Dýně na sladko: připravte si jednoduchý základ, se kterým zvládnete všechny sladké dezerty i nápoje

Kousek dýňového koláče na talíři Canva

Královna podzimu přichází! Zahrady i pulty obchodů pomalu zbarvují dooranžova první dýně. Zkuste si je letos připravit na sladko. Dají se z nich dělat různé koláče, dorty, dezerty i sladké nápoje. A aby bylo pečení s nimi co nejjednodušší, máme pro vás postup na dýňové pyré, které je základem většiny receptů. Navíc poradíme, s jakými sladkými chutěmi se dýně nejlépe kombinuje a co všechno se z ní dá připravit.

Přečtěte si také

Jak koronavirus ovlivnil nákupy? Mnoho zákazníků začalo dávat přednost samoobslužným úsekům
Jak koronavirus ovlivnil nákupy? Mnoho zákazníků začalo dávat přednost samoobslužným úsekům

Které dýně jsou na sladké dezerty nejlepší?

Na sladké pečení se nejvíce hodí sladší typy dýní, jako je máslová nebo muškátová. Sáhnout ovšem můžete i po klasické dýni Hokkaido, kterou již nyní seženete ve většině supermarketů a hypermarketů, a navíc se začíná objevovat za sezónní ceny. To znamená, že kus nyní pořídíte už za 24,90 až 29,90 Kč, což oproti běžné ceně dělá slevu i téměř 40 %.

  • Tip: Přidejte si na stránce Kupi.cz (nebo v mobilní aplikaci Kupi) dýně do oblíbených položek a žádná výhodná akce už vám neunikne. O jejich slevách budete automaticky informováni.
Kousky dýňového cheesecaku na talířkách Canva

Jeden základ, spousta variací

Většina receptů na sladké dezerty a moučníky (i nápoje) z dýně pracuje se stejným základem, kterým je univerzální dýňové pyré. Pyré se přidává přímo do těsta, nebo do tvarohu, smetany a mascarpone, ze kterých se dělává náplň či krém. Výroba dýňového základu je velice jednoduchá, postup najdete níže.

Dýně skvěle vynikne v cheesecaku, v nejrůznějších koláčích, dortech, bábovkách nebo muffinech, kterým dodá vláčnou strukturu a zářivě oranžovou barvu.

Nakupte dýně za výhodnou cenu

S jakými sladkými surovinami dýni kombinovat?

Krásně se chuťově doplňuje s čokoládou, jablky, rozinkami a brusinkami, ořechy (vlašskými nebo pekanovými) i karamelem. Pokud budete pro svůj dort nebo jiný pečený i nepečený dezert dělat sušenkový korpus, doporučujeme sáhnout po karamelizovaných „lotusových“ sušenkách.

Neodolatelná je kombinace dýně s vanilkou. Ať už ji do receptu přidáte v podobě vanilkového lusku, nebo budete dýňový koláč podávat s vanilkovou zmrzlinou či vanilkovým tvarohovým krémem. Z koření se dýně ve sladkých receptech dobře páruje se skořicí, muškátem, zázvorem, badyánem a anýzem, jinak řečeno s jakýmkoliv perníkovým kořením.

Sklenice s víčkem plná dýňového pyré a kousky dýně a její semínka Freepik

Recept na domácí dýňové pyré

  1. Dýni rozkrojte na půlky nebo čtvrtky, zbavte semínek a slupky (Hokkaido se loupat nemusí).
  2. Kousky dýně dejte stranou se slupkou nahoru na plech s pečicím papírem a bez oleje upečte doměkka v troubě předehřáté na 185 °C. Mělo by to trvat kolem 45–60 minut.
  3. Pokud budete pyré používat pouze do sladkých jídel, můžete dýni rovnou péct posypanou trochou třtinového cukru nebo skořice. Chutě se v troubě krásně propojí.
  4. Upečenou dýni ještě teplou rozmixujte, dokud nevznikne hladké pyré.
  5. Pokud vám konzistence přijde moc vodnatá, můžete pyré propasírovat přes tenké sítko, nebo dát přes noc do lednice v cedníku položeném do hlubší mísy odkapat.
  6. Hotové pyré skladujte v uzavřené nádobě v lednici, kde vydrží asi 2 dny. Dá se ovšem i zamrazit. V mrazáku vydrží několik měsíců.
Dýňové latte se šlehačkou posypanou skořicí Canva

Dýňové latte a další horké nápoje

Dýňové pyré využijete i při přípravě mnohých horkých nápojů. Pouze jej doporučujeme důkladně propasírovat přes jemné sítko, aby vznikla dokonale hladká tekutina. Pyré se nejčastěji míchá s medem nebo jiným sladidlem (např. agávovým nebo čekankovým sirupem) a kořením.

  • Tip: Pro docílení výrazné kořeněné chuti si můžete ze základního pyré vyrobit dýňový sirup: v hrnci svařte pyré, vodu a moučkový cukr nebo jiné sladidlo v poměru 50 ml vody a 30 g cukru na 1 lžíci pyré. K tomu podle chuti přidejte skořici, hřebíček, muškátový oříšek, vanilku, zázvor apod. Vařte, dokud tekutina nezhoustne. Sirup na závěr přeceďte. V lednici vydrží asi týden a využijete jej na přípravu nápojů i polévání a zdobení dezertů.

Při výrobě populárního dýňového latté dejte do sklenice nejprve základ (ať už oslazené kořeněné pyré nebo sirup), to přelijte napěněným mlékem, a nakonec šálkem espressa. Kromě mléka a kávy se dýně v nápojích také dobře kombinuje s jablečnou nebo jinou ovocnou šťávou a rostlinnými nápoji (např. ovesnými nebo mandlovými).

Horké nápoje s dýní a kořením vás na podzim krásně zahřejí, a navíc podpoří imunitu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz