Vyrážíte na trh? A víte, jak poznat čerstvou zeleninu, ovoce, vajíčka i maso?

Na trzích platí: vybírejte očima, čichem a někdy i hmatem. Canva

Raději než do supermarketu jdete na trh? Proč ne, vždyť kdo by neměl zálusk na čerstvé ovoce a zeleninu, maso z farem nebo třeba vejce. Jak ale bezpečně poznáte, že kupujete skutečně čerstvé suroviny? Na to jsme se zaměřili v tomto článku, díky kterému budete mít jasno jednou provždy. A stačí spoléhat na své smysly!

Přečtěte si také

Jak pěstovat kaktusy, aby vykvetly. Nenáročná krása na okně
Jak pěstovat kaktusy, aby vykvetly. Nenáročná krása na okně

Hurá pro vejce!

Pokud nenarazíte na domácí vajíčka, můžete číst kódy ražené přímo na kupovaných vejcích. První číslo 3 značí klecový chov, 2 ukazuje na chov klecový, avšak na podestýlce, a číslo 1 značí chov ve volném výběhu – i to navíc může ovlivnit kvalitu vajíček.

Chcete-li mít doma jistotu, že jste koupili čerstvá vejce, pomůže trik se sklenicí s vodou. Vejce má jen malou vzduchovou bublinu uvnitř, která časem roste. Pokud tedy plave na hladině, rozhodně není čerstvé, ale má těsně před koncem trvanlivosti.

U masa sledujte barvu

Co se týče nákupu masa, je to poměrně snadné: hovězí je krásně červené, kuřecí a vepřové růžové. Maso by nemělo být šedé až namodralé, ani zelené. Taktéž by nemělo mít výrazný zápach ani pouštět velké množství šťávy.

Kromě prohlédnutí masa sledujte i prodejce – pokud s masem manipuluje tak, že nejde vidět ze všech stran nebo pouští opravdu hodně šťávy, pak úplně čerstvé nebude. Jedině tak se zaručeně nespletete – a kdo ví, třeba si oblíbíte svého prodejce, díky němuž pravidelně nakoupíte opravdu kvalitní maso. Vždy lahodné, vždy čerstvé.

Ryby odhalí oči

Chcete si k večeři připravit čerstvou rybu? Víme, jak ji poznáte. Čerstvé ryby vynikají lesklou kůží. Žábry jsou červené a oči nezamlžené, vypouklé. Již svraštělé oči potažené povlakem či hlenem značí, že ryba už bohužel není čerstvá. Takovému kusu se raději vyhněte, nepochutnali byste si.

Čerstvé šťavnaté ovoce

A jak je to s ovocem? I tady mohou zabodovat vaše smysly. Citrusy potěžkejte – těžké kusy jsou šťavnaté a čerstvé – a naopak. U ostatního ovoce pomůže pohledová revize – sledujte slupky, případnou svraštělost, vyhněte se potlučeným kusům. A co když doma zjistíte, že jste vybrali přezrálý druh ovoce? Nesmutněte, připravte si svačinu v podobě lahodného smoothie.

Někteří prodejci vám před nákupem dají ochutnat. Chuť prozradí vše, že? Pexels

Zelenina nejen pro gurmány

Farmářská zelenina většinou čerstvá bývá, ale i přesto je dobré sledovat, co kupujete. U zeleniny opět zapojte své smysly – měla by mít čerstvou, nikoli povadlou nať, a to platí i pro bylinky. Také v případě zeleninových stánků je dobré vyhnout se potlučeným a poškozeným kouskům. Sledujte tvrdost, (ne)přítomnost hniloby, případně vrásčitost slupek. Nakupujte s rozvahou – nikam nespěchejte. Nakonec naplníte košík tím nejlepším!

Jak je to s pečivem?

Kvalitní chléb krásně voní – a nejen to. Příliš vysoký chléb je překypřený – ten nejměkčí tedy nemusí nutně být nejlepší a nejčerstvější. Na chléb můžete ze spodní části zaklepat – pokud oklepem vznikne typicky zvonivý zvuk, bochník je opravdu čerstvý. Navíc když zmáčknete střídku, měla by se vrátit do původního stavu. A rohlíky a housky? Ty kupujte raději denně, dlouho totiž nevydrží. Křupavé jsou čerstvé a lahodné!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz