Co se s tělem děje, když sníme plesnivé potraviny?

Pár se probírá shnilým ovocem a potravinami v lednici Canva

Situace, jakou zná snad každý – zakousnete se do jídla a najednou cítíte nepříjemnou chuť plísně. Může se to stát u všech druhů potravin, od rajčat až po chléb nebo jogurty. Plesnivé jídlo většina lidí ihned vyhazuje, ale jsou i tací, kteří plesnivou část odkrojí a pokračují v konzumaci. Proč je vlastně plíseň tak škodlivá a proč by se měly plesnivé potraviny ihned vyhodit?

Přečtěte si také

Řetězec H&M chce letos uzavřít až 160 obchodů, důvodem jsou nízké tržby

Co dělat, když plíseň sníte?

Pokud jste se zakousli do plesnivé potraviny nebo snědli její malé množství, pravděpodobně budete v pořádku a nepocítíte žádné příznaky. Některé kmeny plísní se dokonce cíleně používají do potravin, například do sýrů. Když se plesnivá potravina dostane do žaludku, bude čelit prostředí, kde se dokonale stráví.

Jsou ovšem výjimečné případy, kdy může být plíseň na potravinách nebezpečná. U některých lidí se může projevit silná alergická reakce zahrnující dušnost, nevolnost, zvýšenou teplotu nebo průjem. V takových případech je vhodné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Shnilá jahoda Canva

Můžete plíseň odkrojit?

Plísně jsou všude kolem nás, jejich mikroskopické spory cirkulují ve vzduchu a zachycují se na mnoha předmětech, včetně potravin. Jakmile se ocitnou na pohostinném místě, začnou růst. Typickým příznakem jsou skvrny neobvyklých barev.

Není vhodné plíseň jen seškrábnout, protože jich existuje mnoho druhů – některé mohou být neškodné, jiné však mohou vytvářet nebezpečné toxiny, například aflatoxiny, které jsou pro člověka obzvláště jedovaté. Odříznutí většinou nepomůže, protože plíseň prorůstá do hloubky a obvykle se s ní objeví i bakterie, třeba nebezpečné listerie.

  • Pokud koupíte například balení jahod a všimnete si, že jsou některé závadné, nepřebírejte je, ale vyhoďte celé balení. Je pravděpodobné, že jsou kontaminovány všechny.
Dvě plesnivá rajčata Canva

V některých případech nemusíte potraviny vyhazovat

U tvrdé zeleniny a potravin s nižším obsahem vlhkosti je často možné vrstvu s plísní odkrojit, aniž bychom riskovali zdravotní problémy. Týká se to například mrkve, tvrdých salámů nebo tvrdých sýrů. U většiny potravin to ale možné není, obzvláště ne u čerstvého masa, měkkého ovoce a zeleniny, jogurtů a džemů.

Zkazily se vám suroviny?

V případě dalších pak závisí na situaci. Když je na slupce banánu malé množství plísně, samotný banán nemusí být kontaminovaný. Vždy je důležité si potravinu prohlédnout. Kromě vizuální kontroly je vhodné řídit se hmatem a čichem.

Trik je ve správném skladování

Nejlepší prevencí plísně na potravinách je správné skladování – živnou půdou je především teplé a vlhké prostředí, kterému se proto vyhněte. Naučte se také pravidelně mýt lednici, protože je obvykle plná plísní a bakterií, i když je nevidíte. A podstatné je i naučit se konzumovat potraviny včas – čím déle je skladujete, tím více riskujete, že se kontaminují.

Tip: Naučte se potraviny skladovat co nejlépe – přečtěte si, jak na to!