Královna podzimu přichází! Zahrady i pulty obchodů pomalu zbarvují dooranžova první dýně. Zkuste si je letos připravit na sladko. Dají se z nich dělat různé koláče, dorty, dezerty i sladké nápoje. A aby bylo pečení s nimi co nejjednodušší, máme pro vás postup na dýňové pyré, které je základem většiny receptů. Navíc poradíme, s jakými sladkými chutěmi se dýně nejlépe kombinuje a co všechno se z ní dá připravit.
Na sladké pečení se nejvíce hodí sladší typy dýní, jako je máslová nebo muškátová. Sáhnout ovšem můžete i po klasické dýni Hokkaidó, kterou již nyní seženete ve většině supermarketů a hypermarketů, a navíc se začíná objevovat za sezónní ceny. To znamená, že jeden kilogram nyní v akci stojí už 23,90 až 29,90 Kč, což oproti běžné ceně dělá slevu i téměř 40 %.
Většina receptů na sladké dezerty a moučníky (i nápoje) z dýně pracuje se stejným základem, kterým je univerzální dýňové pyré. Pyré se přidává přímo do těsta nebo do tvarohu, smetany a mascarpone, ze kterých se dělává náplň či krém. Výroba dýňového základu je velice jednoduchá, postup najdete níže.
Dýně skvěle vynikne v cheesecaku, v nejrůznějších koláčích, dortech, bábovkách nebo muffinech, kterým dodá vláčnou strukturu a zářivě oranžovou barvu.
Kupte se slevou Dýně Hokkaidó.
Krásně se chuťově doplňuje s čokoládou, jablky, rozinkami a brusinkami, ořechy (vlašskými nebo pekanovými) i karamelem. Pokud budete pro svůj dort nebo jiný pečený i nepečený dezert dělat sušenkový korpus, doporučujeme sáhnout po „lotusových“ sušenkách.
Neodolatelná je kombinace dýně s vanilkou. Ať už ji do receptu přidáte v podobě vanilkového lusku, nebo budete dýňový koláč podávat s vanilkovou zmrzlinou či vanilkovým tvarohovým krémem. Z koření se dýně ve sladkých receptech dobře páruje se skořicí, muškátem, zázvorem, badyánem a anýzem, jinak řečeno s jakýmkoliv perníkovým kořením.
Dýňové pyré využijete i při přípravě mnohých horkých nápojů. Pouze jej doporučujeme důkladně propasírovat přes jemné sítko, aby vznikla dokonale hladká tekutina. Pyré se nejčastěji míchá s medem nebo jiným sladidlem (např. agávovým nebo čekankovým sirupem) a kořením.
Při výrobě populárního dýňového latté dejte do sklenice nejprve základ (ať už oslazené, kořeněné pyré, nebo sirup), ten přelijte napěněným mlékem a nakonec šálkem espressa. Kromě mléka a kávy se dýně v nápojích také dobře kombinuje s jablečnou nebo jinou ovocnou šťávou a rostlinnými nápoji (např. ovesnými nebo mandlovými). Horké nápoje s dýní a kořením vás na podzim krásně zahřejí, a navíc podpoří imunitu.