silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší. Nachystané je budete mít do pár minut i s efektní ozdobou ve tvaru vánočního stromečku.

Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy

Jak vypadala oslava blížící se půlnoci?

Ačkoli socialistický silvestr probíhal téměř celý u televizní obrazovky, jakmile se přiblížila půlnoc, ulice začaly praskat ve švech. Lidé se scházeli před domy nebo alespoň na chodbách, kde společně odpočítávali poslední minuty roku. Zapalovaly se prskavky a zábavní pyrotechnika, kterou se podařilo sehnat.

Po půlnoci se často pokračovalo doma v zábavě a popíjení. Kromě vína se pily i míchané drinky, například beton (becherovka s tonikem) nebo oblíbený bavorák (fernet s tonikem).

Zdroje: ctidoma.cz, ctidoma.cz, extra.cz, wikipedia.org, onetv.cz