Jedlé ozdoby na vánoční stromek patří! Čím jiným než čokoládovou kolekcí ozdobit stromek?

Perníček visící na stromku heliopix / Shutterstock.com

Věděli jste, že se na vánoční stromek dříve nevěšely umělé ozdoby, ale laskominy? Vánoční koule, řetězy, světýlka a další ozdoby přišly až mnohem později. Vznikla i hezká tradice, kdy se stromkem zatřáslo a dobroty, které spadly dolů, si mohl daný člověk sníst. Stromek byl v místnosti místem, kde si můžete příjemně pochutnat – proto pokud jste zvyklí na něj věšet jen umělé dekorace, je nejvyšší čas vrátit se k příjemné tradici našich předků.

Přečtěte si také

Vatikánský chléb štěstí se peče jen jednou za život. Není divu, že jeho příprava trvá celý týden

Sušené ovoce a potraviny

Sušené ovoce má obrovskou výhodu – nevysuší se ani neroztaje. Jde o přirozeně vypadající ozdoby, které, na rozdíl od řady umělých, nejsou kýčem a stromku dodají zvláštní kouzlo. Vyrobit si je navíc můžete svépomocí, nejlépe s dětmi.

Skvělé jsou v tomto ohledu citrusy – nakrájejte je na plátky a nechte je vysušit na topení, různé druhy citrusů vám vykouzlí rozličné barvy. Stejným způsobem můžete využít i jablka, kiwi a širokou škálu dalšího ovoce.

Z různých plodů můžete vyrobit i řetězy, stačí si vzít jehlu s nití a vyrobit si řetěz na stromek například ze šípků, jeřabin, sušených meruněk nebo třeba z popcornu.

Sušené pomeranče na vánočním stromku Xeniia X / Shutterstock.com

Tradiční jedlé ozdoby

  • Čokoládová kolekce – Mnozí si bez ní neumí Vánoce ani představit a pokud máte děti, zajisté uslyšíte každou chvíli šustění pozlátka a spokojené mlaskání.
  • Arabesky – Tyto želatinové dobroty stromku sluší a vzhledem k jejich neodolatelné chuti na něm dlouho nevydrží.
  • Lízátkové vánoční hůlky – Jedná se o hezkou dekoraci, která je oblíbená zejména v USA. Vzhledem k tvaru lízátek je můžete snadno zavěsit za větvičky stromku.
  • Perníčky – Zdobené perníčky jsou kouzelné a na stromek patří. Můžete je snadno koupit, ale není nad to si je vyrobit a ozdobit svépomocí.
Perníčky
Čas přípravy: 2 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Perníčky

Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období, bez nich by to prostě nebylo ono. Různorodé tvary plné slaďoučkého medu a voňavého koření jsou oblíbené zejména u dětí. Tradiční receptura si žádá pečení s dostatečným předstihem, aby perníčky stihly do Vánoc změknout. S naším receptem je ale budete mít měkké ihned.

Perníčky
Sněhové pusinky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky jsou jedním z nejjednodušších druhů cukroví, které si můžete na Vánoce připravit. Jsou velmi křehké a doslova se rozplývají na jazyku, zamilují si je tedy malí i velcí.

Sněhové pusinky
  • Bonbóny – Bonbóny na stromku? Proč ne, někteří si pořizují bohatě zdobené, avšak můžete sáhnout i po oblíbených bonbónech svých dětí.
  • Sušenky a cukroví – Možná budete namítat, že tyto dobroty patří na vánoční tabuli, nicméně i na stromku vypadá bohatě zdobené cukroví úchvatně.
  • Sněhové pusinky – Tato dobrota z cukru a bílků je krásná a stromku dodá krásnou sněhovou barvu, která bude skvělým kontrastem k tmavému jehličí.
Výroba lineckého cukroví marketacerna.com / Shutterstock.com

Podle čeho vybírat jedlé dekorace?

V první řadě samozřejmě podle toho, co chutná vaší rodině nejvíce. Důležité je také zvážit teplotu v místnosti. Pokud přetápíte, čokoládová kolekce se vám rozteče, lepší volbou jsou proto dekorace, které nejsou z čokolády. Jestliže preferujete zdravý životní styl a nechcete po Vánocích náročně shazovat přebytečná kila, neváhejte stromek ozdobit zdravými dobrotami, třeba z ovesného těsta, oříšků a ovoce.

Když navíc všechny jedlé dekorace přes Vánoce sníte, nebudete už mít žádnou práci s odstrojováním stromku. Ideální variantou je mnohdy kombinovat tradiční umělé ozdoby s těmi jedlými. Pokud náhodou ty jedlé sníte moc brzy, stromek bude stále krásně ozdobený.

Zdroje: apetitonline.cz, toprecepty.cz