Chcete mít bílé zuby a čistá střeva? Jezte jahody a maliny

Detail na ženu kousající do červené jahody Canva

V horkých dnech, na jaké letošní léto zatím rozhodně není skoupé, má člověk často chuť vyměnit kus masa na talíři spíš za lehčí jídlo, nejlépe takové, kde je spousta čerstvé zeleniny a ovoce. I když asi většina z nás nejraději sáhne po pořádně šťavnatém melounu nebo broskvi, opomíjet bychom neměli ani jahody a maliny. Mají totiž velkou řadu blahodárných vlastností.

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Maliny vyčistí střeva a pomohou zhubnout

Maliny jsou pro naše zdraví neuvěřitelně univerzálním pomocníkem. Chcete shodit nějaké to kilo? Možná vám s tím pomůže právě hrst malin, které si dopřejete každý den. Díky obsaženým tříslovinám totiž umí pročistit střeva a odvést z těla přebytečnou vodu. Jsou účinné i v boji s vysokým tlakem, protože hlídají hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Maliny tedy jednoznačně doporučujeme každému, kdo myslí na blaho svého srdce a chce ho ochránit před cévními chorobami. Jako bonus v nich pak najdete i minerální látky, jako je fosfor, železo, vápník a zinek. A to taky není k zahození.

Jahody dokážou vybělit zuby

Pokud jsme o malinách psali v samých superlativech, ani jahody v tomto směru nejsou žádní břídilové. Představte si, že mohou velmi účinně a relativně levně pomoci v boji za bílý chrup. Vděčit za to můžeme kyselině jablečné, která při smíchání s trochou prášku do pečiva dokáže zafungovat lépe než drahé a často neúčinné bělicí pasty. Směsí si pravidelně čistěte zuby a uvidíte sami.

Bílá miska plná čerstvých jahod Canva

Radost budou mít ledviny a možná i váš partner

O tom, že jsou jahody plné vitaminu C, se asi nemusíme zeširoka rozepisovat. Co jste ale možná nevěděli, je fakt, že napomáhají proti tvorbě ledvinových a močových kamenů. Podobně jako maliny, i jahody si umí poradit také se spalováním uloženého tuku a mohou pomoci omladit pleť.

  • Schválně – vyzkoušejte levnou přírodní pleťovou masku a rozmačkejte si jahody s medem a smetanou. Pokud na ně nedostanete chuť dřív, než si je nanesete na obličej, možná po několika opakováních pocítíte příjemný rozdíl.

Co však zřejmě oceníte ještě víc, je fakt, že vás jahody mohou velmi příjemně nastartovat k vášnivé noci ve dvou. Poděkovat za to můžeme antioxidantům a zinku v nich obsažených. Ne nadarmo si tak často dáváme jahody do skleničky se šampaňským.

Co Čech, to tři kila jahod

Dá se říct, že jahody už mají v našich domácnostech své nezastupitelné místo. Ostatně, kdo by si jimi alespoň občas nevyzdobil palačinky, neupekl koláč nebo si neudělal poctivou domácí jahodovou marmeládu. Každý z nás dokonce spořádá průměrně tři kila jahod ročně.

Abyste z nich ale měli ten správný chuťový zážitek, nejlepší bude koupit si je na farmářském tržišti, nebo si je zajít natrhat rovnou na plantáž. V supermarketech totiž více než tři čtvrtiny jahod pocházejí z dovozu. Podle ovocnářů jsou takové plody méně chutné. Jahody ze Španělska nebo Polska se totiž sklízí ještě zelené a po stovkách kilometrů strávených v kamionu dozrávají ve skladu.

Tip z Kupi.cz: Chtěli byste si také zajít pro poctivé jahody přímo od pěstitelů? Podívejte se na náš přehled samosběrů jahod a vyberte si to nejlepší místo přesně pro vás!