V horkých dnech, na jaké letošní léto zatím rozhodně není skoupé, má člověk často chuť vyměnit kus masa na talíři spíš za lehčí jídlo, nejlépe takové, kde je spousta čerstvé zeleniny a ovoce. I když asi většina z nás nejraději sáhne po pořádně šťavnatém melounu nebo broskvi, opomíjet bychom neměli ani jahody a maliny. Mají totiž velkou řadu blahodárných vlastností.
Maliny jsou pro naše zdraví neuvěřitelně univerzálním pomocníkem. Chcete shodit nějaké to kilo? Možná vám s tím pomůže právě hrst malin, které si dopřejete každý den. Díky obsaženým tříslovinám totiž umí pročistit střeva a odvést z těla přebytečnou vodu. Jsou účinné i v boji s vysokým tlakem, protože hlídají hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Maliny tedy jednoznačně doporučujeme každému, kdo myslí na blaho svého srdce a chce ho ochránit před cévními chorobami. Jako bonus v nich pak najdete i minerální látky, jako je fosfor, železo, vápník a zinek. A to taky není k zahození.
Pokud jsme o malinách psali v samých superlativech, ani jahody v tomto směru nejsou žádní břídilové. Představte si, že mohou velmi účinně a relativně levně pomoci v boji za bílý chrup. Vděčit za to můžeme kyselině jablečné, která při smíchání s trochou prášku do pečiva dokáže zafungovat lépe než drahé a často neúčinné bělicí pasty. Směsí si pravidelně čistěte zuby a uvidíte sami.
O tom, že jsou jahody plné vitaminu C, se asi nemusíme zeširoka rozepisovat. Co jste ale možná nevěděli, je fakt, že napomáhají proti tvorbě ledvinových a močových kamenů. Podobně jako maliny, i jahody si umí poradit také se spalováním uloženého tuku a mohou pomoci omladit pleť.
Co však zřejmě oceníte ještě víc, je fakt, že vás jahody mohou velmi příjemně nastartovat k vášnivé noci ve dvou. Poděkovat za to můžeme antioxidantům a zinku v nich obsažených. Ne nadarmo si tak často dáváme jahody do skleničky se šampaňským.
Dá se říct, že jahody už mají v našich domácnostech své nezastupitelné místo. Ostatně, kdo by si jimi alespoň občas nevyzdobil palačinky, neupekl koláč nebo si neudělal poctivou domácí jahodovou marmeládu. Každý z nás dokonce spořádá průměrně tři kila jahod ročně.
Abyste z nich ale měli ten správný chuťový zážitek, nejlepší bude koupit si je na farmářském tržišti, nebo si je zajít natrhat rovnou na plantáž. V supermarketech totiž více než tři čtvrtiny jahod pocházejí z dovozu. Podle ovocnářů jsou takové plody méně chutné. Jahody ze Španělska nebo Polska se totiž sklízí ještě zelené a po stovkách kilometrů strávených v kamionu dozrávají ve skladu.
Tip z Kupi.cz: Chtěli byste si také zajít pro poctivé jahody přímo od pěstitelů? Podívejte se na náš přehled samosběrů jahod a vyberte si to nejlepší místo přesně pro vás!