Jak dlouho můžeme nechat máslo mimo lednici?

Kostka másla greenazya / Shutterstock.com

Máslo používáme všichni. Někteří si ho rádi namažou na chleba, jiní si na něm usmaží rybu nebo s ním třeba vymažou formu na pečení. Ačkoliv je však tolik používané, ne každý ví, jak ho správně skladovat, jak dlouho vydrží mimo lednici a také to, co by se s ním rozhodně dělat nemělo. V tomto článku vám přiblížíme, jak byste měli s máslem správně zacházet.

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Poznejte máslo detailněji

Víte, co je máslo vlastně zač? Jedná se o mléčný výrobek, který se vyrábí stloukáním mléka nebo smetany. Je to tak prosté, že si ho může vyrobit každý. Stačí si koupit smetanu ke šlehání s tučností přes 30 % a šlehat tak dlouho, dokud vám nevznikne máslo a podmáslí, které jen scedíte.

V běžném másle najdete přes 80 % mléčného tuku, zbytek je už jen voda a mléčná sušina. Na rozdíl od jiných mléčných výrobků neobsahuje mnoho sacharidů ani mnoho bílkovin, a právě díky vysokému obsahu tuku je tak husté a roztíratelné. Když se však uchovává v lednici, ztvrdne a roztírá se obtížně.

Žena maže plátek chleba máslem Canva

Může se máslo zkazit?

Máslo se, na rozdíl od ostatních mléčných výrobků, jen tak nezkazí, což je způsobeno právě vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem vody. Ačkoliv má ale delší trvanlivost, nevydrží věčně, jelikož začne žluknout. Tuky žluknou nebo se kazí procesem zvaným oxidace, který mění jejich molekulární strukturu a vytváří potenciálně škodlivé sloučeniny. Teplo, světlo a vystavení kyslíku pak tento proces urychlují.

Žluklé máslo poznáte velmi snadno podle změny chuti, která bude spíše trpká a nepříjemná. Rovněž můžete poznat, že je jeho barva tmavší než obvykle. Trvanlivost se liší podle konkrétního druhu – na trhu lze narazit i na slané máslo, které má delší trvanlivost, protože má menší obsah vody a jeho složení je pro bakterie nežádoucí.

Máslo v máslence Canva

Jak máslo správně skladovat?

Máslo můžete skladovat v mrazáku, v lednici i za pokojové teploty. V mrazáku si můžete uskladnit i větší množství, které vydrží čerstvé až jeden rok – to se vyplatí zejména, pokud narazíte na levné máslo a chcete si udělat jeho zásoby. V lednici vám máslo vydrží týdny až měsíce, pokud ho však necháte vyndané mimo lednici, při běžné pokojové teplotě vám může vydržet 1–2 dny.

Nakupte máslo za akční cenu

Kupte se slevou Máslo Tatra.

Porovnat slevy

Máslo se obvykle prodává v obalu, který je z papíru potaženém vrstvou hliníku. Pokud vás ovšem nebaví stále jej rozbalovat, pořiďte si máslenku, nádobu, která je pro něj přímo určená. Můžete použít i jinou nádobu, důležité je, aby se k máslu nedostal vzduch a nejlépe ani přímé sluneční světlo. Pokud ho chcete mít snadno roztíratelné a nechcete, aby vám rychle žluklo, uchovávejte ho v lednici a do máslenky si dávejte jen množství, které během dne stihnete spotřebovat.