Jak se zbavit mšic bez chemie?

Člověk postřikuje rostlinu napadenou mšicemi CatherineLProd / Shutterstock.com

Když se mšice dostanou k vám na zahrádku, na balkon nebo do domácích květináčů, je zle. Množí se neuvěřitelně rychle a z několika malých záškodníků je za pár dní hotová pohroma. Dali jsme proto dohromady léty prověřené babské rady i nové postupy v hubení mšic bez chemie. Vypořádejte se s nimi včas a přírodní cestou!

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Jak škodí mšice?

Mšice jsou zhruba jeden až tři milimetry velký hmyz. Žijí ve skupinkách a podle toho, ke kterému patří druhu, jsou různě zbarvené. Z napadených rostlin vysávají šťávu a spolu s ní i živiny.

Listy pak žloutnou, deformují se a společně s pupeny vadnou a opadávají. Kromě toho, že mšice takto hostitelský organismus úplně vysají, na něj ještě mohou přenést nejrůznější virová onemocnění.

Pokud se na jedné rostlině přemnoží, narostou samicím křídla, aby se mohly přesunout na jiné místo. Takto pak plodí a škodí až do podzimu.

Blízký záběr na povadlý list a na mšice na listu SrideeStudio / Shutterstock.com

Které rostliny mšice napadají?

Obecně mšice nejvíce napadají mladé části rostlin. Najít je můžete jak na stoncích, tak na spodní straně listů. V Česku je možné narazit až na šest set druhů mšic. Některé z nich pro své přežití potřebují jen jeden určitý druh rostliny, jiné ale zas tolik vybíravé nejsou a kromě rostlin na zahrádce napadají i pokojovky.

Nejčastěji se setkáváme s následujícími druhy:

  • Černé mšice makové napadají hlavně kaliny, bez, špenát, červenou řepu, mák i další okrasné a plevelné rostliny.
  • K nejškodlivějším druhům patří mšice broskvoňové. Barvou se mění od světle žluté přes zelenkavou až po světle hnědočervenou a mohou se objevit i v zimě – na rostlinách v místech, kde nemrzne, tedy na pokojovkách, ve sklenících a pařeništích. Během sezóny pak napadají stovky druhů rostlin, úplně nejraději broskvoně. Naneštěstí jsou výrazně odolné vůči chemickým postřikům.

Boj o rostliny také mnohdy svádíme s kyjatkou hrachovou, popelavě šedou mšicí zelnou, mšicí švestkovou, rybízovou, jabloňovou nebo třešňovou.

Žena postřikuje mšice na domácích rostlinách v květináči sirtravelalot / Shutterstock.com

Jak na mšice bez chemie

Pokud se rozhodnete hubit mšice přírodní cestou, buďte trpěliví. Postřiky založené na přírodních složkách nebývají obvykle účinné tak rychle jako chemické přípravky. Aby fungovaly, je potřeba aplikovat je pravidelně a častěji. Je to sice práce navíc, máte však jistotu, že se na váš záhon či do truhlíku nedostane žádná nežádoucí, nebo dokonce škodlivá látka.

1. Bylinné výluhy

Do kbelíku natrhejte byliny, zalijte je vodou a nechte alespoň týden stát a kvasit, ideálně někde na sluníčku. Tyto výluhy neboli jíchy se nejčastěji připravují z kopřiv a kostivalu, použít ale můžete také ty z pelyňku, vratiče, kapradí nebo z drceného sušeného česneku.

2. Tabák

Sto gramů tabáku vařte zhruba hodinu ve dvou litrech vody. Vzniklou odpudivě zapáchající tekutinu nechte vychladnout a poté ji přeceďte a přelijte do postřikovače. Aplikujte pouze na místa napadená mšicemi, nikoli plošně.

Tip: Podobně odpudivě by měl na mšice působit také zchladlý popel z cigaret rozsypaný okolo květin.

3. Roztoky k přímé likvidaci mšic

Používáte v domácnosti ekologické čisticí a mycí prostředky? Vyzkoušejte malé množství přípravku na nádobí nebo mýdla rozmíchat s vodou a aplikovat na mšicemi napadená místa. Nechte působit do druhého dne a poté nezapomeňte rostlinu pro jistotu opláchnout vodou a od roztoku ji očistit.

Žena rozstřikuje roztok proti mšicím na listy rostlin edeoemaja / Shutterstock.com

4. Česnek

Pokud vám mšice likvidují květiny v květináčích, oloupejte pár stroužků česneku, pokrájejte na plátky, poklaďte do každého květináče jeden a přelijte vodou.

Tip: Stroužky také můžete rozmačkat, rozmíchat s vodou, přecedit a aplikovat česnekovou vodu rozprašovačem. Buďte ale opatrní při odhadování množství česneku, a pokud si nejste jistí, začněte testovat česnek nejprve výše zmíněným plátkem do květináče.

5. Mléko

Nařeďte v poměru 1 : 1 polotučné mléko s vodou, přelijte do postřikovače a aplikujte na mšicemi napadená místa. Nechte do druhého dne působit a poté nezapomeňte rostlinu opláchnout čistou vodou.

6. Kávový lógr

Kávovou sedlinu neboli lógr se doporučuje přidávat na kompost a fungovat by prý měla i na mšice. Stačí kávovou sedlinu sypat okolo květin.

7. Oleje

Vyzkoušeli jste už všechno možné, avšak mšice stále žijí a chemii se pořád bráníte? V zahradnických potřebách a centrech lze najít šetrné a ekologické prostředky k likvidaci mšic. Nejčastěji bývají na bázi olejů, například skořicového nebo pomerančového. Podobné účinky by měl mít i olej neemový, rozmíchaný s vodou v poměru 1 : 10. Před aplikací nezapomeňte směs důkladně protřepat a druhý den rostlinu pro jistotu opláchnout čistou vodou.

Prevence proti mšicím

Následující kroky vám pomohou snížit množství mšic, které se hned na jaře vrhnou na vaše rostliny.

  • Zajistěte rostlinám vydatnou výživu. Obecně je u rostlin v dobré kondici nižší pravděpodobnost napadení chorobami a škůdci. Co přesně která rostlina potřebuje, už dnes hravě a na pár kliknutí najdete na internetu.
  • Likvidujte v průběhu sezóny spadané listí mšicemi napadených stromů, keřů a rostlin. Mohou na nich zůstat, a dokonce i přezimovat vajíčka či larvy mšic. V žádném případě ale listí neodnášejte na kompost. Nejlepší způsob likvidace je ho spálit, to mšice nepřežijí.
  • Na podzim nebo časně zjara přeryjte záhony. Zlikvidujete tak alespoň částečně vajíčka a larvy mšic, které v půdě přezimovaly.
  • Sázejte kolem okrasných i užitkových záhonů aromatické rostliny, které mšice přirozeně odpuzují – afrikány, tymián, bazalku, saturejku, mátu, kopr nebo třeba lichořeřišnici.

Máte proti mšicím svůj osvědčený postup? Sdílejte ho s námi v komentářích.

Zdroj: Stoplusjednicka.cz, Dama.cz, Iprima.cz, Prozeny.cz, Izahradkar.cz, Ceskestavby.cz