Proč je mražený hrášek vždy lepší než čerstvý z obchodu? Důvod vás překvapí

Zmrazené mladé hrášky Canva

Ne vždy je čerstvá zelenina lepší než ta zmrazená. Hrášky jsou nejlepším příkladem tohoto tvrzení. Chutnějším je rozhodně totiž ten zmrazený, který na rozdíl od lusků koupíte v obchodě za pár korun. Nikdy nebudete zklamáni chutí, a dokonce ušetříte.

Přečtěte si také

Ajurvédský poklad jménem ašvaganda: S čím vám pomůže tato bylina?

Čerstvé sladké hrášky můžete mít kdykoli

Klasická zahrádková sezóna čerstvých slaďoučkých hrášků je tak neskutečně krátká! Naštěstí se ale dají čerstvé lusky koupit v supermarketu. U čerstvých hrášků z obchodu ale člověk nikdy neví, jaké kuličky se v lusku vlastně skrývají. Může se tedy stát, že je zákazník nakonec zklamaný, protože hrášek v luscích může být už tvrdý a bez chuti.

Ale to naštěstí neznamená, že byste museli čekat zase až do příštího roku na dobu, kdy se dají hrášky posbírat na zahrádce. Doslova za pár korun totiž koupíte v obchodě mladé hrášky už vyloupané, které obvykle bývají sladké a při skusu explodují v ústech. Jsou úžasné, chutné, zdravé, a dokonce lepší než ty kupované v lusku.

Lusky hrachu na stole masa44 / Shutterstock.com

Cukry v hrachu se mění rychle na škroby

Zmrazená zelenina a ovoce mají ale stále špatnou pověst – nejsou totiž čerstvé. Opak je ale pravdou. Zelenina a ovoce včetně hrášků se totiž sklízí v jejich hlavní sezóně a na vrcholu zralosti. Po sklizni jsou pak bleskově zamrazeny, po rozmrazení jsou tedy čerstvé a chutné.

Jakmile se totiž lusky natrhají, přirozeně se vyskytující cukry v hrášku se přemění na škrob. Stačí pouhých 24 hodin, aby se ze slaďoučkých hrášků staly hrachy mdlé chuti.

Hrášky, které se po sklizni ihned zmrazí, tak nemají čas přeměnit cukry na škroby, a to je hlavní důvod, proč jsou mražené hrášky lepší než ty čerstvé z obchodu.

Žádné otravné loupání, k přípravě stačí horká voda

U hrášků nebo u kukuřice tak stačí, když je v cedníku jednou či dvakrát přelejete vroucí vodou a zelenina je připravena. Hrášky jsou krásně zelené a vypadají jako čerstvě vyloupané. O kukuřici by se dalo říct to samé.

Mražené kukuřici ale silně konkuruje kukuřice v konzervě, ta kromě zrnek cukrové kukuřice, pitné vody a soli neobsahuje nic jiného. Mražená kukuřice je ale lepší v tom, že neobsahuje žádnou sůl a také postrádá typickou vůni a chuť sterilované kukuřice, která ne každému vyhovuje.

Sladká kukuřička v akci
Zmrazené maliny a borůvky na smoothie Magdanatka / Shutterstock.com

Do ovocných nápojů jedině zmrazené ovoce

Pak tady máme ještě mražené ovoce. Pokud jde o například o jahody, mango, maliny či lesní plody, ty samozřejmě po rozmrazení nevypadají jako čerstvé, to však vůbec nevadí.

Zatímco mražené jahody byste si asi na dort nedali a raději si je koupíte čerstvé v obchodě, protože prostě na dezertech vypadají lépe, mražené ovoce doslova exceluje ve smoothie. Tady je dokonce lepší než čerstvé.

Když totiž čerstvé ovoce a zeleninu hodíte do mixéru, ten je během mixování také zahřívá. Výsledkem zdravého ovocno-zeleninového nápoje je pak teplá tekutina, která by dozajista chutnala lépe, kdyby byla chladnější. Mražené ovoce je pak v tomto případě nejlepším možným řešením. Nápoj je díky pobytu ovoce v mrazáku tak akorát vychlazený.

Kam na mražené ovoce?

Když dostanete například chuť na jahodový nápoj, není nic jednoduššího než vzít pár jahod z mrazáku, vhodit je do mixéru, zalít hrnkem studené vody a připravit si naprosto famózní nápoj, který se dá dosladit buď cukrem, sirupem nebo nějakým dobrým nekalorickým sladidlem.