Jak se starat o vánoční stromeček, aby vydržel co nejdéle? S našimi tipy bude krásný až do Tří králů

Ozdobený vánoční stromek s dárky, vedle křeslo Balchugova Maria / Shutterstock.com

Vánoční stromečky jsou jednou z nejkrásnějších a nejtradičnějších svátečních dekorací. Bohužel také jednou z nejchoulostivějších. Pokud vám doma již ozdobený svítí, přečtěte si, jak se o něj správně starat. Tak, aby vám krásně zelený vydržel nejméně do Tří králů a neměli jste více jehličí pod ním než na větvičkách samotných. Máme pro vás pár tipů, jak o stromeček pečovat.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Jedle u Čechů každoročně vede

Vánoce bez ozdobeného stromečku si dokáže představit málokdo. V Česku se za tímto účelem nejčastěji prodávají kavkazské jedle, černé borovice, stříbrné a ztepilé smrčky.

Největší poptávka bývá každoročně po jedlích, které si kupuje zhruba 70 % zákazníků. A to nejen díky jejich vzhledu, ale také proto, že neopadávají tak moc jako smrčky.

Jedle současně patří k nejdražším, protože se do ceny promítá jejich nutná doprava. U nás totiž nejsou ideální podmínky pro jejich pěstování a na rozdíl od českých smrčků a borovic se musí dovážet ze zahraničí.

Ruka drží rozprašovač, který vystřikuje vodu na stromeček TANAGRITYE / Shutterstock.com

Voda

Doma o živý stromeček pečujte stejně jako o řezané květiny. Dbejte na to, aby měl neustále dostatek závlahy. Skvělým trikem, aby déle vydržel zelený a čerstvý, je také každodenní rosení větví vodou z rozprašovače. Nejvíc vláhy stromu totiž ubírá jeho jehličí.

Stojan na stromek s nádržkou na vodu

Pro stromy, které vyžadují pravidelnou zálivku (zejména jedle a borovice), je dobré pořídit stojany s integrovanou nádržkou na vodu. Pokud ho letos nemáte, můžete ho koupit třeba na příští rok. V Kitosu takový stojan seženete v akci až do konce roku za 169 Kč nebo v OBI od 199 Kč.

Výživa pro stromeček

V zahradnictvích, hobbymarketech a na internetu seženete také speciální tekuté výživy pro vánoční stromky, které oddalují usychání větviček a zajišťují delší svěžest. Vybírejte přípravky, které jsou obohaceny o draslík (zvyšuje výdrž jehliček) a o stříbro (to mimo jiné působí antibakteriálně a voda díky němu nezapáchá a nekazí se). Po Vánocích můžete výživu používat i do vody pro řezané rostliny.

Výživu stromků a řezaných květin Mr. Garden koupíte např. v OBI za 59 Kč (500 ml), přípravek Agro výživa vánoční stromek v Uni Hobby za 49 Kč (500 ml) a Mountfield prodává výživu vlastní značky za 49 Kč (250 ml).

Člověk lije do stojanu vánočního stromečku vodu z PET lahve Georgy Dzyura / Shutterstock.com

Kam umístit vánoční stromek

Vánoční stromek se vám odvděčí, když ho necháte stát na světlém místě. Důležité je pro něj i umělé světlo, ke kterému by měl mít přístup několik hodin denně. Stromkům naopak nesvědčí dlouhodobé stání v blízkosti topení. Obecně se doporučuje umístění do alespoň metrové vzdálenosti od topení. Samozřejmě byste to neměli přehánět ani s vytápěním bytu.

Slaný vánoční strom z listového těsta
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Slaný vánoční strom z listového těsta

Slaný strom z listového těsta je super tip na rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu. Z listového těsta vykouzlíte během pár desítek minut dokonalé pohoštění, po kterém se jen zapráší. Potěší nejen svou chutí, ale také originálním vzhledem.

Slaný vánoční strom z listového těsta

Kam se stromečkem, když doslouží

Na konci svátečního období je potřeba se se stromečkem rozloučit. Abyste se vyhnuli nepořádku při odstrojování, položte na zem plachtu, do které většina jehličí opadá. Pokud vám na podlaze zůstane smůla, zvládnete ji odstranit běžným čisticím prostředkem.

Následně je nejlepší stromek odvézt do sběrného dvora nebo ho rozřezat a využít na zahradě. Někteří prodejci dokonce nabízejí odběr suchých stromků. Rozhodně ho nevozte do lesa, zvířata by společně s lahodným jehličím mohla spolknout i nebezpečný háček od ozdob.

Zdroj: ireceptar.cz, lidovky,cz, stromkustuj.cz