Jak na správné pěstování hortenzií, aby vás těšily barevnými květy?

Žena u keře hortenzií na zahradě Marina April / Shutterstock.com

Bohaté květenství hortenzií, které zdobí zahrady, jen tak nepřehlédnete. U zahrádkářů se těší opravdu velké oblibě, ale jejich pěstování není jen tak. Máme pro vás několik tipů a rad, aby tyto krásně barevné květy dělaly radost i vám.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Hortenziím se daří v mírně kyselé půdě

Při sázení keře hortenzie je třeba myslet na to, že nejlépe prospívají v mírně kyselé půdě s pH 5–6,5. To platí zejména pro ty s růžovými a červenými květy. Půda s pH 3,5–4,5 je naopak ideální pro modré hortenzie. Pokud pozorujete na své rostlině žloutnutí listů, pravděpodobně za to může příliš vysoké pH půdy.

Co se zeminy týče, ta by pro hortenzie měla být lehká, propustná a s dostatkem živin. Pakliže se teprve chystáte na jejich sázení, doporučujeme použít FLORIA substrát pro kyselomilné rostliny 50 l v průměru za 259 Kč, jenž zajistí správnou kyselost i propustnost půdy.

Hortenzie před domem Marina April / Shutterstock.com

Špatné umístění může za vybledlé květy

Kromě půdy je důležité také samotné umístění rostliny. Hortenzie mají rády sluníčko a nejvhodnější je pro ně polostinné místo chráněné před větrem. S přímým sluncem si dokážou poradit, hlídejte však vlhkost půdy.

Naopak na tmavém, stinném místě bude rostlina rozhodně strádat. Umístíte-li hortenzii s výrazně barevnými květy do úplného stínu, dočkáte se bledých a nevýrazných odstínů.

Pro lepší vybarvení květů používejte hnojivo

Hortenzie vykvétají od července do září v nejrůznějších barvách. Na pěstování sice nejsou nijak náročné, ale nevhodné podmínky mohou způsobit blednutí květů. Nejen s udržením krásných sytých barev vám pomůže hnojivo, které díky vysokému obsahu živin podporuje lepší vybarvení květů a zároveň zabraňuje žloutnutí listů. Vhodné je například:

  • Compo Hnojivo pro hortenzie – tekuté hnojivo pro hortenzie pořídíte za 149 Kč
  • Krystalické hnojivo Floria na hortenzie – mají v hobby prodejnách v průměru za 109 Kč

Není výjimkou, že si pořídíte modrou hortenzii a ta po nějaké době začne kvést růžově. Pro udržené modré barvy můžete používat speciální hnojivo, pomocí něhož lze i růžovou hortenzii přebarvit zpátky na modro. V prodejnách pořídíte FLORIA hnojivo pro modré hortenzie 350 g za 105 Kč.

S přihnojováním začněte na jaře po narašení a přestaňte, jakmile rostlina nasadí květ. Během kvetení nechte hnojivo stranou a znovu přihnojujte až od konce léta do začátku října, aby rostlina načerpala síly a byla odolnější proti mrazu.

Žena drží květináč s hortenziemi Ground Picture / Shutterstock.com

Rostlinu zalévejte pravidelně

Hortenzie potřebují pravidelnou zálivku, aby půda nikdy zcela nevyschla. Myslete na to, že v letním období mají velkou spotřebu vody. Udržujte tedy půdu stále vlhkou, ale zároveň se vyvarujte přelévání.

  • Tip: Pro zalévání je ideální dešťová voda, jelikož neobsahuje vápník, který hortenziím velmi škodí.

Pěstujete-li hortenzií více, můžete si starosti se zálivkou ulehčit kapkovou závlahou. Doporučujeme například kapkový zavlažovací systém PARKSIDE® PTBS 30 A1, 30 m z e-shopu Lidl za 599 Kč, se kterým dosáhnete nejlepších výsledků s minimem úsilí.

Zdroje: ireceptar.cz, abecedazahrady.dama.cz, iprima.cz