Dýňové pyré je základ! Hodí se do celé řady výborných receptů

Dýňový koláč se šlehačkou a skořicí Elena Veselova / Shutterstock.com

Dýně už tak trochu patří mezi typické symboly podzimu a stala se součástí mnoha podzimních jídel. Připravte si doma dýňové pyré, které je základem nejen pro koláče, dorty, dezerty i sladké nápoje, a ušetřete tak peníze. Nabízíme vám základní recept na dýňové pyré, který usnadní vaše pečení, a také tipy, s jakými chutěmi dýni nejlépe kombinovat a co všechno z ní můžete připravit.

Přečtěte si také

Co vadí zákazníkům na prodavačích? Jsou neochotní a nejsou tam, kde mají být. Nejsme stroje, brání se prodavači

Které dýně jsou na sladké moučníky nejlepší?

Na sladké pečení se nejvíce hodí sladší typy dýní, jako je máslová nebo muškátová. Sáhnout ovšem můžete i po klasické dýni Hokkaidó, kterou již nyní seženete ve většině supermarketů a hypermarketů, a navíc se začíná objevovat za sezónní ceny. To znamená, že jeden kilogram nyní v akci stojí už 17,90 až 29,90 Kč, což oproti běžné ceně dělá slevu i 46 %.

Dýňové muffiny v misce a kolem ní Alexandra Anschiz / Shutterstock.com

Dýně na sladko

Většina receptů na sladké dezerty a moučníky (i nápoje) z dýně pracuje se stejným základem, kterým je univerzální dýňové pyré. Pyré se přidává přímo do těsta nebo do tvarohu, smetany a mascarpone, ze kterých se dělává náplň či krém. Výroba dýňového základu je velice jednoduchá, postup najdete níže.

Dezerty z dýně

Dýně skvěle vynikne v cheesecaku, v nejrůznějších koláčích, dortech, bábovkách nebo muffinech, kterým dodá vláčnou strukturu a zářivě oranžovou barvu.

Sladký dýňový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Sladký dýňový chlebíček

Sladký dýňový chlebíček je úžasně nadýchaný, jemný a jeho vůně vám nádherně provoní celou kuchyni. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky. Jsme přesvědčeni o tom, že si tento zdravý chlebíček zamilujete.

Sladký dýňový chlebíček
Dýňový cheesecake
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake je svěží a lehký dezert, který si zaručeně zamilujete. Pokud zrovna zpracováváte dýni Hokkaidó, odeberte jeden hrnek uvařené dýně a připravte z ní pyré do tohoto koláče. Z něj pak vykouzlíte jednoduchý a vláčný cheesecake s jemně sladkou chutí, který ocení malí i velcí mlsouni.

Dýňový cheesecake

S jakými sladkými surovinami dýni kombinovat?

Krásně se chuťově doplňuje s čokoládou, jablky, rozinkami a brusinkami, ořechy (vlašskými nebo pekanovými) i karamelem. Pokud budete pro svůj dort nebo jiný pečený i nepečený dezert dělat sušenkový korpus, doporučujeme sáhnout po „lotusových“ sušenkách.

Neodolatelná je kombinace dýně s vanilkou. Ať už ji do receptu přidáte v podobě vanilkového lusku, nebo budete dýňový koláč podávat s vanilkovou zmrzlinou či vanilkovým tvarohovým krémem. Z koření se dýně ve sladkých receptech dobře páruje se skořicí, muškátem, zázvorem, badyánem a anýzem, jinak řečeno s jakýmkoliv perníkovým kořením.

Dýňové pyré ve sklenicích, dýně, skořice, badyán Maslova Valentina / Shutterstock.com

Domácí dýňové pyré – recept

  1. Dýni rozkrojte na půlky nebo čtvrtky, zbavte semínek a slupky (Hokkaidó se loupat nemusí).
  2. Kousky dýně dejte na plech s pečicím papírem a bez oleje upečte doměkka v troubě předehřáté na 185 °C. Mělo by to trvat kolem 45–60 minut.
  3. Pokud budete pyré používat pouze do sladkých jídel, můžete dýni rovnou péct posypanou trochou třtinového cukru nebo skořice. Chutě se v troubě krásně propojí.
  4. Upečenou dýni ještě teplou rozmixujte, dokud nevznikne hladké pyré.
  5. Pokud vám konzistence přijde moc vodnatá, můžete pyré propasírovat přes tenké sítko nebo dát přes noc do lednice v cedníku položeném do hlubší mísy odkapat.
  6. Hotové pyré skladujte v uzavřené nádobě v lednici, kde vydrží asi dva dny. Dá se ovšem i zamrazit. V mrazáku to zvládne i několik měsíců.

Recept na dýňové latté a další horké nápoje

Dýňové pyré využijete i při přípravě mnohých horkých nápojů. Pouze jej doporučujeme důkladně propasírovat přes jemné sítko, aby vznikla dokonale hladká tekutina. Pyré se nejčastěji míchá s medem nebo jiným sladidlem (např. agávovým nebo čekankovým sirupem) a kořením.

Dýňový sirup

Pro docílení výrazné kořeněné chuti si můžete ze základního pyré vyrobit dýňový sirup: V hrnci svařte pyré, vodu a moučkový cukr nebo jiné sladidlo v poměru 50 ml vody a 30 g cukru na 1 lžíci pyré. K tomu podle chuti přidejte skořici, hřebíček, muškátový oříšek, vanilku, zázvor apod. Vařte, dokud tekutina nezhoustne. Sirup na závěr přeceďte. V lednici vydrží asi týden a využijete jej na přípravu nápojů i polévání a zdobení dezertů.

Dýňové latté se šlehačkou posypanou skořicí, dýně mama_mia / Shutterstock.com

Dýňové latté

Při výrobě populárního dýňového latté dejte do sklenice nejprve základ (ať už oslazené, kořeněné pyré, nebo sirup), ten přelijte napěněným mlékem a nakonec šálkem espressa. Kromě mléka a kávy se dýně v nápojích také dobře kombinuje s jablečnou nebo jinou ovocnou šťávou a rostlinnými nápoji (např. ovesnými nebo mandlovými). Horké nápoje s dýní a kořením vás na podzim krásně zahřejí, a navíc podpoří imunitu.

  • Tip: Neslazené dýňové pyré samozřejmě můžete použít i do slaných receptů. Hodí se jako základ krémové polévky, dýňového rizota, omáčky, lasagní, dýňových karbanátků či kari.

Zdroje: Kupi