Nadýmání během menstruace trápí většinu žen. Předejděte mu vhodným jídelníčkem

Nadýmání během menstruace trápí většinu žen. Co za ním stojí a jak plynatosti předcházet? Canva

Jako by toho ženy neměly během menstruace málo, většinu z nich navíc pravidelně trápí nadýmání a střevní obtíže. Tyto problémy způsobují nejen hormony, ale také zavodněný organismus, ke kterému jsou ženy během svých dnů náchylnější. Jak nadýmání v tomto období předcházet, jakým potravinám se během menstruace vyhnout a které naopak dokážou ulevit?

Přečtěte si také

Počet podvodů u samoobslužných pokladen narůstá. Zloději si našli způsob, jak je obelstít

Na vině jsou hormonální změny i nevhodné jídlo

V první řadě nadýmání během menstruace způsobuje hormon progesteron, jehož hladina se začíná zvyšovat kolem 13. a 14. dne menstruačního cyklu. Tento hormon ovlivňuje pohyblivost střev, konkrétně je zpomaluje.

Následkem je plynatost, nadýmání, zácpa, průjem, bolesti střev i celková nevolnost. Podle nejrůznějších studií těmito obtížemi trpí během menstruace až 70 % žen, nejedná se tedy o nic neobvyklého.

Druhým viníkem jsou některé potraviny, které přispívají k zadržování vody. Ta se hromadí především v oblasti břicha a může též způsobovat plynatost a nadýmaní. Paradoxně se jedná o nezdravé potraviny, na které máme během menstruace největší chuť – nejen, že nás tato jídla zavodňují, ale často také způsobují křeče a zintenzivňují pociťovanou bolest.

Slané, tučné i sladké potraviny přispívají k zadržování vody v těle, což vede k nadýmání. Canva

Těchto 5 druhů potravin během menstruace raději omezte:

  • Slané (brambůrky, polotovary, uzeniny, jídla z fast foodů): sůl napomáhá zadržování vody, na což tělo reaguje zvýšeným pocitem nadýmání.
  • Sladké (rafinovaný cukr): doporučuje se vyhýbat se jednoduchým cukrům, které mimo jiné mohou přispívat k zánětům a větším křečím nebo také k zadržování vody.
  • Káva: měly byste ji omezit alespoň během prvních dnů menstruace. Pomáhá zadržovat vodu v těle a může zintenzivňovat vnímání bolestí břicha a křečí. Raději vsaďte na černý nebo zelený čaj.
  • Tučné maso: nejen, že vede k nadýmání, ale obsahuje také nasycené mastné kyseliny, včetně kyseliny arachidonové. Ta produkuje tzv. prostaglandiny, které mohou způsobovat děložní stahy a křeče. Kromě toho může vést konzumace tučných mas k nadýmání.
  • Alkohol: je známý svým vlivem na zadržování vody v těle. Pokud se nechcete během menstruace cítit ještě více nafouklá a oteklá, je nejlepší se mu vyhnout, případně jeho konzumaci důkladně prokládat čistou vodou.

Vyhněte se i známým jídlům, která nadýmají, jako jsou luštěniny, květák, brokolice, kapusta, zelí, sycené nápoje nebo kynuté pokrmy (knedlíky, buchty, pečivo apod.).

Hořčík, bylinky i cvičení pomůžou

Kromě omezení slaného a sladkého, tučného masa a kávy byste měly vsadit na snadno stravitelné potraviny, které rozpohybují váš trávicí systém. Patří mezi ně řada bylinek i dva významné minerály: hořčík a draslík. Vedle toho může pomoci i ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody a cvičení, na které bychom neměly zapomínat ani v tomto období.

Hořčík a draslík

Menstruační potíže i s nimi související nadýmání pomůže zmírnit především hořčík, který uvolňuje svalové napětí, ulevuje od bolestivých křečí a redukuje plynatost. Jeho bohatým zdrojem jsou například ořechy (mandle), semena, listová zelenina, banány, sušené meruňky, avokádo nebo hořká čokoláda.

Obdobně zmírňuje nadýmání také draslík, který najdete třeba v banánech, mangu, špenátu, rajčatech nebo chřestu a fenyklu. Draslík navíc zlepšuje náladu, takže ony zákeřné dortíky nebo slané brambůrky možná nebudete vůbec potřebovat.

S nadýmáním a plynatostí i bolestmi břicha a křečemi během menstruace pomůže hořčík, draslík, bylinky i pravidelný pohyb. Canva

Močopudné potraviny

Některé potraviny fungují jako přírodní diuretikum a díky svému vysokému obsahu vody ji pomáhají odvádět z těla pryč. Patří sem okurky, meloun, zázvor, exotické ovoce (obsahuje enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu, tím usnadňuje trávení), ananas a citrusy.

Bylinky

Proti nadýmání pomáhá i řada běžně dostupných bylinek, jako je fenykl, anýz, tymián, majoránka, bazalka, kopr a heřmánek. Nejlepší je připravovat si z nich čaj, který můžete pít několikrát denně. Heřmánek navíc v našem těle zvyšuje hladinu aminokyseliny glycin, která pomáhá zmírňovat svalové křeče, ulevuje od menstruačních křečí a bolestí. Od bolestí pomůže i zmíněný fenykl.

Cvičení

I když je to to poslední, na co máte během menstruace náladu, trocha pohybu opravdu dokáže zázraky. Cvičení se jednak doporučuje pro zmírnění křečí a bolestí břicha, ale také se během něho zapotíte, což přispěje k odvodu vody z těla, a tím pádem ke snížení plynatosti. Nemusíte se hned pouštět do silového tréninku nebo náročného kardia, úplně postačí aerobik, pilates, plavání nebo delší procházka.