Vyrážíte na trh? A víte, jak poznat čerstvou zeleninu, ovoce, vajíčka i maso?

Mladé, šťastné ženy nakupují zeleninu a ovoce na trhu NDAB Creativity / Shutterstock.com

Raději než do supermarketu jdete na trh? Proč ne, vždyť kdo by neměl zálusk na čerstvé ovoce a zeleninu, maso z farem nebo třeba domácí vejce. Jak ale bezpečně poznáte, že kupujete skutečně čerstvé suroviny? Na to jsme se zaměřili v tomto článku, díky kterému budete mít jasno jednou provždy. A stačí spoléhat na své smysly!

Přečtěte si také

Týden na all inclusive do 10 tisíc! Právě teď Egypt nebo Turecko

Jak poznat čerstvá vajíčka?

Pokud nenarazíte na domácí vajíčka, můžete číst kódy ražené přímo na kupovaných vejcích. První číslo 3 značí klecový chov, 2 ukazuje na chov v halách na podestýlce a číslo 1 znamená chov ve volném výběhu – i to navíc může ovlivnit kvalitu vajíček.

Chcete-li mít doma jistotu, že jste koupili čerstvá vejce, pomůže trik se sklenicí s vodou. Vejce má jen malou vzduchovou bublinu uvnitř, která časem roste. Pokud tedy vajíčko plave na hladině, rozhodně není čerstvé, ale má těsně před koncem trvanlivosti.

Pohlídejte si vejce v akci

Jak poznat zkažené maso?

Co se týče nákupu masa, je to poměrně snadné: hovězí je krásně červené, kuřecí a vepřové růžové. Maso by nemělo být šedé až namodralé ani zelené. Taktéž by nemělo mít výrazný zápach ani pouštět velké množství šťávy.

Kromě prohlédnutí masa sledujte i prodejce – pokud s masem manipuluje tak, že nejde vidět ze všech stran nebo pouští opravdu hodně šťávy, pak úplně čerstvé nebude. Jedině tak se zaručeně nespletete – a kdo ví, třeba si oblíbíte svého prodejce, díky němuž pravidelně nakoupíte opravdu kvalitní maso. Vždy lahodné, vždy čerstvé.

Prodavač umisťuje kus masa do vitríny stockfour / Shutterstock.com

Jak rozpoznat čerstvou rybu?

Chcete si k večeři připravit čerstvou rybu? Víme, jak ji poznáte. Čerstvé ryby vynikají lesklou kůží. Žábry jsou červené a oči nezamlžené, vypouklé. Již svraštělé oči potažené povlakem či hlenem značí, že ryba bohužel není čerstvá. Takovému kusu se raději vyhněte, nepochutnali byste si.

Čerstvé, šťavnaté ovoce

A jak je to s ovocem? I tady mohou zabodovat vaše smysly. Citrusy potěžkejte – těžké kusy jsou šťavnaté a čerstvé – a naopak. U ostatního ovoce pomůže pohledová revize – sledujte slupky, případnou svraštělost, vyhněte se potlučeným kusům. A co když doma zjistíte, že jste vybrali přezrálý kousek ovoce? Nesmutněte, připravte si svačinu v podobě lahodného smoothie.

Žena je na trhu a v rukou drží tři různé druhy salátů Rawpixel.com / Shutterstock.com

Jak odhalit povadlou zeleninu?

Farmářská zelenina většinou čerstvá bývá, ale i přesto je dobré sledovat, co kupujete. U zeleniny opět zapojte své smysly – měla by mít čerstvou, nikoli povadlou nať a to platí i pro bylinky. Také v případě zeleninových stánků je dobré vyhnout se potlučeným a poškozeným kouskům. Sledujte tvrdost, (ne)přítomnost hniloby, případně vrásčitost slupek. Nakupujte s rozvahou – nikam nespěchejte. Nakonec naplníte košík tím nejlepším!

Chléb nakupujte se slevou

Jak je to s pečivem?

Kvalitní chléb krásně voní – a nejen to. Příliš vysoký chléb je překypřený – ten nejměkčí tedy nemusí nutně být nejlepší a nejčerstvější. Na chléb můžete ze spodní části zaklepat – pokud oklepem vznikne typicky zvonivý zvuk, bochník je opravdu čerstvý. Navíc když zmáčknete střídku, měla by se vrátit do původního stavu. A rohlíky a housky? Ty kupujte raději denně, dlouho totiž nevydrží. Křupavé jsou čerstvé a lahodné!