Nevolnost v autě u dětí: Tipy na léky a vychytávky, co opravdu fungují

Holčička zvrací z auta do pytlíku New Africa / Shutterstock.com

Nevolností během cestování trpí nejčastěji děti. Takzvaná kinetóza však nevzniká příliš velkým obědem. Zkuste jí zamezit dodržením následujících rad.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Příčiny kinetózy

Cestování autem je pro naše tělo nelogický způsob dopravy, který nabourává rovnováhu. Víme, že jsme v pohybu, ale předměty v autě okolo nás se nehýbou, a to je matoucí. Situaci zhoršuje zapadlé sedadlo a příliš vysoko posazené okénko auta nebo nevětraný interiér.

Co použít místo Kinedrylu?

1. Plynulá jízda

Okolní podmínky sice neovlivníte, ale svou rychlost, krouhání zatáček či prudké brzdění ovlivnit povětšinou můžete. Plynulá jízda bez nečekaných prudkých pohybů je pro dítě mnohem příjemnější a nevede tak často ke zvracení.

2. Větrejte

V létě je situace o něco horší než v zimě. Venku panuje horko a hůře se nám dýchá. S opatrností použijte klimatizaci nebo otevřete okno, ať má vaše dítě stálý přísun čerstvého vzduchu.

Žena řídí a za ní spí dítě v autosedačce Ipatov / Shutterstock.com

3. Nekomentujte to

Dítě s nevolností je rádo, že sedí. Bolí ho hlava, má pocit na zvracení a v některých případech ho polévá studený pot nebo má závratě. Pokud si to dítě nepřeje, nesnažte se ho za každou cenu rozptýlit nebo to komentovat: „No jo, mně taky bylo vždycky blbě.“ Nepomáhá to.

4. Doplňujte tekutiny

Ať jedete kamkoli, mějte po ruce lahev s vodou nebo oblíbenou ovocnou šťávou. Doplníte tekutiny i nějakou energii a zvednete tím dítěti náladu.

Zajděte do nejbližší lékárny

5. Dejte si malou svačinku

A to ideálně před cestou. Nevolnost a prázdný žaludek, to nejde dohromady. Raději si dejte něco malého na zub, ať vaše dítko není na cestě hladové. Zároveň to však nepřehánějte. Přecpanost jde se zvracením ruku v ruce.

6. Vyzkoušejte noční cestování

Je jasné, že na nákup v noci nepojedete. Pokud však míříte do nějaké vzdálenější destinace na dovolenou, noční cesta přijde vhod. Dítě většinu noci prospí a nevolnosti se vyhnete.

Vychytávky proti nevolnosti Kupi.cz

7. Léky a vychytávky, které fungují

  • Mějte u sebe pokaždé krabičku Kinedrylu nebo lízátka. Dobře fungují také žvýkačky proti nevolnosti. Podává se většinou 1 žvýkací tableta ½ až 1 hodinu před plánovanou cestou. Při déle trvající cestě je možno podat další tabletu během jízdy.
  • Vyzkoušejte akupresurní náramky na zápěstí proti nevolnosti. Pomáhají zmírnit nevolnost a to zcela bez léků, takže jsou vhodné pro těhotné maminky i malé děti. Cena náramků se pohybuje kolem 355 Kč za pár a seženete je v lékárně nebo na internetu. Výhodou je, že se dají používat opakovaně.
  • Koupit se dá také 100% přírodní Bio tyčinka proti nevolnosti a zvracení pro miminka od 6 měsíců a proti těhotenským nevolnostem. Značka Neobulle ji nabízí za 265 Kč.

8. Sáčky na zvracení

Jestliže víte, že vás nebo vaši rodinu cestovní nevolnost trápí často, buďte připraveni a pořiďte si také sáčky na zvracení v e-shopech nebo v lékárnách. Praktický kruhový uzávěr o průměru 11 cm slouží jako náustek. 50 ks vás vyjde na zhruba 350 Kč. Na trhu se dají koupit také sáčky na zvracení s gelizující vložkou, která obsahuje patentovaný prášek a ten při styku s tekutinou geluje a parfémuje (cena kolem 20 Kč za kus).