Je čas osázet záhony i balkony barevným vřesem! Víte, proč je považovaný za symbol podzimu?

Žena sází vřes do truhlíků Caterina Trimarchi / Shutterstock.com

Záhonky i balkony a terasy se začínají na podzim rozveselovat pod barevnými trsy vřesů. Víte ale, proč je tato rostlinka symbolem podzimu i přesto, že kvete taky v létě? Důvodů je hned několik. Navíc pro vás máme pár užitečných rad a tipů, jak vřesy doma i na zahradě pěstovat.

Přečtěte si také

Nebezpečí v mrazáku: Pozor na kuřecí maso, které se dostalo mezi zákazníky řetězce

Kdy kvete vřes?

Vřes patří do skupiny stálezelených, mrazuvzdorných rostlin, které kvetou od srpna do prosince. Největší pozornost je jim ovšem věnována právě nyní, na podzim.

Je to jednak proto, že spolu s podzimními astrami patří ke květinám, které svými barevnými květy rozveselují podzimní záhonky a truhlíky, jež prořídly po odkvětu posledních letních rostlin, a zároveň vřesy snesou chladné a sychravé počasí.

Posvátná rostlina pro zesnulé

Další důvody lze hledat v lidových pověrách a pověstech. Vřes byl totiž vždy považován za magický symbol, který otevírá dveře do záhrobí a je díky němu možné spojit se s mrtvými. Tradičně se proto v období Dušiček dává spolu se svíčkami na hroby – ať už pro svou symboliku, nebo pro barevný vzhled a odolnost, díky které vydrží náhrobky zdobit i v době, kdy začínají první mrazíky.

Květináče s vřesem a lucernička stock_studio / Shutterstock.com

Jaká je historie vřesu?

Pro zajímavost, latinské jméno vřesu Calluna má původ ve starořečtině (od slova kalluntron), kde se tímto výrazem označoval smeták – protože právě z větviček této rostliny se tehdy košťata vyráběla. Květy vřesu se také vždy považovaly za prostředek k udržení vitality a mládí, konkrétně bílý vřes sloužil jako ochrana před zlem a symbol štěstí. V neposlední řadě se dříve na základě keříků vřesu odhadovala tuhost zimy – čím bohatší květy a větší hojnost semen, tím delší a mrazivější zima měla přijít.

Vřesovec vs. vřes

Původně měly vřesy pouze růžové odstíny, později byly vyšlechtěny stovky kultivarů s nejrůznějšími barevnými květy – od bílé, žluté, červené a fialové až po oranžovou. Někdy je možné setkat se také s názvem vřesovec. Nenechte se ovšem zmást, botanicky jde o trochu jinou rostlinu než vřes.

  • Vřesovec (latinsky Erica) vypadá podobně jako vřes, pokud byste ale tyto dvě rostlinky daly v obchodě vedle sebe, vřesovec bývá většinou vyšší, bohatěji osázený květy a nabízí širší paletu barevných odstínů. Vřes má zase viditelnější zelené jehlicové lístky.
  • Rozdíl je také ve způsobu pěstování a době květu – vřesovec kvete od zimy déle do jara a není tak náročný, vystačí si s jakoukoliv půdou (ideálně s příměsí rašeliny).

Účinky vřesu

  • Antibakteriální účinky: Vřes má schopnost potlačovat růst bakterií, díky čemuž působí jako přirozený dezinfekční prostředek. Je často používán k léčbě infekcí kůže a sliznic.
  • Protizánětlivé účinky: Bioaktivní sloučeniny obsažené ve vřesu mají protizánětlivé vlastnosti, což může být užitečné při léčbě zánětlivých onemocnění, jako je například artritida nebo zánět v trávicím traktu.
  • Antioxidační účinky: Vřes obsahuje množství antioxidantů, jako jsou flavonoidy a fenolické sloučeniny, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Tím se snižuje riziko vzniku chronických onemocnění a předčasného stárnutí.
  • Diuretické účinky: Podporuje tvorbu moči, čímž pomáhá odstraňovat přebytečnou tekutinu a toxiny z těla. To může být užitečné při léčbě onemocnění, jako je například edém.
  • Léčba pokožky: Vřes se často používá v kosmetických přípravcích, protože pomáhá zklidnit podrážděnou pokožku a léčit akné. Dokáže také redukovat červené skvrny.
  • Relaxace a antistresové účinky: Má uklidňující účinky na nervový systém a může pomoci snížit úzkost a stres. Je využíván v aromaterapii, kde jeho vůně působí relaxačně a podporuje duševní rovnováhu.
  • Podpora trávení: Pomáhá stimulovat produkci žaludečních šťáv, které podporují trávení a vstřebávání živin.

Vřes se používá vnitřně v podobě čaje nebo tinktury, nebo zevně v podobě obkladů nebo koupelí.

Květináč s vřesem na hrobě s lucernou Ariene Studio / Shutterstock.com

Pěstování vřesu

V květináči

Vřes potřebuje kyselou, dobře propustnou půdu. Pokud ho budete sázet do květináčů nebo truhlíků na balkoně, nezapomeňte na drenážní vrstvu, která na dně nádoby usnadňuje odtok vody.

Na zahradě

Na zahradě sázejte vřes na slunné stanoviště, ideálně do půdy obohacené o rašelinu nebo drcenou kůru. Nezapomeňte však, že se nerad stěhuje a špatně snáší přesazování. Místo, na které jej zasadíte, by mělo být trvalé.

Jak zalévat vřes?

Vřesům škodí přeschnutí i dlouhodobé podmáčení. Pravidelnou zálivku ovšem potřebují, a to i v době vegetačního klidu. Pokud tedy venku vyloženě nemrzne, je dobré je zalévat i v zimě. Plánujete-li hnojit, potom se vyhněte hnojivům obsahujícím vápník, ten vřesům nesvědčí.

Žena sází vřesy na zahradě iMarzi / Shutterstock.com

Jak zachránit usychající vřes?

Zkuste přesadit vřes do většího květináče s propustnou, lehkou a kyselou půdou. Můžete použít speciální substrát pro kyselomilné rostliny, případně si jej namíchat z rašeliny, písku a zahradnického substrátu. Na dno nádoby dejte drenážní vrstvu z kamínků nebo perlitu a na vrch substrát pokryjte borovou kůrou. Zalévejte vřes pravidelně a dostatečně, aby byl substrát vždy vlhký, ale ne přemokřený.

Umístěte vřes na slunné a vzdušné stanoviště, kde bude mít dostatek světla a čerstvého vzduchu. Vřes se nehodí do interiéru nebo do stinných míst. Před mrazy ho přesuňte na chladné a tmavé zimoviště, kde bude mít přístup k dennímu světlu.

Odstřihněte odkvetlé květy a počkejte s hnojením na jaro. Vřes nehnojte, pokud je uschlý nebo nemocný, protože byste mu tím mohli přitížit. Použijte hnojivo určené pro kyselomilné rostliny a aplikujte ho po řezu vřesu.

Kde koupit vřes?

Vřesy i vřesovce najdete na podzim v akčních nabídkách mnoha supermarketů, hypermarketů i hobby marketů a zahradnictví. Jejich cena se odvíjí od velikosti a průměru květináče.

Cena

Cena se pohybuje v závislosti na průměru květináče od 25 Kč až do 99 Kč. Květináč s vřesem o průměru cca 9 cm koupíte v akci už od 22,90 Kč, květináč o průměru cca 10,5 až 12 cm se pohybuje od 40 do 60 Kč.

Zdroje: Abecedazahrady.cz, Justnahrin.cz, Floranazahrade.cz, Living.iPrima.cz