6 kombinací potravin, které byste měli jíst vždy společně. Získáte tak více vitamínů a minerálů!

Rozpůlené avokádo, steak z lososa a ořechy na dřevěném prkénku Yulia Furman / Shutterstock.com

Některé potraviny patří v kuchyni k nerozlučným dvojicím. Rajčata a olivový olej, losos a zelené fazolky nebo čokoláda s jahodami. Nejen, že dohromady skvělé chutnají, ale jsou si vzájemně prospěšné i z nutričního hlediska a podporují vstřebávání důležitých vitamínů a minerálů. Máme pro vás tip na 6 kombinací jídel, která byste měli vždy jíst dohromady, abyste z nichž vytěžili co nejvíce zdraví prospěšných látek.

Přečtěte si také

Jarní restart pro suché vlasy bez lesku. Vyzkoušejte domácí peeling a výživné masky na vlasy

Luštěniny + červená paprika a jiná zelenina (železo + vitamín C)

Luštěniny patří k významnému zdroji železa rostlinného původu, které se ovšem velice obtížně vstřebává a dostává do krve, kde na sebe váže kyslík a pomáhá jej dopravovat do všech důležitých orgánů v těle.

  • Naše tělo vstřebá jen asi 10 % z dávky rostlinného železa, u živočišného je to však 15–35 %.

Potraviny bohaté na železo rostlinného původu je proto dobré jíst v kombinaci s těmi, které obsahují plno vitamínu C. Ten totiž vstřebávání železa výrazně podporuje.

Luštěniny můžete kombinovat s červenou paprikou, zelím nebo kapustou v salátech či polévkách. Salát z listové zeleniny zase osvěžte kousky grapefruitu nebo pomeranče (výborný je například ke kuřecímu steaku nebo rybám).

Rajčata + olivový olej (lykopen + rostlinné tuky)

Rajčata jsou bohatá na vitamín C, A a draslík, především ale také na lykopen, který je považován za významný antioxidant a je zodpovědný za jejich krásně červenou barvu. Lykopen pomáhá předcházet vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění a neutralizuje škodlivé volné radikály. Jeho využitelnost významně zvyšuje tepelná úprava a kombinace s oleji – ideálním a jednoduchým jídlem jsou například těstoviny s podušenými rajčaty zakápnutými olivovým olejem.

Zelenina + avokádo nebo oříšky (vitamíny A, E, D, K + zdravé tuky)

Také většině ostatních druhů zeleniny svědčí rostlinné oleje. V zelenině totiž najdete vitamíny A, E, D i K, které jsou rozpustné v tucích a ty v organismu podporují jejich vstřebávání. Kromě olivového oleje může být zdrojem zdravých tuků avokádo, ořechy, semínka nebo třeba losos.

Zelený čaj + citron

Vitamín C z citronu pomáhá tělu vstřebat plno zdraví prospěšných sloučenin a antioxidantů, které zelený čaj obsahuje. A pokud vás v teplých dnech horký šálek čaje neláká, kapkou citronu můžete obohatit i ledový čaj matcha, který se vyrábí šetrným drcením zelených čajových lístků.

Mořské ryby + zelené fazolky (vitamín D + vápník)

Potraviny oplývající vitamínem D, například mořské ryby nebo vaječné žloutky, a vápníkem by na talíři měly být nerozlučnou kombinací, protože vitamín D podporuje vstřebávání vápníku a zlepšuje zdraví našich kostí a zubů. K lososu a tuňáku se proto jako příloha skvěle hodí zelené fazolky nebo brokolice či dipy z bílého jogurtu – všechny tyto potraviny jsou známým zdrojem vápníku.

Kurkuma + černý pepř

Kurkuma má nespočet příznivých účinků na naše zdraví. Mimo jiné pomáhá při revmatických onemocněních a bolestech kloubů, snižuje riziko vzniku a šíření rakoviny, působí protizánětlivě a analgeticky, podporuje trávení a pomáhá i při hubnutí.

Aby se do krevního oběhu dostalo co nejvíce její cenné látky, kurkuminu, doporučuje se konzumovat ji společně s černým pepřem, který obsahuje alkaloid piperin. Ten dokáže zabránit tomu, aby se kurkumin ve střevech a játrech odboural a zvyšuje tak jeho využitelnost. Kurkumin je navíc rozpustný v tucích, takže kromě pepře nezapomeňte při konzumaci kurkumy také na zdravé oleje.