Vyrážíte na trh? A víte, jak poznat čerstvou zeleninu, ovoce, vajíčka i maso?

Mladé, šťastné ženy nakupují zeleninu a ovoce na trhu NDAB Creativity / Shutterstock.com

Raději než do supermarketu jdete na trh? Proč ne, vždyť kdo by neměl zálusk na čerstvé ovoce a zeleninu, maso z farem nebo třeba domácí vejce. Jak ale bezpečně poznáte, že kupujete skutečně čerstvé suroviny? Na to jsme se zaměřili v tomto článku, díky kterému budete mít jasno jednou provždy. A stačí spoléhat na své smysly!

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Jak poznat čerstvá vajíčka?

Pokud nenarazíte na domácí vajíčka, můžete číst kódy ražené přímo na kupovaných vejcích. První číslo 3 značí klecový chov, 2 ukazuje na chov v halách na podestýlce a číslo 1 znamená chov ve volném výběhu – i to navíc může ovlivnit kvalitu vajíček.

Chcete-li mít doma jistotu, že jste koupili čerstvá vejce, pomůže trik se sklenicí s vodou. Vejce má jen malou vzduchovou bublinu uvnitř, která časem roste. Pokud tedy vajíčko plave na hladině, rozhodně není čerstvé, ale má těsně před koncem trvanlivosti.

Pohlídejte si vejce v akci

Jak poznat zkažené maso?

Co se týče nákupu masa, je to poměrně snadné: hovězí je krásně červené, kuřecí a vepřové růžové. Maso by nemělo být šedé až namodralé ani zelené. Taktéž by nemělo mít výrazný zápach ani pouštět velké množství šťávy.

Kromě prohlédnutí masa sledujte i prodejce – pokud s masem manipuluje tak, že nejde vidět ze všech stran nebo pouští opravdu hodně šťávy, pak úplně čerstvé nebude. Jedině tak se zaručeně nespletete – a kdo ví, třeba si oblíbíte svého prodejce, díky němuž pravidelně nakoupíte opravdu kvalitní maso. Vždy lahodné, vždy čerstvé.

Prodavač umisťuje kus masa do vitríny stockfour / Shutterstock.com

Jak rozpoznat čerstvou rybu?

Chcete si k večeři připravit čerstvou rybu? Víme, jak ji poznáte. Čerstvé ryby vynikají lesklou kůží. Žábry jsou červené a oči nezamlžené, vypouklé. Již svraštělé oči potažené povlakem či hlenem značí, že ryba bohužel není čerstvá. Takovému kusu se raději vyhněte, nepochutnali byste si.

Čerstvé, šťavnaté ovoce

A jak je to s ovocem? I tady mohou zabodovat vaše smysly. Citrusy potěžkejte – těžké kusy jsou šťavnaté a čerstvé – a naopak. U ostatního ovoce pomůže pohledová revize – sledujte slupky, případnou svraštělost, vyhněte se potlučeným kusům. A co když doma zjistíte, že jste vybrali přezrálý kousek ovoce? Nesmutněte, připravte si svačinu v podobě lahodného smoothie.

Žena je na trhu a v rukou drží tři různé druhy salátů Rawpixel.com / Shutterstock.com

Jak odhalit povadlou zeleninu?

Farmářská zelenina většinou čerstvá bývá, ale i přesto je dobré sledovat, co kupujete. U zeleniny opět zapojte své smysly – měla by mít čerstvou, nikoli povadlou nať a to platí i pro bylinky. Také v případě zeleninových stánků je dobré vyhnout se potlučeným a poškozeným kouskům. Sledujte tvrdost, (ne)přítomnost hniloby, případně vrásčitost slupek. Nakupujte s rozvahou – nikam nespěchejte. Nakonec naplníte košík tím nejlepším!

Chléb nakupujte se slevou

Jak je to s pečivem?

Kvalitní chléb krásně voní – a nejen to. Příliš vysoký chléb je překypřený – ten nejměkčí tedy nemusí nutně být nejlepší a nejčerstvější. Na chléb můžete ze spodní části zaklepat – pokud oklepem vznikne typicky zvonivý zvuk, bochník je opravdu čerstvý. Navíc když zmáčknete střídku, měla by se vrátit do původního stavu. A rohlíky a housky? Ty kupujte raději denně, dlouho totiž nevydrží. Křupavé jsou čerstvé a lahodné!