Použít majonézu na nábytek, rostliny nebo vlasy? Budete překvapeni, kde všude ji využijete

Majonéza v dřevěné misce vedle lžíce a vajec Canva

Napadlo by vás někdy využívat majonézu jinde než v kuchyni? Tato oblíbená univerzální surovina obsahuje dvě zázračné ingredience – vejce a olej, které jsou dohromady skvělým pomocníkem v domácnosti i kosmetice. Navíc takto můžete zužitkovat i majonézu po datu spotřeby, kterou tak zachráníte před vyhozením. Podívejte se, jaký zázrak na úklid i pro krásu se ve vaší ledničce ukrývá.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Sbohem kolečkům od vody

Zaschlé kruhy od vody jsou jedním z největších nepřátel dřevěného nábytku. Naštěstí existuje majonéza. Trochu jí naneste na měkký hadřík nebo švédskou utěrku a nábytek se skvrnami jemně přetřete.

Povrch se sjednotí, bude se lesknout, a navíc zmizí i jemné rýhy a škrábance. Pokud i přesto nejde stopa od vody odstranit, naneste na ni tlustou vrstvu majonézy a nechte působit 48 hodin.

Konečně čistý nerez bez šmouh

Upatlané otisky, mastnota a zaschlá voda zanechávají na nerezu nevzhledné mapy a šmouhy, které nemizí ani po otření vlhkým hadříkem (naopak, většinou jich přibývá). Jednoduše se jich ovšem zbavíte pomocí malé kapky majonézy a papírové utěrky. Nerezový povrch se navíc bude lesknout jako nový.

Stejným způsobem použijte majolku pro vyleštění stříbrných šperků a předmětů, které jste předtím dostatečně vyčistili.

Žena utírá nerezový dřez hadrem Canva

Dopřejte rostlinám ozdravnou kúru

Navraťte svým pokojovým i venkovním rostlinám zdravý a živý vzhled. Nejprve jejich listy jemně očistěte slabým mýdlovým roztokem a poté do nich opatrně pomocí papírové utěrky nebo měkkého hadříku vetřete trošičku majonézy. Po několik následujících týdnů budou listy vyživené a svěží.

Do bramborového salátu, nebo do vlasů?

Pro krásné vlasy, ruce i nehty

Vajíčka i olej jsou známou vyživující přísadou mnoha domácích kosmetických přípravků na vlasy i tělo. Tak proč rovnou nevyužít majonézu, kde jsou obě tyto suroviny pěkně pohromadě? V tomto případě ovšem doporučujeme používat ručně vyrobenou majolku, do které kromě vajec a oleje můžete přidat také kapku jablečného octa nebo citronové šťávy.

  • Tip: Domácí majonéza se připravuje postupným vyšleháváním vajec, ke kterým se po troškách přilévá olej. Většinou se pracuje s poměrem 1 vejce na 100 ml oleje. Usnadnit práci si můžete také tyčovým mixérem, lepší je ovšem poctivá práce s metličkou.

Na vlasy: Majonézu používejte na suché, roztřepené, hrubší a hustší vlasy (jemné by mohla naopak zatížit), kterým chcete navrátit lesk a zdraví. 1–⁠2 lžíce jemně včesejte do délek. Vlasy zabalte do potravinové fólie a nechte cca 20 minut působit. Poté opláchněte a umyjte běžným způsobem.

Na ruce: Používejte jako regenerační masku a nezapomeňte část vmasírovat i na nehty a jejich okolí.

Domácí majonéza v keramické misce, v pozadí dvě vejce, olej, bylinky a šlehací metla Canva

Etikety, zbytky lepidla ani přilepené žvýkačky už vás nezaskočí

Odstraňování žvýkačky z vlasů, oblečení či nábytku není nic příjemného. Pokud tedy rovnou nesáhnete po majonéze. Tu vetřete na postižené místo a počkejte, dokud se žvýkací hmota díky oleji nepromastí. Poté by měla jít snadno sloupnout.

Podobný postup zvolte v případě odlepování obtížně odstranitelných samolepek, cenovek a etiket. Po několikaminutovém působení seškrabte zbytky polepů a lepidla pomocí plastové karty nebo stěrky.

Zbytky barev zmizí během chvilky

Obdobně se díky této krémové omáčce zbavíte cákanců od barvy, které vám po malování ulpí na podlaze, nábytku, parapetech a dalších površích. Olej totiž rozpouští i částice barev a ty bude snadné po několika minutách setřít.

Zkuste si majonézu připravit doma

Kouzlení v kuchyni

Na závěr pro vás máme ještě pár tipů na to, jak majonézu netradičně používat při vaření. Skvělá je například do bábovky, kde nahradí chybějící olej i vajíčka a těstu dodá krásnou vláčnost a vlhkost. Všeobecně ji můžete používat jako náhradu vajec. Například při obalování řízků, které stačí pomazat a poté obalit ve strouhance, nebo při pečení, kde místo 1 vajíčka dávejte 3 lžíce majonézy.

  • Nákupní tip: Udělejte si doma pořádnou zásobu vajec, v obchodech se běžně objevují balení po 30 kusech se slevou až 45 % (za nižší cenu 49,90–⁠59,90 Kč). Sledujte akce na Kupi.cz a mějte všechny nabídky přehledně pod palcem.