Jak se starat o orchidej na podzim a v zimě? Hlavně pozor na vlhkost a správný způsob hnojení

Žena pečuje o orchidej Mariia Boiko / Shutterstock.com

Teplomilné orchideje patří mezi velice oblíbené druhy okrasných pokojových rostlin, které dokážou zdobit naše parapety i na podzim a v zimě. Jen je potřeba věnovat jim trochu péče a správně se o ně v tomto období, kdy se výrazně mění světelné i teplotní podmínky, starat. Jak zajistit rostlinám dostatečnou vlhkost, jaká pokojová teplota je pro ně ideální a jakým způsobem je v zimě hnojit?

Přečtěte si také

Veterináři nařídili stažení šunky s nebezpečnou bakterií. Prodávalo ji Tesco a Globus

Příprava orchideje na zimu

Podzimní příprava na zimu je podobná u všech druhů teplomilných orchidejí, mezi které patří například Phalaenopsis, někteří příslušníci rodu Dendrobium (Dendrophaly a Phaly), Paphiopedilum, Oncidium a také všechny vandovité rostliny.

Jsou specifické tím, že nevyžadují žádné období klidu, a tudíž není potřeba je „zazimovávat“. Mnohé se vám za dostatečnou péči naopak odmění květy i v zimě. V období od října do března dávejte pozor především na jejich závlahu, hnojení a udržování dostatečné vlhkosti.

Potěšte se květinou i na podzim

Kupte se slevou Orchidej.

Porovnat slevy

Pěstování orchideje: Co potřebuje, aby se jí dařilo?

Světlo

Tyto rostliny potřebují dostatek rozptýleného světla. Jakmile se začnou dny zkracovat a za okny se budou objevovat první mrazíky, přesuňte je na místo, kde se jim dostane nepřímého slunečního svitu. Ideálně na východně nebo jižně orientovaný parapet. Pomůže také, když necháte žaluzie a rolety roztažené.

Růžová a bílá orchidej v květináči Ihor Korsunskyi / Shutterstock.com

Okolní teplota

Vhodná je teplota nad dvacet stupňů – neměla by výrazně klesnout pod tuto hodnotu. Během dne by se v místnosti měla pohybovat kolem 19 °C až 26 °C, v noci mezi 18 °C a 21 °C.

Průvan

Chlad orchidejím nesvědčí, a proto se snažte v pokoji větrat co nejméně. Pokud přece jen větrat potřebujete, sundejte květináče na chvíli z oken, aby rostliny nebyly vystaveny přímému studenému vzduchu.

Zkrášlete své bydlení

Kupte se slevou Anturie.

Porovnat slevy

Závlaha

Rostliny na podzim a v zimě zalévejte jednou týdně: květináč ponořte do hluboké mísy (nebo hrnce) s vodou a nechte takto přibližně hodinu stát. Poté je vraťte zpátky na své místo.

  • Tip: Protože je zalévání orchidejí poměrně specifické, dají se v obchodech sehnat samozavlažovací květináče přímo určené pro tyto rostliny.

Vlhkost

Orchideje mají rády vlhké prostředí. Právě na podzim a v zimě bývá vzduch v místnostech sušší, zejména kolem zapnutého topení, proto jim dopřejte jednou denně mlhu. Nikdy ovšem neroste přímo květy, které by kvůli tomu mohly zčernat. Mlha patří pouze na listy. Květináč také můžete postavit do misky s vrstvou vlhkého štěrku nebo písku.

Záběr na ruku, která drží rozprašovač na vodu a rosí orchidej na okně ElenaYakimova / Shutterstock.com

Pozor na mšice nebo svilušky

Zvláště opatrní buďte v zimě ohledně různých škůdců, jako jsou například mšice nebo svilušky, které si libují v suchém vzduchu vytopených místností a ukrývají se na spodní straně listů. Ty proto pravidelně kontrolujte a v případě napadení sáhněte po některém z chemických či přírodních postřiků, které jsou určené na okrasné rostliny. K dostání jsou dokonce kombinované přípravky na hubení mšic i svilušek.

Jak hnojit orchidej v zimě?

Jak jsme již zmínili, teplomilné orchideje mohou nasazovat květy i v zimě, proto ani v tomto období nezapomínejte na hnojení. To má ovšem pár důležitých podmínek. Je vhodné pouze pro silné a zdravé rostliny (slabší by se hnojením spíše vysilovaly). Zásadní je také poměr prospěšných látek pro zimní hnojení volte produkty s výrazně sníženým podílem dusíku (N) ve prospěch draslíku (K) a fosforu (P). Dusík totiž podporuje růst zelené hmoty, což je v tomto období nežádoucí.

Nejčastěji se dá hnojivo sehnat ve třech podobách:

  • Kapalné: Ředí se vodou a roztokem se poté rostlina přihnojuje.
  • Postřikové: Aplikuje se rozprašovačem přímo na listy a vzdušné kořeny rostliny bez rizika přemokření substrátu. Tyto přípravky jsou zvláště vhodné právě v zimě, protože usnadňují udržování optimálního mikroklimatu a vlhkosti v okolí rostliny, především ve vnitřních vytápěných prostorách. Na trhu existuje celá řada značek listové výživy s postřikovačem, např. Floria, Rosteto, BiOPON nebo Forestina. Cena se nejčastěji pohybuje kolem 50–100 Kč za 250ml nebo 500ml balení.
  • Výživa pro orchideje: Aplikátor se zasune přímo do zeminy, do které tekutina postupně vytéká, a ponechává se v ní, dokud není úplně prázdný (to při pravidelném zalévání trvá až čtyři týdny). Tyto jednorázové druhy stojí kolem 25 Kč, např. Forestina Výživa pro orchideje 35 ml, nebo BiOPON elixír na orchideje 35 ml.
Mějte krásnou výzdobu za každého počasí

Zaléváte tvrdou vodou?

Na závěr ještě doplníme, že časté hnojení v zimě není vhodné ani pro ty, kteří mají doma výrazně tvrdou vodu a tou rostliny zalévají. Obsahuje totiž velké množství soli (tu lze rozpoznat tak, že tvoří na substrátu bílý povlak) stejně jako hnojiva. Proto orchidejím dopřejte v zimě „klid“ a zalévejte je pouze čistou, dostatečně odstátou vodou.