Jak se starat o sekačku? Se správnou péčí prodloužíte její životnost o několik let

Muž seká trávník sekačkou Krasula / Shutterstock.com

Za udržovaným trávníkem nestojí jen pravidelná péče zahradníka, ale také moderní přístroj. Sekačka na trávu je nezbytným pomocníkem, který vám pomůže vykouzlit příjemné prostředí okolo domu. Jak se o ni ale starat, aby vám vydržela co nejdéle?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Sekačka na trávu

Aby sekačka fungovala bez potíží, je důležitá její údržba, pravidelná kontrola a případná výměna náhradních dílů. Když přístroji věnujete pozornost a péči, prodloužíte jeho životnost. Ať už máte elektrickou, nebo benzínovou, inspirujte se našimi tipy a zkontrolujte, že jste při údržbě na nic nezapomněli.

Vizuální kontrola

Základním krokem správné péče o oba typy sekaček je samozřejmě vizuální kontrola – a to ideálně ze všech stran. Elektrickou sekačku můžete pro kontrolu spodní části položit na bok, pozor však u té benzínové. Aby se olej nedostal do karburátoru, použijte podpěry.

Nejdůležitější částí pro kontrolu je samozřejmě rotační nůž a okolí. Právě tady můžete nalézt otupění, poškození či zkřivení. Nejčastější příčinou bývá nejen náročná sezona, ale i předměty v trávě, například kamínky. Pohledem snadno zjistíte, jaký krok bude následovat – zejména, zda je dobré vyměnit, nabrousit či upravit sečný nůž.

Muž kontroluje secí nůž sekačky KarepaStock / Shutterstock.com

Výměna, nebo broušení nože

Podle typu opotřebení následuje další nezbytný krok. Rotační nůž bez většího poškození je potřeba dobře nabrousit.

Jak nabrousit nůž sekačky?

Měl by stačit větší pilník, bruska by byla příliš radikální a mohla by materiál nože ztenčit. Pozor si dejte při nasazování nože – měl by být správně vyvážen. A že je poškozený? Pokud už ho nelze použít, pořiďte nový.

Zkontrolujte stav oleje

Máte doma benzínovou sekačku? Pak je potřeba zkontrolovat stav oleje, který je vhodné měnit jednou za rok. Pokud jste na to jaře zapomněli, směle se do toho pusťte.

Na co si dát pozor? Do sekačky nepatří automobilové oleje. Vždy používejte olej určený pro sekačky, jinak riskujete vznik usazenin a problémy se startováním a fungováním přístroje.

Tip: Zajímavou alternativou péče o trávník je i moderní robotická sekačka. Pokud máte vhodný terén, může vám robot ušetřit mnoho času.

Žena se opaluje v zahradě s robotickou sekačkou Piotr Wawrzyniuk / Shutterstock.com

Převody, filtry a svíčky

Někdy při sekání nepříjemně hvízdá řemen. Příčinou může být jeho povolení, proto řemenové převody nezapomeňte napnout. Za kontrolu stojí i vzduchový filtr. Jak vypadá papírová vložka? Právě ona by neměla jevit známky poškození a většího znečištění. Lehké nečistoty odstraňte, případně filtr vyměňte. Zbývá ještě pohledová kontrola zapalovacích svíček. Pokud nejsou vypáleny do cihlové barvy, je nutné je rovněž vyměnit.

Pojezdová část a skelet

Pojezdy a skelet nakonec – i tato část stojí za vaši kontrolu, abyste měli jistotu, že je vše v naprostém pořádku. Kolečka by se měla bez problémů otáčet a být dobře upevněna. Zkontrolovat můžete šrouby, kabely, hadičky a skelet. Pokud je vše v pořádku, stačí dotáhnout šrouby, případně nafouknout kola a změřit tlak (pokud jde o pneu). A pak už jen hurá do práce! Vaše sekačka je skvěle připravena a my věříme, že poslouží roky.

Zdroj: Mall.cz